Nuorisolle avautuu paikka vaikuttaa

Kangasalan nuorisovaltuustoon haetaan uusia jäseniä vaaleilla. Vaalit järjestetään marraskuussa, ja aika ehdokkaaksi ilmoittautumiselle umpeutuu tämän viikon perjantaina 24. lokakuuta. Ehdokkaaksi vaaleissa saa asettua kangasalalainen 13–18-vuotias nuori. Äänioikeutettuja ovat kaikki Kangasalla asuvat 13–18-vuotiaat eli vuosina 1996–2001 syntyneet nuoret.

Nuorisovaltuusto on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton järjestö tai vaikuttajaryhmä, jonka tärkein tehtävä on saada nuorten ääni kuuluviin kunnassa. Sen toimintakausi on yksivuotinen. Nuorisovaltuusto kokoontuu noin kerran kuukaudessa – tarvittaessa myös useammin. Jäsenet jakautuvat valintansa mukaan pienenpiin työryhmiin, joita ovat tapahtumanjärjestäjä-, tiedotustyö- ja kuntatyöryhmä.

Nuorisovaltuustolla on edustus sekä vapaa-aika- ja kulttuurilautakunnassa että kasvatus- ja opetuslautakunnassa. Lisäksi kunnanvaltuuston kokouksissa nuorisovaltuuston jäsenet käyvät kuuntelemassa kokousta ja pyydettäessä edustajalla on myös puheoikeus nuoria koskevissa asioissa.

Erilaisissa työryhmissä, joiden asiat koskevat lapsia ja nuoria, on myös nuorisovaltuuston edustaja mukana. Näin varmistetaan pieneltä osalta nuorten kuulemista kunnallisessa toiminnassa. Nuorisovaltuuston edustaja on nimetty esimerkiksi lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman työryhmään sekä Kangasala-taloa käsittelevään työryhmään.

Marraskuun vaalit pidetään yläkouluilla, ammattikoululla ja pääkirjastossa 24. ja 25. marraskuuta.

Suomen ensimmäinen nuorisovaltuusto on perustettu juuri Kangasalle vuonna 1995.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?