Kappeliseurakunnalle oma identiteetti on tärkeä

– Jatkossa seurakunta on entistä enemmän seurakuntalaisten itsensä näköinen, kun vapaaehtoiseten työn osuus kasvaa, muistuttaa kappalainen Janne Vesto.

Luopioisten seurakunta on vuodesta 2007 asti kuulunut kappelina Pälkäneen emäseurakuntaan. Kappelineuvostolla on ollut mahdollisuus sanoa sanansa toiminnasta, ja seurakuntalaisilla on säilynyt turvallinen tunne oman ja tutun säilymisestä.

Kuntaliitokset tai kirkon oma seurakuntauudistus muuttavat todennäköisesti seurakuntajakoa lähitulevaisuudessa.

– Oman identiteetin ja yhteisön säilyminen näissä muutoksissa on tärkeää. Miten se parhaiten turvataan, sitä uudet luottamushenkilöt joutuvat pohtimaan heti ensi vuonna, sanoo kappalainen Janne Vesto.

– Emme tiedä, mikä on seurakunnan koko tulevaisuudessa, ja onko toteutuvassa mallissa kappeliseurakuntia. Voiko käydä myös niin, että Luopioisten toiminnan kannalta on edullisinta purkaa kappeliseurakuntarakenne, jos se tuo päätöksentekoa lähemmäksi? hän pohtii.

Seurakuntavaaleihin Luopioisten ehdokkaat lähtevät käytännössä omalla listallaan, vaikka sen nimi on neutraalisti Lähimmäisen asialla.

– Minusta se on hyvä asia, oma lista motivoi ihmisiä äänestämään, Vesto toteaa.

Toisaalta kappeliseurakunnassa ei enää pelätä menetyksiä. Liitosaikojen korostunut tarve pitää kiinni omista oikeuksista on hälvennyt sitä mukaa, kun uusi seurakuntamalli on osoittautunut toimivaksi. Luottamushenkilöt ovat jo tottuneet huolehtimaan yhteisesti koko seurakunnasta.

– He ovat koko seurakunnan päättäjiä niin kuin me työntekijätkin olemme koko seurakunnan työntekijöitä, Vesto toteaa.

Tiukka talous sanelee ehdot

Pälkäneen seurakunnan ahdas budjetti kiristää myös kappelin puolella. Se näkyy käytännön seurakuntatyössä muutoksina ja luopumisina.

Janne Veston mukaan yhdestä ei kuitenkaan haluta tinkiä: jumalanpalveluselämä säilyy jatkossakin säännöllisenä myös Luopioisissa, vaikka paikkoja ja kellonaikoja joudutaan välillä vaihtelemaan.

– Sydäntalven jumalanpalvelukset pidetään seurakuntakeskuksessa. Kanttorin virkaa täytettäessä päätettiin, että sijaisia ei jatkossa palkata muuta kuin poikkeustilanteissa, joten jumalanpalvelukset järjestetään välillä eri aikoihin Pälkäneellä ja Luopioisissa. Tämän tyyppisiä ratkaisuja joudutaan jatkossa tekemään yhä enemmän, Vesto sanoo ja lisää:

– Toivon seurakuntalaisten arvostavan omaa jumalanpalvelusta myös silloin, kun kellonaika on uusi.

Hän toteaa myös, että riippuu paljon ihmisistä itsestään, mihin suuntaan toimintaa kehitetään.

– Tulevaisuuden seurakunta on yhä enemmän seurakuntalaisten näköinen, sillä vapaaehtoistyön ja yhdessä tekemisen osuus kasvaa kaikessa toiminnassa.

Kirkkovaltuutetut joutuvat harkitsemaan päätöksenteossaan, miten paljon vapaaehtoiset voivat tulevaisuudessa ottaa tehtäviä. Tällä hetkellä auttavia käsipareja riittää, seurakunnan onneksi.

– Vapaaehtoisista eläkeläisistä  ei meillä Luopioisissa tule olemaan pulaa, sen tiedän, Janne Vesto sanoo.

Suuria investointeja ei ole tulossa

Luopioisten kirkko on peruskorjauksen jälkeen hyvässä kunnossa, samoin äskettäin hankittu Aitoon Pysäkki ja myös seurakuntakeskus sisältä päin, joten seuraavalla vaalikaudella ei ole edessä suuria peruskorjauksia.

Seurakuntakeskuksen katto vaatinee kuitenkin jossain vaiheessa huoltoa.

Henkilöstön suhteen ei myöskään ole tulossa sellaisia muutoksia, jotka vaatisivat ratkaisua heti, lukuun ottamatta suntiokysymystä. Kanttorinvirka päätettiin säilyttää ja siihen on valittu Johanna Lemmetyinen keväällä eläkkeelle siirtyneen Alpo Roikolan tilalle.

Väestön ikääntyminen ja syntyvyyden lasku ovat entisen Luopioisten alueella vielä tuntuvampia kuin vanhan Pälkäneen puolella. Janne Veston mukaan ei voida vielä varmasti ennustaa, mihin se johtaa esimerkiksi lasten- ja nuorten toiminnassa:

– On hyvin tärkeää, että lapset ja nuoret otetaan huomioon, on heitä sitten vähän tai paljon. Mutta muutoksia voi olla edessä. Esimerkiksi Aitoon ja Luopioisten päiväkerhot joudutaan todennäköisesti tulevina vuosi yhdistämään, jos lapsia ei jommassakummassa päässä ilmoittaudu riittävästi.

– Kaikkea emme voi saada. Pitää muistaa, että talous on äärimmäisen tiukka eikä rahaa tule mistään lisää. Siksi mitään ei voi lisätä ilman, että jotain toista vähennetään. Uudet luottamushenkilöt päättävät, mihin tulevina vuosina satsataan, Vesto muistuttaa.

Luopioisten seurakunta tekee tiivistä yhteistyötä muiden paikallisten toimijoiden kanssa, sekä kunnan että erilaisten järjestöjen. Tänä syksynä muun muassa Mannerheimin Lastensuojeluliiton Luopioisten yhdistyksen 90-vuotisjula vietettiin perhekirkon yhteydessä. Vanhusneuvoston järjestämä Vanhustenviikon juhlaa vietettiin juuri äsken seurakuntakeskuksessa

– On järkevää järjestää toimintaa yhdessä, koska toimijat ja kohderyhmät ovat samoja. Kun on vähän väkeä, saamme tukea toinen toisiltamme, Vesto sanoo.

Usko hyvän tekemiseen – mihin?

Tämänkertaisten seurakuntavaalien teema on ”usko hyvän tekemiseen”. Teema kolahtaa monen mielessä kovaa, sillä maailmalta tulviva uutisvyöry esittelee päivittäin kymmeniä sotia, satoja konflikteja, tuhansia kuolleita ja miljoonia pakolaisia. Pystyykö kukaan ylipäätään tekemään hyvää ja vielä uskomaan, että se auttaa?

– Kyllä, jokainen pystyy. Kirkon perustana on usko siihen, että Jumala on hyvä. Maailmassa on pahan töitä, syntiä. Niin on ihmisissäkin. Mutta joka kohtaa hyvyyttä jonkun taholta, se vie sitä myös eteenpäin. Kirkko voi suurena yksikkönä tehdä hyvää, mutta niin voi jokainen meistä ihmisistäkin omalla paikallaan, Jari Kemppainen vastaa.

– Esimerkin näyttäminen on hyvän tekemisessä tärkeää. Se on kristittyjen ja kristillisen seurakunnan tehtävä, sanoo Janne Vesto.

Hän muistuttaa, että toivottamalta näyttävässä tilanteessa voi tehdä aina jotain, mikä auttaa – edes vähän. Hän kertoo esimerkin:

– Kuvittele tilanne, jossa poika tulee rannalle ja näkee valtavan määrän meritähtiä, jotka aallot ovat heittäneet kuivalle maalle. Hän ryhtyy heittämään niitä takaisin mereen. Sitten tulee aikuinen, joka sanoo: ”Et millään ehdi heittää noita kaikkia, ennen kuin aurinko nousee ja kuivattaa ne.”

Poika tarttuu taas yhteen meritähteen ja vastaa ”Tämä ainakin pelastuu!”

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?