Selvin päin

”Päivää vaan tänne patentti- ja myyntilupatoimistoon. Tulin kuulkaa esittelemään teille ideoiden ideaa – tämän vastustamiselle ei ole mitään järjellisiä perusteita.”

”Jaahas, jaahas. Käykää peremmälle, arvoisa myyntimies. Minkälaisesta tuotteesta tahi keksinnöstä oikein on kysymys?”

”Tämä ihmeaine on suureksi avuksi esimerkiksi rentoutumisessa tai jopa nukahtamisessa. Toisaalta se lisää ihmisten sosiaalisuutta, mikä sopii hyvin nykyajan ilmapiiriin, jossa sosiaalisuus on hyve ja toisaalta jotkut ihmiset kerrassaan kärsivät epäsosiaalisuutensa vuoksi ja ovat jopa syrjäytymisvaarassa. Tämä tuote on ratkaisu moniin ongelmiin, sanokaa minun sanoneen.”

”Mikä se sellainen tuote on?”

”Se on etanolia sisältävä alkoholijuoma.”

 

”Vai etanolia sisältävä alkoholijuoma?”

”Kyllä vaan. Kuvitelkaahan, miten liikenteessä stressitaso laskee ja onnettomuudet vähenevät, kun ihmiset ajelevat ympäriinsä tavallista rentoutuneempina ja sosiaalisempina. Toisaalta taas alkoholin tuomaa aggressiota voi hyödyntää vaikkapa nakkikioskilla, kun päämäärättömän pohdinnan sijaan asiakas tietää mitä haluaa ja jono vetää tehokkaasti.”

”Kuulostaa… mielenkiintoiselta.”

”No, voihan alkoholin vuosittain aiheuttamat yli 700 miljoonan euron kustannukset yhteiskunnalle arvioida noinkin. Mutta älkää hermostuko, on tässä muutakin. Etanolia sisältävä alkoholijuoma tarjoaa nimittäin uskomattomat työllisyysvaikutukset paitsi suoraan valmistusketjussa myös esimerkiksi logistiikassa ja kaupan alalla. Ihan oma lukunsa ovat niin sanotut välilliset työllisyysvaikutukset, jotka ovat mittavat.”

”Mitäs ne ovat?”

”Välillisten työllistymisvaikutusten piirissä ovat esimerkiksi poliisit, tuomarit, lakimiehet, siivoojat, lääkärit ja muu terveydenhuollon henkilökunta – myös sosiaaliala suuressa määrin. Jopa lastensuojelussa merkittävä osa perheistä tulee asiakkaiksi juuri etanolia sisältävien alkoholijuomien – ja siksi sosiaalialalla onkin erinomaisen hyvä työllisyystilanne. On lisäksi arvioitu, että esimerkiksi eläkeläisten joukossa alkoholijuomien käyttö on kasvusuunnassa, mikä omalta osaltaan pitää yhteiskunnan pyörät pyörimässä. Työikäisten kuolemista ja henkirikoksista valtaosa johtuu alkoholin käytöstä, joten sitä kautta avautuu myös uusia työpaikkoja.”

”No tuotapa en tullut heti ajatelleeksi. Missä ajattelitte tätä tuotetta myytävän?”

”Tokihan se soveltuu myytäväksi missä vain: kioskeissa, ravintoloissa, erilaisissa tapahtumissa, kaupoissa – joista viimeksi mainituissa voisi suunnitelmiemme mukaan laittaa myyntiin vähän tavallista väkevämpiäkin alkoholijuomia. Sellainen on meillä jo valmisteilla, toistaiseksi se kulkee työnimellä ´viini´.”

”Mutta jos se on perusjuomaa vahvempaa, eivätkös sen vaikutuksetkin ole voimakkaampia?”

”Eivät toki, koska sitä juodaan sivistyneesti eli paljon vähemmän kerrallaan. Niinpä vaikutukset jäävät korkeintaan samansuuruisiksi elleivät jopa pienemmiksi.”

 

”Kuulkaas nyt. Olen aina ajatellut, että ihminen on pohjimmiltaan itsekäs, mukavuuden- ja nautinnonhaluinen olento, jolle tuollainen mielihyvää tuottava, riippuvuutta aiheuttava ja terveydelle haitallinen aine soveltuisi mahdollisimman huonosti. Että sitä oikein joka paikassa sitten olisi tarjolla?”

”Voi hyvänen aika, myydäänhän kaupoissa tupakkaakin, joka on paljon epäterveellisempää – ja kalliimpaakin, vaikka molemmat on listattu ihan yhtä lailla asbestin rinnalle syöpävaarallisten aineiden joukkoon. Kyllä minä teinä tarttuisin tähän tuotteeseen, ainahan uutta vähän pelätään. Uskon sen kaikesta huolimatta olevan suuri menestys. Itse asiassa olemme jo kehitelleet sen pohjalta seuraavaa uutuutta. Sillä on samankaltaisia yhteiskuntaa piristäviä välillisiä työllisyysvaikutuksia kuin alkoholilla. Vaikutusten arviointi on vielä vähän kesken, mutta yhteiskunnalle aiheutuvien kustannusten on arvioitu olevan samaa luokkaa alkoholin kanssa. No ehkä vähän enemmän, mutta tuotteen liki kiistattomat terveysvaikutukset varmasti kompensoivat tuota menoerää.”

”Mikäs se uutuus mahtaa olla?”

”Kutsumme sitä nimellä kannabis.”

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?