Hyvä perusopetus on lasten ja nuorten oikeus

Paljon on puhuttu nyt kouluasioista; säästöistä ja pikkukoulujen lakkauttamisesta, mutta entäs tosiasia, että toisaalla kunnassa koulutilat eivät riitä oppilaille? Suuressa kunnassa toisella puolella on liian vähän oppilaita ja koulu suljetaan, samaan aikaan toisella suunnalla luokat eivät riitä ja oppilaat opiskelevat parakeissa. Miten näin pääsi käymään? Väestötietoja tutkimalla saa selville ikäluokkien koot ja varmasti kunnassa on alueittain selvitetty oppilasrakenne. Ikäluokat pysyvät suhteellisen muuttumattomina peruskouluikäisten joukkioissa. Kouluverkkosuunnitelmassa on huomioitu oppilaiden määrän lisääntyminen, mutta tarvittavia investointeja ei ole toteutettu tai niitä on lykätty taloudellisen tilanteen takia.

Pikkukoulun lakkauttaminen on suuri isku kyläyhteisölle. Tärkeä palvelu otetaan pois ja joskus koulun sulkeminen saattaa näivettää koko kylän. Lähikoulun sulkeminen tietää pidempiä koulupäiviä ja kuljetuksia oppilaille. Toisaalta he pääsevät isompaan kouluun, jossa on enemmän kavereita ja uusia opettajia, mutta pystytäänkö mahdollisiin ongelmiin puuttumaan isossa yksikössä tarpeeksi ajoissa. Asioilla on hyviä ja huonoja puolia. Ennen koulun lakkautusta on pohdittava tarkkaan onko saatava rahallinen säästö sen arvoinen.

Entäpä ne yläkoululaiset? Väestötilastoista poimittua: Jos 2013 vuonna yläkouluikäisiä oli 1100 ja 1-3-lk oppilaita 1300, voi päätellä, että 6 vuoden päästä yläkouluissa on n. 1300 oppilasta. Pystytäänkö tuo 200 oppilasta sijoittamaan olemassa oleviin yläkouluihin? On ollut puhetta ja suunnittelua uuden yhtenäiskoulun rakentamisesta Kortekumpuun, viimeksi paikaksi väläytelty Kyötikkälää, mutta taloustilanne ei tue uuden koulun rakentamista. Onko meillä kohta mitään muita vaihtoehtoja? Vai laitetaanko yläkoulujenkin pihaan rivi parakkeja?

Ymmärrämme kyllä, että kunnan on tehtävä säästöjä tässä kiristyneessä taloustilanteessa. Koulut ovat suuri kuluerä ja siitäkin pitää nipistää. Luokkakoot on pyrittävä pitämään järkevinä, valtion tukirahalla tai ilman, mutta niin, että opiskelun onnistuu. Hyvä koulutus, on perusedellytys hyvälle elämälle. Jos ajattelee pidemmälle, laadukkaalla opetuksella ehkäistään muita esimerkiksi syrjäytymisestä ja työttömyydestä aiheutuvia kustannuksia tulevaisuudessa. Mitä paremmat olosuhteet lapsilla ja nuorilla on Kangasalla, sitä suuremmalla todennäköisyydellä he palaavat aikuisina tänne veronmaksajiksi. Talouden tiukentaminen ei saa vaarantaa lasten ja nuorten perusoikeutta saada kunnollista perusopetusta. Kunnan on pystyttävä tarjoamaan kunnolliset puitteet suorittaa oppivelvollisuus loppuun ajallaan ja sopivassa ympäristössä niin kuin tähänkin asti.

Kangasalan nuorisovaltuusto

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?