Rautajärveläiset Sami Seise ja Jani Luukkonen haluavat yrittäjinä panostaa Rautajärven tulevaisuuteen

Konelainaus ja sähkötarvikkeet saman katon alle

 

Jani Luukkosen Konelainaus ja Sami Seisen sähkötarvikeliike pitävät ovensa auki perjantaisin 10–14 ja lauantaisin 10–16. – Toki meille voi soittaa muinakin ajankohtina, ja jos olemme lähettyvillä, tulemme kyllä paikalle.

Sähköpalvelu Seisen Sami Seise toivoi vuosi sitten, että sähköpalvelu saataisiin jatkossakin pysymään Rautajärvellä. Tuolloin Seise vasta aloitteli uraansa yrittäjänä, eikä hän tiennyt kuinka paljon töitä tulisi olemaan tarjolla.

– Takana on kiireinen vuosi, ja erittäin kiireinen kesä, Seise toteaa. – Monet SähköPaulien asiakkaat ovat siirtyneet asiakkaikseni, mutta uusiakin asiakkaita on tullut. Tätä nykyä hoidan esimerkiksi kangasalalaisen Artekno Oy:n sähkötyöt kokonaisuudessaan.

19 vuotta sähköalan töitä Tampereella ja Helsingissä tehnyt Seise yllättyi, kuinka erilaisia työnkuvat toisinaan kaupungissa ja maaseudulla ovat.

– Maaseudulla tulee tehtyä enemmän ylijännitesuojauksia ja karjatalouden sähkötöitä. On sitä myös tullut kiipeiltyä sähkötolppiin syöttöjohtoja viemään. Kaupungissa sitä ei tarvinnut koskaan tehdä, Seise hymyilee.

Koska töitä on riittänyt sen verran hyvin, on Seise palkannut yritykseensä kaksi sähköasentajaa. Kaiken päälle viime perjantaina ovensa avasi sähkötarvikeliike, jossa myydään muun muassa polttimoita, kaapeleita, valaisimia, leivänpaahtimia ja kahvinkeittimiä.

– Liike on yritykselleni sivutuote, missä voin sähkötarvikkeiden myynnin lisäksi hoitaa pakolliset toimistotyöt. Ovet ovat virallisesti auki perjantaina ja lauantaina, mutta olen satunnaisesti paikalla muulloinkin.

Oman kylän poikia

Samoissa tiloissa asiakkaita palvelee myös Jani Luukkosen Konelainaus.

– Halusin vuokralaiseksi fiksun miehen, ja tuosta minä sellaisen sain, Luukkonen hymyilee. – On hienoa, että Sami on saanut työllistettyä itsensä lisäksi kaksi oman kylän poikaa.

Seise ja Luukkonen toivovat molemmat hartaasti, että ihmiset käyttäisivät aktiivisemmin paikallisia palveluita.

– Rautajärvellä onneksi tämä ajattelutapa toimii hyvin. Sen sijaan olen kuullut, että Pälkäneen keskustasta pitää lähteä Lidliin ruoanhankintaan, Luukkonen piikittelee.

Seise sanoo mielellään ostavansa kahvinsa vaikka vähän kalliimmalla, jos sillä tavalla välttää jonottamisen isoissa kaupoissa.

– Vaikka ei se ole totta, että pienissä paikoissa tuotteet aina olisivat kalliimpia, Luukkonen lisää ja toteaa sitten, että on saanut kymmenen vuoden ajan lähes kaikki tarvitsemansa tuotteet ja palvelut hankituiksi omalta kylältä.

– Teollisuutta ja työpaikkoja täällä toki saisi olla enemmän.

 

Lumilingosta lehtipuhaltimeen

Sähkötarvikeliikkeen ja Konelainauksen perustamalla miehet haluavat antaa oman panoksensa Rautajärven vireälle tulevaisuudelle. Nyt sähkötarvikkeita tai pienkoneita ei tarvitse lähteä hakemaan pitkän matkan päästä.

Luukkonen toimii Stihl-tuotteiden jälleenmyyjänä. Konelainaamosta saa hankituksi muun muassa moottori- ja raivaussahat sekä lehtipuhaltimet ja painepesurit varaosineen. Lisäksi myyntiin tulee Ariens-merkin lumilinkoja.

– Lainaan myös Avantin maansiirtokonetta, jolla hoituvat helposti pihojen viimeistelytyöt. Jatkossa lainattaviksi tulee myös pienkoneita. Harvalla on säännöllistä käyttöä esimerkiksi suurille raivaussahoille tai lehtipuhaltimille, Luukkonen toteaa.

Luukkosen yhteistyökumppanina toimii Kuhmalahdella sijaitseva Kultapellon auto- ja konekorjaamo, joka tekee muun muassa Stihl-tuotemerkin takuuhuoltoja.

Sami Seise sen sijaan asentaa Luopioisten Rego-hallissa toimivan Kotihälyttimen tuotteita.

– Mielestäni on tärkeää, että oman alueen yrittäjät tukevat toinen toistaan.

Hommat sähköpalvelussa vähenevät jonkin verran keskitalvella.  Sen sijaan kotipiirissä töitä riittää.

– Oman talon viimeistely on ollut aika pitkään kesken. Jos vaikka vihdoin ne loput lamput saisivat sinne kattoon, Seise naurahtaa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?