Tähteitä nolla! -kampanja: Kostian koulu oli mukana haasteessa, jossa alakoulut yrittivät pienentää poisheitettävän ruoan määrää

Ruokajätettä kertyy pari kiloa päivässä

Tuukka Kuusi taitaa jo lajittelun hienosti.

Pälkäneläinen Tuukka Kuusi tietää, että lautanen tulisi aina syödä tyhjäksi. Kostian koulun ekaluokkalainen muistaa jo, että ruokaa tulisi ottaa vain se määrä, jonka jaksaa syödä.

– Minulta on kyllä kerran mennyt hieman kouluruokaa biojätteisiin nyt syksyn aikana, Tuukka kertoo.

Tavallisesti pojan lautanen on kouluruokailun jälkeen kuitenkin tyhjä. Mieliruokaansa reippaan koululaisen ei tarvitse kauan miettiä.

­– Makaronilaatikko, Tuukka toteaa salamannopeasti.

Niin ikään ensimmäistä luokkaa Kostialla käyvän Saga Pajulan lempiruoka koulussa on mannapuuro.

– Pinaatti- ja hernekeitto eivät ole niin mieluisia, Saga kertoo.

Saga kertoo huomanneensa, että koululla lajiteltiin jätteet viime viikon ajan hieman tavallisesta poikkeavalla tavalla. Kostian koulu oli mukana Pirkanmaan Jätehuollon ja Ekokumppaneiden järjestämässä Tähteitä nolla! -kampanjassa, jossa alakoulut yrittivät pienentää poisheitettävän ruoan määrää.

Koulun keittäjät pitivät viikon ajan kirjaa siitä, mitä ruokaa on ollut ja kuinka paljon ruokajätettä on syntynyt sekä kuinka paljon on ollut syöjiä.

– Servietit pitää muistaa lajitella nyt eri paikkaan kuin mahdolliset ruokajätteet, Saga mainitsee kampanjaviikon tavallisuudesta poikkeavista kuvioista.

 

Keittäjät kirjasivat ylös ruokajätteen määrää viime viikon ajan Kostian koululla.

Kymmenisen kiloa ruokajätettä viikossa

Kostian koulu oli kolmatta kertaa järjestetyssä Tähteitä nolla -kampanjassa mukana nyt ensimmäistä kertaa. Ruokajätettä kertyi kampanjaviikon aikana kymmenkunta kiloa.

– Aika hyvin mentiin, vaikka viikon aikana oli listoilla haasteellisiakin ruokalajeja kuten kaalilaatikkoa ja mustaamakkaraa. Kun viikon jätemäärän jakaa 300 oppilaalla, ovat määrät pieniä. Toisaalta kun ajattelee koko lukuvuoden tulosta, teemme 38 kouluviikon aikana turhaa jätettä noin 380 kilogrammaa. Tärkeän asian äärellä tässä siis ollaan, Kostian koulun rehtori Sari Halonen miettii.

Keittäjä Piia Olin lisää, että parin kilogramman jätemäärä per päivä on Kostian koululla aika tavanomainen. Koululla ruokitaan päivittäin keskimäärin noin 320 syöjää. Kaksi keittäjää valmistaa ruoat alusta asti itse.

– Toki osa ruoista tulee meille raakapakasteina, Olin mainitsee.

Kostian koululla syödään vuoroissa kello 10 ja 12.30 välisenä aikana. Keittäjällä on hyvä näppituntuma siitä, mitkä ruoat tekevät koululaisille parhaiten kauppansa.

­– Lohikeitto, pyttipannu, uunimakkara ja puurot, Olin luettelee suosikkiruokia Pälkäneen kouluissa käytettävältä kuuden viikon kiertävältä ruokalistalta.

Kaikkien haasteen vastaanottaneiden koulujen kampanjatulokset selviävät parin viikon kuluessa. Samalla selviää, moniko 147 haastetusta pirkanmaalaiskoulusta otti haasteen vastaan. Pälkäneeltä mukana oli Kostian koulun lisäksi Luopioisten Kirkonkylän koulu.

– Kaikkien mukana olleiden kesken arvotaan jäätelöt yhden koulun kaikille oppilaille, Harri Helin Ekokumppaneilta kertoo.

Tähteitä nolla -kampanja liittyy laajemmin Euroopan jätteen vähentämisen viikkoon, jota vietettiin viime viikolla.

Aada-Liisa Huuhkan mielestä kouluruoka on yleensä hyvää. – Lautanen tulisi syödä aina tyhjäksi. Ruoantähteiden, serviettien ja voinappien lajittelu kouluruokailun jälkeen tuntuu ihan kivalta, kakkosluokkalainen kertoo.

 

Yksi kommentti

  1. kattokaa ny !

    Johan on kuvassa oleva kauhan varsi törkeen saastaisessa kunnossa. Voisi kai kauhan vaihtaa puhtaampaankin, vai onko kyseinen kauha keittiön ainoa ? Eihän tuollaiseen kauhaan kukaan mielellään koske. Risuja keittiöön.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?