Työt: Pirkanmaan yrittäjien väistyvä toimitusjohtaja Jari Jokilampi ei löytänytkään lisää aikaa

Työ ei tekevältä lopu

– Kuvittelin, että minulle jää yksi duuni ja enemmän aikaa, mutta näin ei käynyt ainakaan vielä, Pirkanmaan Yrittäjien pitkäaikainen toimitusjohtaja Jari Jokilampi tuumaa.

Kangasalalainen Jokilampi jättää yrittäjäjärjestön tämän vuoden jälkeen. Jatkossa hän työskentelee paitsi perustamassaan Tampereen Seudun Uusyrityskeskus ry Ensimetrissä myös Uusyrityskeskusten liiton nokkamiehenä. Alkuperäisissä suunnitelmissa työsarakkeeseen oli kaavailtu vain ensin mainittua pestiä. Jälkimmäinen livahti kuvioon kuin varkain, mutta toisaalta hyvinkin sattuvasti.

Jokilammen kaksi intohimoa, laskettelu ja moottoripyörät, jäävät näin ollen edelleen kärkkymään tilaisuutta vallata lisäaikaa miehen kalenterista. Jokilampi ei kuitenkaan ole tilanteesta lainkaan pahoillaan.

– Katsoin, että nyt on sopiva hetki tehdä vielä jotakin muuta. Homma on pitkälti tuttua, mutta on siinä uuttakin. Työ ei myöskään edellytä muuttamista pois Kangasalta.

Päätös Suomen suurimman yrittäjäjärjestön johtajanpallilta sivuun jäämisestä syntyi viime kesänä. Jokilampi lupasi saattaa työnsä kunnialla loppuun: muun muassa perehdyttää seuraajansa, kiertää vielä kerran vuosittaiset yrittäjäjuhlat eri puolilla Pirkanmaata ja erityisesti hoitaa ensi viikonloppuna pidettävien valtakunnallisten yrittäjäpäivien järjestelyt.

– Edellisen kerran yrittäjäpäivät pidettiin Tampereella kymmenen vuotta sitten, kun aloittelin järjestön toimitusjohtajana, joten sikäli ympyrä sulkeutuu. Kymmenen vuotta sitten oli enemmän osallistujia, mutta silloin oli myös enemmän nousua. Nyt on menty valitettavasti toiseen suuntaan.

 

Lääkkeet nousuun

Vielä keväällä kaikki näytti yrittäjille tehdyn suuren kyselynkin perusteella hyvältä, mutta näkemysten positiivisuus notkahti loppukesästä. Jokilampi pitää positiivisena sitä, että yrittäjät ovat Pirkanmaalla pitäneet kiinni työntekijöistään – vaikka silläkin on kääntöpuolensa.

– Monta kertaa yritys voisi olla vielä pelastettavissa, mutta erityisesti pienissä yrityksissä työntekijä perheineen ja taustoineen tunnetaan niin hyvin, ettei irtisanomisia haluta tehdä, Jokilampi huomauttaa.

Jokilampi lähtisi kääntämään alavirettä rukkaamalla joustamattomia työmarkkinoita uusiksi. Paikallista sopimista pitäisi saada lisättyä valtakunnallisen sääntelyn sijaan, samoin oppisopimuksen hyödyntämistä. Vastikkeettomia tukia tulisi saada karsittua, koska työtä tekevien määrä on aivan liian pieni.

– Työnteon pitäisi olla aina kannattavampaa kuin joutenolon.

Päättäjien tulisi Jokilammen mukaan kiinnittää yrittämisen tukemiseen huomiota muuallakin kuin juhlapuheissa. Viime aikoina havahtumisen merkkejä on ollut ilmassa, joskin Yrittäjien toimitusjohtaja arvelee sen olevan osin taloustilanteen tuomaa pakkoa.

Pienissä kunnissa yrittäjää kuunnellaan paremmin kuin suurissa, joissa yrittäjä usein kohtaa kasvottoman elinkeinoyhtiön. Lainsäädännössä yrittäjien puheiden painoarvo jää kevyeksi. Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisessa suunnitellut jättimäiset toiminta-alueet ovat jättämässä pienet yrittäjät vaille osallistumismahdollisuuksia.

Myös palkka-asiat voisivat yrittäjien näkökulmasta hoitua nykyistä paremmin.

– Eduskunnan niistä pitäisi päättää eikä antaa työmarkkinajärjestöjen päätettäväksi – siitäkin pöydästä yrittäjät ovat ulkona.

 

Yrittäjän arkea

Yrittäjäksi ryhtyminen on byrokratialtaan jo suhteellisen kevyt toimenpide. Jokilammen luotsaaman Ensimetrin tehtävänä on testata yrittäjiksi aikovien yritysideoita, ja Ensimetriin toimitetuista noin 2500 ideasta 800–900 etenee käytäntöön asti.

– Paljon enemmänkin niitä saataisiin perustettua, mutta se ei ole tarkoituksena, Jokilampi muistuttaa toiminnan kannattavuuden merkityksestä.

Yrityksen alkutaival voi olla ohdakkeinen, kun kulut alkavat juosta jo hyvissä ajoin ennen tuloja. Jokilammen mukaan kaksi ensimmäistä toimintavuotta ovat yritysten etsikkoaikaa.

– Sinä aikana se kuolemanlaakso yleensä sitten tulee, jos on tullakseen.

Yrityksen perustamisen jälkeen seuraava iso kynnys on ensimmäisen varsinaisen työntekijän palkkaaminen. On varsin raaka tilanne, ettei tulojen kaksinkertaistaminenkaan riitä kattamaan palkkaamisesta syntyviä kuluja.

– Monella onkin se tilanne, ettei pysty palkkaamaan ketään, vaikka töitä on jo nyt  kuinka pirun paljon.

Kaivannossa asuvalla Jari Jokilammella on vankka yrittäjätausta. Ensi vuodesta alkaen hän keskittää tarmonsa uusyrityskeskuksiin, kun hän jää sivuun maan suurimman yrittäjäjärjestön Pirkanmaan Yrittäjien toimitusjohtajan paikalta. ”Kyllä siinä hommassa yöunet ovat välillä menneet vuosien saatossa”, hän tunnustaa.

Pasi Mäkinen seuraa Jari Jokilampea

Pirkanmaan Yrittäjien hallitus on valinnut Pirkanmaan Yrittäjät ry:n uudeksi toimitusjohtajaksi kauppatieteiden maisterin Pasi Mäkisen (54). Hän aloittaa tehtävässä tammikuun alussa, kun nykyinen toimitusjohtaja, kangasalalainen Jari Jokilampi siirtyy muihin tehtäviin.

54-vuotias Mäkinen toimii tällä hetkellä taloushallintopalveluita tuottavan Yrityspalvelu Joviaalin toimitusjohtajana ja yrittäjänä. Aiemmin hän on toiminut johtotehtävissä muun muassa innovaatioyhtiössä ja rahoitusalalla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?