Sote-rakenneuudistusta tarvitaan pikaisesti

Sen mitä jäin kaipaamaan Pälkäneen kunnanvaltuuston antamasta lausunnosta Sote-lakiesityksestä puki valtuutettu Arja Marttala hyvin sanoiksi tässä lehdessä viikko sitten (SHL 5.11.). Marttala on aivan oikein kuunnellut mitä lakiesityksestä on kerrottu. Lakiesityksen mukaan sote-palveluiden järjestäjä valmistelee järjestämispäätöksen, jossa on määriteltävä mm asiakaslähtöinen palveluiden yhteensovittaminen (integraatio), turvattava lähipalveluiden saatavuus ja saavutettavuus ja lisäksi väestön näkemykset palvelutarpeesta tulee ottaa huomioon. Sosiaali- ja terveysministeriö lakiesityksen mukaan tulisi käsittelemään tämän sote-alueen järjestämispäätöksen. Valtio siis ottaisi aiempaa voimakkaamman roolin maan sosiaali- ja terveyspalveluiden valvonnassa. Monet lausunnon antaneet kunnat, Kangasala mukaan lukien, kritisoivat juuri tästä lakiesitystä väittäen päätösvallan siirtyvän paikallistasolta liian kauas. Niinpä nyt tutkitaankin enemmän perustuslakia kuin suomalaisen terveydenhuollon nykytilaa tai väestön palvelutarpeita.

Isoimmat terveydenhuollon kustannukset syntyvät ei niinkään lääkärien tai hoitajien vastaanottotoiminnasta vaan kehittyneen lääketieteen kalliista hoidoista, kohonneista lääkekustannuksista ja yhtenäisten hoitokäytäntöjen puutteesta. Juuri niihin tähtää Sote-laki esityksen laadun ja hoidon vaikuttavuuden vaatimukset. Riittävän iso sote-alue kykenisi ohjeistamaan yhdenmukaiseen ja näyttöön perustuvaan toimintaan. Nyt on isoja sairaalakohtaisia eroja: Helsingissä yli 70 % synnyttävistä äideistä saa epiduraalipuudutuksen, kun Kemissä luku on vain 17 % ja perusterveydenhuollon palvelut ovat monin paikoin loppuneetkin.  Erityisesti perusterveydenhuollon aseman parantamiseen lakiesityksellä pyritään.

Erikoissairaanhoidon potilaista noin puolet tulevat hoitoon päivystyksellisesti. Tämän päivystystoiminnan ylläpito on kallista mutta tuiki tarpeellista. Paljon parjattu hoidon tuominen äkisti sairastuneen luo eli ensihoito on pelastanut ison joukon ihmisiä, mutta otsikoissa on vain se kuinka kallista toiminta on. Meidän alueellamme noin 40 euroa per asukas. Hintaa voi verrata esimerkiksi oman tapaturma vakuutuksensa vuosimaksuun.

Kuntien omat voimavarat järjestää sosiaali- terveydenhuollon palvelut laadukkaasti ja kattavasti on tullut tiensä päähän useimmissa suomalaisissa kunnissa. Tästä on esimerkkinä myös tämä Marttalan kuvaama Kuhmalahden asia. Nyt pitäisi katsoa paljon pidemmälle kuin ensivuoden talousarvioon.  Minua koskettaa myös se asia, että esimerkiksi Kuhmalahden vastaanotolla käyvät lienevät suurimmaksi osaksi sitä sukupolvea, joka kantoi sodan ja jälleenrakentamisen taakan. He ovat hoitonsa ansainneet elämänsä loppupuolella.

Rainer Zeitlin

kirurgi

Pälkäneen kunnanvaltuutettu

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?