Luopioisten Vuoden yrittäjä Sami Seise taitaa sähkötyöt

Yrittäjän yksinäisyyspäätös ei pitänyt

Sähköpalvelu Seisen myymälä on palvellut asiakkaita Rautajärven keskustassa kuluvasta syksystä lähtien. – Teen myymälässä myös pakolliset toimistotyöt, Sami Seise sanoo.

– Yksin teen ja ketään en palkkaa, rautajärveläinen Sami Seise vannoi aloittaessaan yrittäjänä 16 kuukautta sitten.

Sähköpalvelualan yrittäjä joutui kuitenkin melko pian pyörtämään päätöksensä.

– Kävi vähän niin kuin tupakkalakon aloittamisen kanssa – ei pitänyt, Seise nauraa.

Ongelma on toki yrittäjälle myönteinen, kun työtä riittää niin, että ensin palkkaa yhden ja heti kohta perään toisen. Petri Mäkinen aloitti Sähköpalvelu Seisessä noin vuosi sitten ja Aki Järvi viime kesänä.

– Molemmat sähköasentajat ovat Rautajärven omia poikia, Seise mainitsee.

Uusien vakituisten työntekijöiden palkkaaminen olikin yksi iso kriteeri, kun Sami Seise valittiin Luopioisten Vuoden yrittäjäksi. Miestä kehuttiin myös rohkeudesta pistää yritys pystyyn taloudellisesti epävarmoina aikoina. Kerta oli Luopioisissa ensimmäinen, kun vuoden yrittäjänä palkittiin vain vajaat puolitoista vuotta yrittäjänä toiminut henkilö.

– Palkinnon saaminen tuntui mielettömän hienolta, ja arvostan tunnustusta todella paljon. Nyt pitää huolehtia, että vähintään sama taso pysyy jatkossakin. Toiveissani myös on, että pystyisin laajentamaan toimintaa entisestään niin, että työskentelisin itse entistä enemmän töiden organisoijana, ja työntekijäni keskittyisivät aina kulloiseenkin kohteeseen. Nyt tahtoo vähän olla niin, että puhelimeni pirisee tiuhaan kun olen itse kentällä sähköhommissa, Seise kertoo.

 

Pitkä kokemus alalla

20 vuotta sähköalan töitä tehnyt Seise ryhtyi yrittäjäksi vuosi sitten keväällä. Rautajärven entisen Säästöpankin pankinjohtaja Hannu Rantanen vinkkasi Seiselle, että yrityksen perustaminen voisi olla nyt ajankohtaista, kun paikallinen SähköPaulit oli päättänyt lopettaa toimintansa. Päätös yrittäjäksi lähtemisestä oli lopulta helppo, kun tamperelaisyritys, jossa Seise oli aiemmin työskennellyt, siirsi toimintansa kokonaan Helsinkiin.

– Päivääkään en ole katunut. Takana on kiireinen vuosi ja erittäin kiireinen kesä. Hyvä näin, Seise sanoo.

Sähköpalvelu Seise hoitaa sähkötöitä laidasta laitaan. Asiakkaana voi yhtä hyvin olla mökkiasukas, jonka tarvitsema apu vie vain tunnin tai yritys, joka tarvitsee sähköalan osaajaa vuoden ympäri.

Tänä syksynä Seise avasi Rautajärvelle erillisen sähkötarvikeliikkeen, jossa on myynnissä esimerkiksi valaisimia, polttimoita, kaapeleita, leivänpaahtimia ja kahvinkeittimiä.

– Hoidan lisäksi liikkeessäni pakolliset toimistotyöt. Myymälä on virallisesti avoinna perjantaisin ja lauantaisin, mutta olen paikalla satunnaisesti muulloinkin.

Yrittäjän korviin on kantautunut kyläläisten kehuja siitä, kuinka mukavaa on, että keskustassa on taas yksi myymälä lisää. Näyteikkunan valaisimet ja ovenpielen valot tuovat kylälle lisää valoa, eloa ja pirteyttä.

Samoissa tiloissa asiakkaita palvelee myös Jani Luukkosen Konelainaus.

 

Täysverinen rautajärveläinen

Sami Seise on kotoisin Helsingistä. Rautajärvellä mies on asunut nyt yhdeksän vuotta. Viime ajat hänet on töiden ohella pitänyt kiireisenä talonrakennusprojekti, joka alkaa pikkuhiljaa olla loppusuoralla.

– Olen kotiutunut Rautajärvelle mainiosti ja tunnen itseni nykyään täysin rautajärveläiseksi, mies miettii.

 

 

Nykyaikaiset ratkaisut tuovat säästöä sähkölaskuun

Kodin sähköratkaisuja nykyaikaistamalla voi kerryttää säästöä sähkölaskuun. Sami Seise mainitsee, että esimerkiksi led-lamppuja käyttämällä voi säästää sievoisen summan. Led-valot ovat hankintahinnaltaan hieman kalliimpia, mutta ne säästävät sähköä. Ne toimivat yhtä hyvin sekä sisällä että ulkona.

– Led-valaisimet ovat myös helppokäyttöisiä ja vaivattomia, sillä ne valaisevat jopa 25 000 – 50 000 tuntia. Jos polttaa yhtä sisävalaisinta vaikkapa neljä tuntia päivässä niin ennemmin joutuu lopulta ostamaan uuden valaisimen kuin vaihtamaan siihen lamput. Asensimme jokin aika sitten Ravintola Liekkiin led-valaistuksen ja laskeskelimme, että se on maksanut itsensä takaisin noin 1,4 vuodessa, Seise sanoo.

Myös sähköinen lattialämmitys toteutettuna hyvällä lattian eristyksellä vie vähemmän sähköä kuin perinteisesti asennettu lattialämmitys. Säästöihin päästään myös vaihtamalla vanhat sähköpatterit uusiin, sillä uusilla sähköpattereilla on parempi hyötysuhde.

– Lämmityskuluissa säästävät kotitalouksien ilmalämpöpumput ovat yleistyneet viime vuosina hurjasti. Modernien ilmalämpöpumppujen käyttäminen on energiatehokasta paukkupakkasillakin, ja sanon aina asiakkaille, että pumppua kannattaa pitää päällä myös kolmenkymmenen asteen pakkasilla, ne tuovat silloinkin enemmän kuin vievät, Seise toteaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?