Kelpo neuvoja sadan vuoden takaa

Kangasalan kirjakauppaan on äskettäin saatu myyntiin harvinaisen eläväistä, ansiokasta ajankuvausta lukuisine valokuvineen, piirroksineen runsaan sadan vuoden takaisesta Kangasalan kirkonkylän työntäyteisestä aherruksesta ja värikkäästä elämästä. Suomen murheellista, veristä vapaus-sisällissotaakin siinä sivutaan.

Entisenä kansakoulunopettajana minua viehättää erityisesti tuon kirjan, Kaarisilta juurille, kertomus Tampereen seudulla pitäjästä pitäjään ja pirtistä pirttiin kiertäneestä Maijakaisan koulusta. Kirjan kuvauksesta päätellen ”Neitsyt” Maria Katariina Jernqvist (1828–1901) oli poikkeuksellisen etevä, ihana opettaja, monin muodoin mainio matami. Vanhemmat ja lapsetkin hänestä tykkäsivät. Hänen kekseliäisyytensäkin oli vallan ihmeellinen. Kasvattajana hän oli erittäin viisas ja taitava, suorastaan nerokas! Maijakaisa sai lapset innostumaan oppimisesta. Jokaiselle hän antoi hyviä eväitä elämään. Jalmari Finnekin häntä suuresti arvosti. Jo lapsena hän tarkasti havainnoi Maijakaisan värikästä opetustyyliä. Jalmarin elämäkertaan perehdyttäessä on helposti huomattavissa yhtäläisyyksiä hänen ja Maijakaisan elämänasenteissa.

Kirjassa on kuva jokaiselle koulualokkaalle annetusta pienestä oppilaskirjasta (vuodelta 1923), koko koulunkäynnin ajan mukana kulkevasta yhdyssiteestä kodin ja koulun välillä. Monen muun asian ohessa siinä on ykstoista ohjetta kuinka oppilaan tulee käyttäytyä. Esimerkiksi: ”Kulje matkoillasi siivosti ja tervehdi vastaantulijoita! Älä tunkeudu matkustavaisten rattaille tai rekiin, älä heittele kiviä…”.

Millaisia neuvoja aikamme kouluissa lapsille ekaluokilta lähtien annetaan? Saattaapi tuossa oppaassa olla paljonkin pohdittavaa, oivallettavaa, omaksuttavaa nykykasvattajille, vanhemmillekin!

Mikko Kiio

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?