Hevoshullu-kepparikisat: Reippaat osallistujat suorittivat radan virheittä ja vauhdikkaasti

Neptunus ja Jupiterkin pääsivät vierekkäin

Aino Ahola ylittää esteen Neptunuksellaan.

Keppihevosten estekilpailujen lähtölistalle mahtuvat Jupiter ja Neptunuskin vierekkäin. Hepat odottelevat omaa kilpailuvuoroaan Luopioisten ratsastuskeskuksen maneesissa rauhallisina. Mutta kun matkaan päästään, rauhallisuudesta ei ole tietoakaan.

Arttu Pennanen kiitää Jupiterillaan esteradan virheettömästi läpi. 30–40-senttiset ristikkoesteet ja pystyesteet eivät tuota ongelmia, vaan 7-vuotias selvittää kaikki viisi estettä vauhdikkaasti ja helponnäköisesti. Jupiter tottelee ohjaajansa käskyjä, ja laukka sujuu kaksikolta kuin tanssi vaan.

4-vuotiaan Aino Aholan ratsu Neptunus intoutuu sekin näyttämään radalla parastaan. Pikkuratsastajan jalat ovat vielä sen verran lyhyet, että esteet teettävät hieman enemmän työtä, mutta Ainokin selviytyy radalta virheittä. Tomera pikkutyttö pääsee myös kertomaan toimittajalle keppihevosensa koko nimen.

– Keppihevoseni on Neptunus, meren taikaponi. Ja olen minä ratsastanut oikeallakin hepalla. Vinski on tällä tallilla suosikkiponini, Aino mainitsee.

Myös Mimosa Numminen ja Prinsessa läpäisevät radan pudotuksitta.

– Esteiden hyppääminen on niin kivaa, Mimosa tuumaa suorituksensa jälkeen.

Topakka 6-vuotias ratsastaa usein myös oikealla hevosella. Kepparin kanssa voi kuitenkin harjoitella myös omassa pihassa.

­ – Sille voi tehdä vaikka oman radan, Mimosa miettii.

Marissa Henttinen antaa lapsille viime hetken vinkit ennen starttia.

 

Aikuisetkin pääsivät radalle

Luopioisten ratsastuskeskuksen ja Kaukkalan Ratsastajien lauantaisessa Hevoshullu-kepparikilpailussa ei mitattu aikaa tai laitettu lapsia paremmuusjärjestykseen. Kaikki osallistujat saivat palkinnon ja kunniakirjan – hyvä mieli tuli siinä sivussa kuin itsekseen.

Pienemmät ratsastivat radan 30–40-senttisillä esteillä ja isommat osallistujat 50–60-senttisillä esteillä. Aikuisetkin pääsivät näyttämään taitojaan radalle – suurin osa lastensa lainahevosilla ratsastaen.

– Mutta koska aikuisia varmasti jännitti enemmän kuin lapsia, aikuisten kisa käytiin yhteislähtökilpailuna, Marissa Henttinen Luopioisten ratsastuskeskuksesta huomautti.

 

 

Kaukkalan Ratsastajat Hämeen merkillisin ratsastusseura

Suomen Ratsastajainliiton Hämeen alueen seurat kilpailivat tänä vuonna ensimmäisen kerran paremmuudesta ratsastus- ja hevostaitomerkkien määrässä. Kilpailuaikana tammikuun alusta lokakuun alkuun suoritettiin yhteensä 82 merkkiä.

Kokonaiskilpailussa palkittiin suurin suoritettujen merkkien määrä suhteutettuna jäsenmäärään. Ylivoimaiseksi voittajaksi nousi aitoolainen Kaukkalan Ratsastajat, jonka jäsenet suorittivat 1,19 merkkiä kutakin jäsentä kohden.

Idean kisasta keksi Luopioisten ratsastuskeskuksen ratsastuskouluoppilas Satu Koskinen, joka itsekin suoritti ratsastuksen B-merkin. Palkinnon vastaanottivat seuran puolesta Kati Laatikainen ja Anne Ahonen.

– Seurassamme innostuttiin merkkien suoritukseen. Nuoressa seurassa tällä oli mahtava toimintaa aktivoiva merkitys. Kilpailu motivoi, ja kaikenikäiset lähtivät innolla mukaan. Moni suoritti useammankin merkin, kertoivat Laatikainen ja Ahonen.

Lisäksi kilpailussa arvottiin 19 eri ratsastuskoulujen lahjoittamaa ratsastustuntia. Arvontaan sai kustakin merkkisuorituksesta yhden lipukkeen.

Kilpailun organisoi Suomen ratsastajainliiton Hämeen aluejaosto, ja käytännön toteutuksesta vastasi aluehallituksen jäsen Marissa Henttinen.

– Tämä on kopioitavissa muille alueille ja valtakunnallisestikin. Hienoa, että nuorilta hevosharrastajilta tulee uusia ehdotuksia. Ja eiköhän Hämeen alueella kisata uudelleen ensi vuonnakin, joko samalla ajatuksella tai uudella idealla, Henttinen lupaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?