Iloon sekoittui huolta Kuhmalahden kirjastojuhlassa

Huoli tulevaisuudesta ja toiminnan jatkumisesta loi oman tumman varjonsa iloiseen tilaisuuteen, jossa kuhmalahtelaiset juhlivat sitä, että paikkakunnalla on saatu nauttia kirjaston palveluista jo 140 vuotta. Nykyisellään kirjastosta on kehkeytynyt kuhmalahtelaisten yhteinen olohuone, kulttuuritalo, jossa kirjojen lainaamisen lisäksi pääsee nauttimaan konserteista ja vaihtuvista näyttelyistä.

–Kodinomainen ja ihmisläheinen ympäristön komistus. Kun posti lähti mukaan, siitä tuli palvelukeskittymä, johon jokaisella kuhmalahtelaisella on asiaa, muistelupuheen juhlassa pitänyt Esko Lahtinen kiteytti.

Heti perään hän suuntasi katseensa lähitulevaisuuteen, jossa pahimpien uhkakuvien toteutuessa kaikki Pohjaan keskittyneet palvelut terveysasemasta lähtien ovat vaarassa kadota.

–Miten käy Pohjan palveluiden? Miten käy kirjaston, jos Pohjan koulu paketoidaan?, Lahtinen kyseli.

Juhlassa puheenvuoron käyttänyt kunnanjohtaja Oskari Auvinen myönsi, että pitkänomaisessa kunnassa Kuhmalahden kirjaston merkitys korostuu. Näissä sanoissa Mervi Kortelahti, kirjastosihteeri, kuuli jo lupauksen siitä, että Kuhmalahdella saadaan ehkä viettää myös kirjaston 150-vuotisjuhlia.

 

Tuli jäädäkseen

 

Kuhmalahdella lainattavien kirjojen määrä lähti laajenemaan alkujaan 60 kirjan kokoelmasta, jonka hankkimiseen jokaisen rippikoulun käyneen pitäjäläisen oli osallistuttava 15 pennillä. Kirjastotoiminnan polkaisi käyntiin seurakunta kappalainen A.A.Achanderin ehdottamana vuonna 1874.

Pienimuotoista kirjastotoimintaa pyörittivät alkuunsa kirjastonhoitajat omissa kodeissaan, omien töidensä ohella. Sivutoimisuuden perinnettä jatkoivat myöhemmin lainausasemien ja sivukirjastojen hoitajat.

Vehkajärven koululla toiminutta sivukirjastoa pitkään hoitanut Esko Lahtinen palasi muistoissaan koululla vuonna 1983 riehuneeseen tulipaloon.

–Koulun sijainti korkealla paikalla auttoi kyläläisiä huomaamaan pian yöllä syttyneen palon. Kyläläiset keräsivät irtaimistoa hangelle, myös kirjat löytyivät sieltä aamulla.

Pääkirjastolle on ollut tunnusomaista, että sinne valitut hoitajat ovat viihtyneet työssään pitkään. Nykyinen hoitaja, kirjastosihteeri Mervi Kortelahti ei ole tehnyt tästä käytännöstä poikkeusta.

–Kun Mervi oli valittu, hän ilmoitti, että tässä olen, enkä lähde ennen kuin eläkkeelle, valintaa tekemässä ollut Inkeri Yli-Hinkkala, pitkäaikainen kirjastolautakunnan puheenjohtaja, kertoi juhlaväelle.

Kortelahden ja hänen rinnallaan työskentelevän asiakaspalvelusihteeri Anne Ahosen työpaikan laajennus valmistui vuonna 2008. Uuteen, entistä tilavampaan pääkirjastoon muutettiin vuonna 1984.

 

Kaiken kansan juhla

 

Kaikille kiinnostuneille avoimessa vuotisjuhlassa viime perjantai-iltana kohotettiin maljat pitkään toimineelle, rakkaalle kirjastolle. Väkeä oli paikalla runsaasti, paikallisen tavan mukaan.

–Teillä on täällä Kuhmalahdella tapana, että menette, ettekä meinaa, kulttuurijohtaja Taina Sahlander kehui osallistumisaktiivisuutta.

Yleisöä viihdytti lauluillaan Pohjan koulun oppilaista koostunut pienkuoro. Musiikkiosuuksista vastasi lisäksi kokoonpano, johon kuuluivat Matti Rauhalahti, Kusti Vuorinen, Henu Saarinen ja osin myös Viljo Vuorinen.

Kaikki pääsivät ääneen ohjelmaosuuden päätteeksi lauletussa Kesäpäivä Kangasalla -laulussa.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?