Huijauksia: Tekijät esiintyvät tuttavana, jolla on äkillinen ja yllättävä rahantarve

Vanhuksia huijattu myös Kangasalan ja Sahalahden alueilla

Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella Pirkanmaalla ja muuallakin Suomessa on lokakuusta lähtien liikkunut joukkio, joka on huijannut vanhoja ihmisiä tarkoituksenaan saada näiltä rahaa tai arvotavaraa täysin perättömillä puheilla. Vanhukset ovat joutuneet huijatuiksi myös Kangasalan ja Sahalahden suunnalla.

– Poliisille on ilmoitettu yhteensä seitsemästä tapauksesta Kangasalan alueella. Osassa näistä tekijät ovat onnistuneet saamaan omaisuutta mukaansa, osa taas on jäänyt yrityksiksi, vanhempi konstaapeli Aapo Hillman kertoo.

Huijarit ovat ottaneet yhteyttä uhriin soittamalla. Soittaja on esiintynyt sukulaispoikana, naapurina tai muuna tuttavana, ja on usein onnistunut vakuuttamaan uhrin siitä, että tuttu ihminenhän se siellä soittelee. Soiton luonne on paljastunut pian, kun tämä tuttava on ryhtynyt pyytämään rahaa äkilliseen rahantarpeeseensa. On mennyt autoa rikki, lompakko varastettu tai muuta yhtä kiireellistä ja tärkeää rahan tarvetta on keksitty, jotta vanhus on saatu lupaamaan tuttavalle rahaa.

Joissakin tapauksissa on esiinnytty poliisina ja vaadittu asian ”selvittämiseksi” pankkikortteja ja tunnuslukuja. Pian soiton taikka soittojen jälkeen ovelle onkin ilmaantunut soittajan apuri, joka on tullut tuon ”sukulaispojan” puolesta rahoja noutamaan. Vaihtoehtoisesti uhrin ovelle on saapunut poliisina esiintynyt henkilö, jolle uhri on luovuttanut pyydetyt pankkikortit ja tunnusluvut.

Tekoja on kaikkiaan yli kolmekymmentä loka-joulukuun välillä.

– Uskomme, että tapauksia voi olla ilmoitettua paljon enemmänkin. Tekijät ovat esiintyneet hyvin uskottavasti. He ovat myös taitavia puhumaan, Hillman mainitsee.

Osaa joukkiosta epäillään myös muunlaisesta, yritystoimintaan liittyvästä petosrikollisuudesta. Näissä tapauksissa on pyritty yleensä siirtämään jonkin yrityksen tililtä varoja joko jonkun henkilön taikka yrityksen tilille käyttämällä hyväksi erilaisia, pankissa esitettäviä väärennettyjä asiakirjoja.

 

Neljä otettu kiinni, tekijöitä lienee vielä vapaana

Poliisi on toistaiseksi ottanut kiinni tekoihin epäiltyinä neljä miestä ja yhden naisen. Poliisi kuitenkin epäilee, että kaikkia tekijöitä ei ole vielä saatu kiinni.

Nyt kiinniotetut ovat vuosina 1986, 1987, 1988 ja 1990 syntyneet miehet sekä vuonna 1987 syntynyt nainen. Heidät on pidätetty ja heidän vangitsemistaan harkitaan parhaillaan. Tekijät ovat kaikki Suomen kansalaisia.

Poliisi varoittaa siitä, että tuntemattomille ihmisille ei tule antaa pankkikortteja, tunnuslukuja, rahaa, koruja taikka muutakaan omaisuutta.

Ikäihmisten omaisia poliisi kehottaa pitämään huolta lähimmäisistään opastamalla heitä ja ennen kaikkia olemalla yhteydessä vanhuksiin säännöllisesti ja ainakin tavoitettavissa puhelimitse.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?