Luopioisten MLL 90 vuotta: Kirkon käytävä muuntui juhlan kunniaksi temppuradaksi

Eetu pomppi, hyppi ja ryömi kuin vettä vaan

Sara Kankaristo on suorittanut temppuradan.

Luopioisten kirkossa koettiin viime sunnuntaina jotain sellaista, mitä ei ihan joka jumalanpalveluksessa koeta. Kirkon käytävälle nimittäin viritettiin Mikkelinpäivän toiminnallisessa perhekirkossa temppurata. Lapset kulkivat temppuradan läpi ”enkeleiden” avustuksella.

– Tämä on jotain sellaista, mitä ei kovin monessa kirkossa ole tehty, eikä meilläkään varmasti kovin usein tämän jälkeen, kappalainen Janne Vesto alusti ja ohjeisti perhekirkkoon saapuneita.

”Enkelit” olivat Mannerheimin Lastensuojeluliiton Luopioisten osaston jäseniä, jotka ohjasivat ja auttoivat lapsia selvittämään radan haasteet. Ennen radalle hyppäämistä virittäydyttiin tunnelmaan laulamalla yhdessä Lasten virsi –kokoelman kappale numero 109.

– ”Tahdo en, tahdo en yhtään olla paikallaan! Tahdo en, tahdo en olla paikallaan! Hyppelen ja pompin, pompin, pompin, hyppelen ja pompin, kun kiitän Jumalaa…” kaikui seurakuntalaisten suusta.

Kappalainen itse tarttui temppuradan suorittamisen ajaksi kitaraan ja säesti lasten kulkua radan läpi. Aitoossa asuva 5-vuotias Eetu Taipale saapui kirkkoon uteliain mielin. Temppurata kuulosti niin mukavalta, että se oli lähdettävä kokeilemaan paikan päälle. Kokemus oli viimeksi kirkossa ihan pikkuisena käyneelle Eetulle ikimuistoinen. Poika selvitti erilaiset pehmoesteet, ryömintätunnelin ja muotolevyille hyppimiset kuin vettä vaan.

– Hauskaa oli, Eetu tuumasi.

Temppuradalla viihtyivät myös Kankariston siskokset Rebekka, 6, ja Sara, 4. Reippaat siskokset ovat jo konkareita kirkossa kävijöinä.

– Meidän isi on katsos pappi, Rebekka mainitsi.

Temppuradalla Annika Soukkio. Isä-Joni seuraa vieressä, miten tyttö pärjää.

6-vuotiaan varmuudella tyttö jatkoi, että temppuradalle pääseminen kirkossa tuntui ”pikkuisen erikoiselta”.

– Mutta kivaa se oli, Rebekka painotti.

 

Soppaa ja klovneriaa

Toiminnallinen perhekirkko aloitti Mannerheimin Lastensuojeluliiton Luopioisten osaston 90-vuotisjuhlallisuudet. Perhekirkon jälkeen juhlat jatkuivat Luopioisten seurakuntakeskuksella, jossa syötiin soppaa ja juotiin kakkukahvit. Lapsia kävi hauskuuttamassa Klovni Sebastian.

– Hienoa, että paikalla on näin paljon ihmisiä, Luopioisten MLL:n puheenjohtaja Eija Lankinen ihasteli katsellessaan täpötäyttä seurakuntasalia.

Kirkossa temppuradan suorittaneen Eetun äiti Krista Taipale kiitteli MLL:ää ohjelman järjestämisestä paikallisille lapsiperheille.

– Eipä meillä täällä maaseudulla ole liikaa ohjelmaa lapsiperheille, joten on hienoa että löytyy taho, joka järjestää tekemistä. Olemme käyneet paikallisyhdistyksen järjestämillä bussiretkillä esimerkiksi Linnanmäellä ja osallistuneet talvella hiihtokilpailuihin, Krista Taipale kertoo.

 

Monipuolista toimintaa

– Löytyykö pussista taikuutta? Klovni Sebastian kyselee lapsilta.

Luopioisten MLL:llä on tällä hetkellä lapsijäsenet mukaan lukien noin satakunta jäsentä. Lankinen kertoo, että määrä on pysynyt viime vuodet suurin piirtein samana. Yhdistys pyrkii järjestämään mahdollisuuksien mukaan mielekästä ja hyödyllistä ohjelmaa paikallisille perheille – esimerkiksi konsertteja tai muista lastentapahtumia, kirpputoreja ja urheilukisoja.

– Keväisin olemme usein järjestäneet perhekahviloiden kävijöille ja jäsenillemme retken johonkin mieluisaan kohteeseen, ja Liekissä pidämme silloin tällöin diskoiltoja. Olemme perinteisesti muistaneet vuoden ensimmäistä luopioislaista vauvaa lahjalla. Tapanamme on lisäksi ollut juhlia edellisvuonna syntyneitä vauvoja alkuvuodesta. Joulun alla osallistumme erilaisiin keräyksiin lapsiperheiden hyväksi, Lankinen listaa.

Yhdistys tekee yhteistyötä seurakunnan, paikallisten Lionsien, Pälkäneen Luja-Lukon, Mikkolan navetan ja paikallisen SPR:n kanssa.

– Osallistumme esimerkiksi nuokkarivalvontaan Yhdistysnurkalla vuoroviikoin 4H:n ja seurakunnan kanssa. Yhteistyötä tehdään myös Pälkäneen paikallisosaston kanssa, Lankinen kertoo.

Tämän syksyn uutuutena Luopioisten MLL aloitti muskarin Aitoossa. 0–5-vuotiaat pääsevät musisoimaan lokakuun ajan ala-asteen liikuntasalissa.

 

Luopioisten MLL:n viikoittaista toimintaa 2014–2015:

  • Perhekahvila seurakuntatalolla tiistaisin kello 18–19.30
  • Rautajärven perhekahvila maanantaisin kello 14.30–16.30 Rautahovilla
  • Sählykerho Rautahovilla ala-asteikäisille perjantaisin kello 17–18.30
  • Aitoon muskari lokakuun ajan ala-asteella. Keskiviikkoisin kello 17.30–18.15 (0–2-vuotiaat) ja 18.15–19 (2–5-vuotiaat)

 

Leikkipaikat yleistyvät kirkoissa

Seurakunnat ovat rakentaneet leikkipaikkoja moniin kirkkoihin, jotta lapsilla olisi tilaa leikkiä ja viihtyä jumalanpalveluksissa ja muissa tilaisuuksissa. Osassa kirkkoja lasten tila on edessä alttarin lähellä, osassa sille on löydetty muu sopiva paikka kuten rippialbakaapista tehty kappeli. Seurakuntien viesti on, että lapset ovat tervetulleita kirkkoon ja ihan jokaiseen messuun.

Pälkäneen ja Luopioisten kirkoista löytyy lastenhuone. Perhekirkkoihin lapset ovat voineet tulla eteen omalle matolle istumaan.

Kangasalan kirkon takaosassa on lasten käyttöön tarkoitettu huone. Lisäksi kirkossa on perheen pienimmille tarkoitettuja puuhapusseja.

Muualla maassa kirkkojen lasten tiloista löytyy muun muassa keinulampaita, pikkualboja ja pieniä ehtoollisvälineitä. Leikkipaikoissa on esimerkiksi seurakunta-aiheisia leluja kuten käsinukkeja papista ja vihkiparista sekä kirjoja.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?