Seurakuntavaalit: Kyläpappi Markku Viitalan mukaan luottamushenkilön ei tarvitse olla supermies, mutta koko seurakunnan yhteinen etu tulisi osata nähdä

”Ratkaisuja voidaan tehdä vielä hallitusti”

Markku Viitala kehottaa ihmisiä äänestämään – ja osoittamaan, että seurakunnalla on merkitystä. Kuhmalahdella voi äänestää Pentosalissa vain ennakkoon; varsinaisena vaalipäivänä äänestysmahdollisuus on ainoastaan Kangasalla, koska vaali on tällä kerralla yksipäiväinen.

Pian päättyvällä vaalikaudella seurakuntien luottamuselimissä on opeteltu uudenlaista toimintatapaa. Enää toimintaa ei ole voitu aiempien vuosien tapaan kasvattaa ilman, että on jouduttu pohtimaan, mistä vastavuoroisesti pitäisi mahdollisesti luopua. Kuhmalahden kappeliseurakunnan kappalainen Markku Viitala uskoo, että jatkossa entistä selvemmin tulee käymään niin, ettei kaikkea toimintaa voida pitää nykyisellä tasolla.

– Lapsityö, nuorisotyö, diakoniatyö, vanhustyö – kaikki on tärkeää, ja on helppo löytää perusteluja sille, miksi mikäkin on tärkeää. Valinta edellyttää melkoista harkintaa ja viisautta, hän pohtii.

Siinä mielessä asiat Kangasalan seurakunnan alueella ovat hyvin, että talous on pidetty kelpo kunnossa ja sen myötä pelivaraa on sen verran, että ratkaisuja voidaan tehdä hallitusti. Viitalan mukaan seurakuntapäättäjän ei tarvitsekaan olla mikään supermies.

– Se on ihmisen kokoinen pesti, eli siinä saa olla ihan tavallinen ihminen. Seurakunta on muutenkin niin iso sekä toiminnaltaan että alueeltaan, ettei keneltäkään voi olettaa kaikkitietävyyttä. Varmasti kirkkovaltuustolta tullaan kuitenkin odottamaan linjauksia siitä, miten eri asioissa toimitaan.

Vaikka lähtökohdat luottamustehtävän hoitamiseen ovat erilaiset, jos kokemusta seurakunnan toiminnasta on jo takataskussa, työ opettaa tekijäänsä ja asiat tulevat tutuiksi toimikauden aikana.

Viitala muistuttaa, että yhtä kaikki seurakunta on hengellinen yhteisö, jossa rukouksellakin uskotaan olevan voimaa.

– Se ei saisi unohtua talouden ja rakenteiden keskelle.

 

Yhteinen seurakunta

Päättymässä olevan valtuustokauden aikana toteutettiin edellisen valtuuston tekemä päätös Pentosalin rakentamisesta. Vastaavia suuria projekteja tuskin on seuraavalla kaudella luvassa, mutta tuloillaan oleva seurakuntien rakenneuudistus puhuttanee myös kappeliseurakunnan väkeä.

Kyläpappi Viitala uumoilee kehitystä ohjattavan, kuten kuntapuolellakin, nykyistä suurempia kokonaisuuksia kohti. Hän toivoo silti, että toiminnalliset yksiköt säilyisivät jatkossakin riittävän pieninä, ettei seurakuntatyö muuttuisi kasvottomaksi. Nykyisin esimerkiksi hän itse pystyy kohtaamaan ihmisiä työnsä puolesta muutenkin kuin kirkossa tai Pentosalissa liperit kaulassa.

Yksi mahdollisuus saattaisi olla seurakuntayhtymän perustaminen Kangasalan ja sen lähiseurakuntien kesken, jolloin seurakunnat säilyisivät itsenäisinä mutta taloudenpito olisi yhteistä.

– Mikä olisi silloin esimerkiksi kappeliseurakunnan asema? Uskon, että kuhmalahtelaiset ovat suhteellisen tyytyväisiä yhteistyöhön Kangasalan kanssa, Viitala miettii.

Myös emäseurakunnan puolella voi nähdä tyytyväisyyttä kuhmalahtelaisten toimintaan. Kuhmalahtelaisia on vaaleissa mennyt läpi huomattavasti enemmän kuin mitä suhteellinen osuus olisi edellyttänyt, mikä kertoo Viitalan mukaan paitsi Kuhmalahden korkeasta äänestysprosentista myös emäseurakunnan puolelta saaduista äänistä.

– Täältä aikaisemmin valitut ovat hoitaneet leiviskänsä niin hyvin, eli ei ole vedetty kotiin päin vaan on ajettu koko seurakunnan yhteistä etua.

Yhteisestä seurakunnasta kertoo myös se, että kuhmalahtelaiset ovat Kuhmalahden seurakunnan liityttyä Kangasalan seurakuntaan asettuneet ehdolle yhteisen listan kautta. Tämänsyksyisissä vaaleissa kuhmalahtelaisehdokkaita löytyy kaikkien kolmen valitsijayhdistyksen listoilta.

– Se on hienosti välittänyt ajatuksen yhteisestä seurakunnasta ja selvästi osoittautunut tänne sopivaksi malliksi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?