Kouluverkkokin tarkasteluun Kangasalla

Kunnan koulu- ja päiväkotiverkkoa syynätään talven aikana Kangasalla. Työn alla on päiväkoti- ja kouluverkkosuunnitelma, jossa pyritään selvittelemään kokonaisnäkemystä nykyisestä tilanteesta ja hakea toiminnallisesti ja taloudellisesti edullisia tilaratkaisuja tulevaisuudessa. Pyrkimyksenä on ennakoida seuraavien viiden–kymmenen vuoden tilatarpeet.

Suunnitelmaa laativaan työryhmään nimettiin sivistystoimenjohtaja Leena Pajukoski, kehitysjohtaja Jarmo Kivineva, varhaiskasvatuksen johtaja Anni Aalto-Ropo, vs. rakennuspäällikkö Marko Sallinen, yleiskaavasuunnittelija Jenni Joensuu-Partanen ja sihteerinä toimiva Noorit Tiitola.

Päivähoitotiloja on tarkasteltu edellisen kerran vuonna 2007, ja kouluverkkosuunnitelma vuosille 2009–16 laadittiin vuonna 2008.

Suunnitelman laadinnassa aiotaan hyödyntää aiemmin tänä vuonna laadittua palveluverkon kehittämissuunnitelmaa. Palveluverkon tiivistämistä mietitään myös koulu- ja päiväkotipuolella, jolle sivistyskeskus näkee ominaisena hajanaisuuden, runsaan pienten yksiköiden määrän ja tilapäistilojen käytön.

Huutijärven koulu laajenemassa

Huutijärven koulun laajentaminen on muodostumassa ensi vuoden suurimmaksi kouluinvestoinniksi. Hankkeelle on varailtu vajaan 3,6 miljoonan euron rahoitusta. Koulun laajentaminen on herättänyt huolta pienten kyläkoulujen puolestapuhujissa. Kasvatus- ja opetuslautakunnassa puheenjohtaja Jorma Urkko esitti suunnitelmien hyväksymisen yhteydessä pontta, jonka mukaan kunnanhallitusta tulisi evästää niin, ettei Huutijärven koulun laajennusta tule myöhemmin käyttää pikkukoulujen lakkauttamisen perustana. Urkon muutosesitys ei kuitenkaan mennyt läpi vaan kaatui äänin 2–4 lautakunnan yhden jäsenen äänestettyä tyhjää.

Ensi vuoden jälkeen suurimpia investointeja ovat näillä näkymin parin miljoonan euron Kyötikkälän ja Vatialan alakouluprojektit vuonna 2016. Sen jälkeen katseet kääntyvät Lamminrahkan yli tuhannen oppilaan yhtenäiskoulun toteutukseen. Hankkeen arvioidaan nielevän viisi miljoonaa euroa vuodessa vuosina 2017–19.

Ei vaikuta pikkukouluihin

Kunnanjohtaja Oskari Auvisen mukaan Huutijärven koulun laajentamissuunnitelmat eivät sinällään merkitse pikkukoulujen alasajoa, vaan koulua laajennetaan alueen tämänhetkisiin tarpeisiin.

– Tällä hetkellä koululla työskennellään osin soveltumattomissa tiloissa, ja on luonnollista että suunnitelmissa mukaan otetaan hieman kasvunvaraa, Auvinen muistuttaa.

Ei tilaa Vehmaisista

Kangasalan kunta on päättänyt olla osallistumatta Vehmaisten kouluhankkeeseen Tampereen kaupungin esittämillä ehdoilla ja kustannusrakenteella. Kunta selvitteli mahdollisuutta osallistua Vatialan koulun laajentamisen sijaan uuden Vehmaisten koulun rakentamiseen yhteistyössä Tampereen kanssa. Tilantarpeen Vatialan alueella on arvioitu olevan noin sadan oppilaan eli kutakuinkin viiden opetustilan verran.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?