Sote-uudistuksen rahoitus: Kangasalle tulisi nykyiseen verrattuna 8,4 miljoonan euron lisälasku, Pälkäne säästäisi 620 000 euroa vuodessa

”Meidän näkökulmasta täysin kohtuutonta”

Valtioneuvoston eduskunnalle antama esitys sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaista oli Kangasalle ennakkoarvioitakin armottomampi. Samanaikaisesti esityksen kanssa julkistettiin sosiaali- ja terveysministeriön tekemä arviolaskelma kuntien tulevista sote-kustannuksista, ja ministeriön laskelman mukaan uudistus toisi Kangasalle 8,4 miljoonan euron vuosittaisen lisälaskun. Pälkäneelle uudistus esitetyllä tavalla toteutuvana merkitsisi noin 620 000 euron säästöä nykyisiin sosiaali- ja terveydenhuoltokustannuksiin.

Kangasalla, joka kuuluu esityksen suurimpiin häviäjiin Pirkanmaalla, arviolaskelma otettiin tyrmistyneenä vastaan.

– Omat alustavat laskelmamme näyttivät niinkin pahalta kuin kuusi miljoonaa euroa, mutta tämä on meidän näkökulmastamme täysin kohtuutonta, toteaa kunnanjohtaja Oskari Auvinen.

Häneltä ei riitä ymmärrystä suunnitelmalle, joka laittaa tähän mennessä tehokkaasti toimineet kunnat maksumiehen rooliin. Kangasala on listattu maan 14. tehokkaimmaksi sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäjäksi. Jatkossa uhkaa käydä niin, että kuntaa muistetaan mittavalla vuosittaisella lisälaskulla ja supistuvalla päätösvallalla. Tehokkuus ja tuottavuus olisi hiottava kunnalle jäävistä palveluista.

– Yhtälö on vaikea. Rahoitusjärjestelmä ei sisällä riittävästi kannustimia kustannustehokkaaseen palvelujen järjestämiseen ja on täysin epäoikeudenmukainen.

Auvinen toivoo, että uudistuksen tiimoilta käynnistyy nyt aktiivinen kansalaiskeskustelu, jossa arvioidaan vielä uudelleen, onko esitetyllä mallilla mahdollista edetä.

– Toivon että perustuslailliset ongelmat, joita näkemykseni mukaan edelleen on, johtavat siihen, että asiaa joudutaan arvioimaan uudelleen.

Pälkänettä uudistus näyttäisi käsittelevän ainakin taloudellisesti hellemmin kuin naapuriaan. Sosiaali- ja terveysministeriö myöntää kuitenkin, että tarkkojen kuntakohtaisten kustannusten arviointi on tässä vaiheessa vaikeaa.  Sote-uudistuksen lisäksi kuntien kustannuksiin vaikuttavat myös tuleva valtionosuusuudistus ja sosiaali- ja terveydenhuollon nykyiseen monikanavarahoitusmalliin mahdollisesti tehtävät uudistukset.

Valtiovarainministeriön ennakoivien vaikutusten laskelmien mukaan uudistukset aiheuttavat kunnissa merkittävää painetta veronkorotuksille. Pälkäne selviäisi muutoksista kunnallisveroprosentilla 22,80, Kangasalla uudistusten vaikutus nostaisi kunnallisveron 24,25:een.

Kunnanjohtaja Auvisen mielestä valtio siirtää toimillaan veronkorotuspaineet kunnille.

– On puhuttu, että uudistuksessa puolet voittaa ja puolet häviää. Äkkiseltään laskettuna voittajakunnissa asuu 2,2 miljoonaa suomalaista ja häviäjäkunnissa 3,1 miljoonaa suomalaista, jotka maksaisivat jatkossa nykyistä korkeampia veroja.

Uudella järjestämislailla ollaan uudistamassa kunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä, tuottamista, hallintoa, suunnittelua, rahoitusta ja valvontaa koskevat säännökset.

Sosiaali- ja terveysministeriö pitää hyvänä sitä, että budjetiltaan miljardien eurojen sote-alueet tuovat vakautta sosiaali- ja terveydenhuoltomenojen budjetointiin. Muutamat kalliit hoidot vuosittain eivät sen mukaan näin enää jatkossa heiluta yksittäisen kunnan taloutta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?