Pirkanmaan pelastuslaitoksen johtaja Olli-Pekka Ojanen: ”Joka päivä tapahtuu jotakin, jonka myötä jonkun ihmisen elämänjärjestys muuttuu”

Kun elämä on milleistä kiinni

Seurue veden varasta rantaan

”Se oli ihan tavallinen juhannusaatto. Olimme lähteneet Marttalansaareen Kuhmalahdelle odottamaan juhannuskokon sytyttämistä. Vaimoni ja lapset ottivat aurinkoa ja uivat Längelmävedessä. Virittelimme pikkuhiljaa makkaroita grilliin lämpiämään.

Yhtäkkiä järveltä kuului avunhuutoja. Näimme neljä ihmistä veden varassa sekä epämääräisen savupilven. Vilkaisimme Marjon kanssa toisiamme ja kiiruhdimme soutuveneelle. Aika äkkiä sitä tajusi, että nyt on tosi kyseessä. Lähestyessämme kumiveneellä liikkeellä ollutta seuruetta näimme, että kumiveneen moottori oli syttynyt tuleen ja puhkaissut veneeseen reiän. Etäisyyttä rantaan oli ehkä parisataa metriä, etäisyyksiä on niin vaikea arvioida vedessä.

Poimimme kolme henkilöä veneeseen, ja yksi piti kiinni veneen laidasta rantaan saakka. Päästyämme takaisin saareen juttelimme nuorten kanssa hetken ja varmistimme, että heillä ei ole enää avuntarvetta. Tilanteen dramaattisuutta lisäsi se, että kahden miehen ja kahden naisen seurueesta yksi nainen oli raskaana.

Kyllähän tuollaisessa tilanteessa syntyy melkoinen adrenaliinilataus. Kun se purkautui, meillä taisi olla kaikilla vähän pöllämystynyt olo – kaikki tapahtui niin nopeasti. Sauna oli onneksi jo valmiiksi lämpimänä, joten porukka pääsi heti lämmittelemään.

Tapahtunut ei jäänyt kummittelemaan ihmeemmin mieleen. Lasten kanssa kävimme tilannetta läpi ja selitimme heille, mitä tapahtui, sillä jäiväthän he seuraamaan tapahtumia rannalta. Kun tilanne oli päällä, sitä vain toimi vaiston varassa, selkäytimestä.

Veteen joutunut seurue ei ollut nauttinut alkoholia, joten sillä ei ollut mitään tekemistä epäonnen kanssa. Teroitimme kuitenkin lapsille, että pelastusliivien käyttäminen aina vesillä liikuttaessa on pienilläkin matkoilla aina suositeltavaa.

Onneksi tästä tapahtumasta selvittiin lopulta vain grilliin palaneilla makkaroilla.”

Jukka Salonen ja Marjo Järvinen, Kangasala  

 

Jukka Salonen.

Marjo Järvinen palkittiin Pirkanmaan pelastuslaitoksella joulun alla.

 

Maallikkoelvytys pelasti hengen

 

”Olimme pelaamassa Hämeenlinnassa golfia neljän hengen porukalla. Kakkosväylällä seurueeseemme kuulunut vanhempi herrasmies tuupertui yhtäkkisesti. Timo ehti hänen luokseen ensin ja soitti nopeasti hätäkeskukseen. Miehen elintoiminnot pettivät nopeasti, eikä hän enää hengittänyt omatoimisesti.

Aloitimme ripeästi elvytyksen hätäkeskuksen antamien ohjeiden mukaan. Tilanteessa ei ehtinyt ajatella mitään, sitä vain toimi niin kuin hätäkeskus meitä ohjeisti. Jatkoimme elvytystä siihen saakka, kunnes ambulanssi tuli paikalle eli noin 15–20 minuuttia.

Kun miestä lähdettiin kuljettamaan ambulanssilla sairaalaan, tilanteen vakavuus iski kunnolla päälle ja tapahtuneen tajusi kunnolla. Hätäkeskus antoi meille todella selkeät ja hyvät ohjeet puhelimitse. Sitä vain toimi rauhallisesti siten kuin he neuvoivat. Silti mietimme jonkin aikaa, teimmekö kaiken varmasti oikein ja parhaalla mahdollisella tavalla.

Kuulimme onneksi melko pian, että mies on elossa sairaalassa, ja paras uutinen oli, kun vielä myöhemmin saimme kuulla hänen toipuneen täysin terveeksi. Se oli paras ja hienoin palkinto, mitä kukaan voi saada pelastaessaan toisen henkeä. Ambulanssihenkilöstön mukaan pelikaverimme olisi menehtynyt varmasti ilman nopeasti aloitettua elvytystä.

Tapahtunut tulee vielä välillä mieleen etenkin tuolla samaisella kentällä pelatessa. Omat arvommekin ovat hieman muuttuneet tämän jälkeen: sitä tiedostaa paremmin, kuinka pienestä elämä voi olla kiinni.

Olemme joutuneet hätätilanteisiin joskus myös silloin, jos asiakas on saanut kaupassa esimerkiksi sairaskohtauksen, mutta näin vakavaa sairaskohtausta ei ole kohdallemme aikaisemmin sattunut.”

Timo Karppinen ja Jarno Nieminen,
K-kauppiaat Pälkäneeltä ja Sahalahdelta

Timo Karppinen, Jarno Nieminen ja Ville Lahdelma saivat tunnustuksen ansioituneesta ensiavun annosta ja hengen pelastamisesta. Miehet palkittiin Suomen Punaisen Ristin Ensiavun huomionosoituksella syksyllä. Kolmikon ensiaputaidot sekä rohkea toiminta ja asenne pelastivat pelikaverin hengen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tärkeä omatoimisuus

– Pirkanmaan pelastuslaitos palkitsee vuosittain kymmenkunta kansalaista, jotka ovat toimineet esimerkillisesti erilaisissa onnettomuuksissa. Tänä vuonna palkinnot jaettiin joulun alla 18. joulukuuta. Kunnialaatan pokkasi kaikkiaan 15 henkilöä yhdeksästä eri tapahtumasta. Palkittujen joukossa olivat Jukka Salonen ja Marjo Järvinen Kangasalta.

– Pelastuslaitos haluaa palkitsemisilla tuoda esille kansalaisten omatoimisen tärkeyden erilaisissa onnettomuuksissa. Onnettomuuksien suuruuteen ja mahdolliseen uhrien määrään vaikuttavat hyvin paljon onnettomuuspaikalla tehdyt ensitoimet.

– Pelastuslaitokselta muistutetaan, että tärkeintä on selvittää, onko jokin mahdollisesti hätänä ja jos on, niin ilmoittaa siitä mahdollisimman pikaisesti hätäkeskukseen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?