Talvirajoitukset voimaan ensi viikolla

Kahdeksankymppinen tulee tutuksi näyksi ensi viikosta alkaen teiden varsilla.

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset otetaan käyttöön Pirkanmaan maanteillä keskiviikosta 29.10. alkaen. Muuttuneet rajoitukset tulevat voimaan heti, kun nopeusrajoitusmerkit on vaihdettu. Talviajan alennetuilla nopeusrajoituksilla voidaan Pirkanmaan Ely-keskuksen mukaan pienentää olennaisesti onnettomuusriskiä, joka muutoin kohoaisi selvästi pimeillä ja liukkailla syys- ja talvikeleillä.

Kesäaikaa pienemmät nopeudet antavat talviliukkaalla kuljettajalle enemmän pelivaraa ja mahdollisuuksia toimia onnettomuuden estämiseksi. Talvinopeusrajoitusten on todettu vähentävän erityisesti vakavia onnettomuuksia; koko maassa niiden arvioidaan estävän jopa 15 liikennekuolemaa ja 50 loukkaantumista vuodessa. Nopeuksia alentamalla lievennetään myös onnettomuuksien seuraamuksia.

Moottoriteillä korkein sallittu nopeus talvikaudella on 100 kilometriä tunnissa ja valtaosalla muita maanteitä 80 kilometriä tunnissa.

Moottoriteiden ohella sellaisilla tiejaksoilla, joilla ajosuunnat on erotettu toisistaan keskikaiteella, nopeusrajoitus voi talvikaudella olla 100 kilometriä tunnissa. Tällaisia jaksoja on Pirkanmaan pääteistä muun muassa valtatiellä 9.

Lisäksi sään, kelin ja liikennemäärän mukaan vaihtuvien nopeusrajoitusten jaksoilla voidaan hyvissä olosuhteissa näyttää rajoitusta 100 kilometriä tunnissa. Pirkanmaalla vaihtuvat nopeusrajoitukset ovat käytössä esimerkiksi Lahdentiellä Tampereen ja Kangasalan välillä sekä valtatiellä 9 Tampereen ja Oriveden välillä.

Kantatiellä 58 Kangasalan ja Oriveden välillä sekä maantiellä 310 Valkeakosken ja Kangasalan välillä viime talvikaudella voimassa olleet seitsemänkympin nopeusrajoitukset on muutettu viime keväänä pysyviksi rajoituksiksi. Rajoitukset ovat näin voimassa ympäri vuoden lukuun ottamatta Kangasalan päässä olevaa kantatien 58 pätkää, jossa on kevyen liikenteen väylä ja kesäaikaan voimassa kahdeksankympin rajoitus. Tällä noin neljän kilometrin jaksolla on talvisin voimassa karvan alempi eli 70 kilometrin tuntinopeusrajoitus.

Talviajaksi alennetut rajoitukset ovat voimassa aina kevääseen, maalis-huhtikuulle, saakka.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?