Rakentaminen: Pälkäneellä syntyy asennusvalmiita puukerrostaloasuntoja kuin liukuhihnalta

Puukerrostalo syntyy tilaelementeistä kuin legoista ikään

Pälkäneen tehtaalla riittää nyt vipinää, sillä Kankaanmaalla valmistetaan tilaelementtejä Helsinkiin valmistuviin puukerrostaloihin. Janne Manninen esittelee tehdassalia.

Stora Enson Pälkäneen tehtaalla eli entisellä Eridomicilla siirryttiin vuoden vaihteessa tilaelementtituotantoon. Tilaelementti on käytännössä kuin asennusvalmis kerrostaloasunto oviaukkoineen, ikkunoineen, parketteineen ja listoineen.

Yhden tilaelementin valmistus kestää noin kahdeksan päivää, ja yksi asunto koostuu 2–4 tilaelementistä. Materiaalina käytetään clt-levyjä, jotka tuodaan Itävallasta. Ristiinliimatuissa massiivipuulevyissä on ovi- ja ikkuna-aukot valmiina, samoin sähköputkituksien paikat.

– Elementtipöydän päälle nostettu, lattia- ja seinälevyistä koostuva tilaelementti kulkee tehtaassa työpisteeltä toiselle. Jokaisessa vaiheessa elementtiin eli tulevaan asuntoon tehdään jotakin lisää: kovakivivillaa ulkoseiniin, lattiavalut, ikkunat, sprinklerit, parketti, maalaus, listoitukset ja lopulta kylpyhuone- sekä keittiökalusteet. Kerrostalo kootaan kohdetyömaalla ikään kuin legopalikoista, kun valmiit asuntoelementit yhdistetään toisiinsa. Valmis rakennus koostuu useammasta elementistä, myyntijohtaja Janne Manninen Stora Enson rakentamisen ratkaisut -yksiköstä valaisee.

Rakentamistavan etuna on nopeus. Tällä hetkellä Pälkäneellä huhkitaan Helsinkiin nousevien 5–7-kerroksisten puutalojen parissa. SRV:n rakennustyömaalle Pukinmäkeen nousee kaikkiaan neljä puista kerrostaloa.

– Pukinmäkeen rakennettavista taloista valmistuu Pälkäneellä yksi kerros viikossa, ja yhden valmiin talon pystyttäminen kestää

Kasauslinjan alkupäässä seinä -ja lattialevyt nostetaan kiskojen päällä kulkevalle elementtipöydälle.

noin 1,5 kuukautta, Manninen kertoo.

 

Tehtaan suojissa

Tilaelementit kootaan sisätiloissa loppuun asti. Tämä varmistaa sen, että rakennusmateriaalit säilyvät kuivina ja keleiltä suojassa kunnes ne ovat valmiita asennettaviksi.

– Etenkin Suomen oloissa tämä on tärkeää, Manninen huomauttaa.

Rakentamismääräykset sallivat maksimissaan kahdeksankerroksisten puukerrostalojen rakentamisen. Paloturvallisuusmääräykset ovat tiukat: puisissa asuinkerrostaloissa tulee esimerkiksi olla huoneistokohtainen sprinklerijärjestelmä.

Puu rakennusmateriaalina on kymmenisen prosenttia kalliimpaa kuin betoni.

– Nopea pystytysprosessi ja perustuskustannuksia laskeva materiaalin keveys vetävät kuitenkin vastaavasti hintaa alaspäin, Manninen vertailee.

Pälkäneen tehtaalla pystytään valmistamaan 400 asuntoelementtiä vuodessa. Vakituista henkilöstöä tehtaalla on 35.

– Nyt meillä on tosin töissä viitisenkymmentä henkilöä, kun työn alla on mittava Helsingin projekti. Osaavista työntekijöistä alkaa

Asuntoelementti valmistumassa.

olla pulaa, ja päteviä työntekijöitä voi olla jo vaikea löytää esimerkiksi määräaikaisiin työsuhteisiin, tuotantopäällikkö Minna Väkeväinen Stora Enson Pälkäneen yksiköstä kertoo.

 

Ekologisempi puu

Tänä vuonna Suomessa valmistuu yli 600 puurakenteista kerrostaloasuntoa. Valmiita puukerrostaloasuntoja on 753.

– Hankkeita on vireillä jatkuvasti, ja Puuinfon laskelmien mukaan kehitteillä on kaikkiaan yli 7000 puurakenteista kerrostaloasuntohanketta, Stora Enson rakentamisen ratkaisut -yksikön kehitysjohtaja Matti Mikkola ynnää.

Vuonna 2012 Suomessa starttasi hallitusohjelmaan perustuva puurakentamisohjelma. Puu kiinnostaa eurooppalaisellakin tasolla, sillä sen toivotaan tarjoavan ratkaisuja EU:n ilmasto- ja resurssihaasteisiin.

Stora Enson rakentamisen ratkaisut -yksikön kehitysjohtaja Matti Mikkola piipahti Pälkäneellä viime keskiviikkona.

– Puulla on pieni hiilijalanjälki ja pitkäaikaisessa käytössä se toimii hiilivarastona, viime keskiviikkona Pälkäneellä piipahtanut Mikkola mainitsee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?