Sivuvaunukrossi: Talan veljekset saavuttivat sen, mihin amatööripohjalta voi edetä

Talat myivät pyöränsä

Topi Tala ja Teemu Tala voittivat jokaisen lähdön kauden kotimaisissa kisoissa. Kuva: Markku Laukka.

 

Sivuvaunukrossin Suomen mestaruuden suvereeniin tapaan ottanut Topi Tala paljastaa urheilijoiden palkintokahveilla uutisen: pyörä on myyty ja haalari naulassa.

– Viime kauden päätteeksi piti harkita, pistääkö talon myyntiin ja lähtee tosissaan kokeilemaan siipiään. Mutta me päätimmekin myydä pyörän pois.

– Se oli tässä, 14 vuotta krossiradoilla viihtynyt Topi Tala sanoo. – Pyörä on myyty.

Topi ja Teemu Tala palasivat tällä kaudella kisaradoille Teemun vakavan loukkaantumisen jälkeen. Veljekset olivat ylivoimaisia Suomessa. Kaksikko voitti kaikki kotimaiset kisat suvereeniin tapaan: Talat olivat ruutulipulla ensimmäisinä jokaisessa lähdössä.

Vielä kovempana saavutuksena Topi Tala pitää kolmea kansainvälistä kisaa, jossa he haastoivat tosissaan ammattilaisia. Talat selvisivät Latviassa, Virossa ja Sveitsissä karsinnasta 30 kilpailijan kisaan ja pystyivät ajamaan pisteistä maailman huippujen kanssa.

Pohjoisen pojat herättivät huomiota isojen varikkorekkojen seassa.

– Pääsimme siihen, mihin amatööri voi sivuvaunukrossissa päästä. Kärki meni vielä joka kierroksella muutaman sekunnin kovempaa. Se ero olisi kurottavissa umpeen, mutta se vaatisi metsää. Seuraavalle tasolle eivät enää riittäisi sponsorikettingit ja -rattaat, vaan tarvittaisiin kuusinumeroinen summa rahaa.

– Se oli tässä, 14 vuotta radoilla viihtynyt Topi Tala sanoo.

Nyt veljekset keskittyvät perheyritykseen, jossa on tehty sukupolvenvaihdosta. Kuntoaan Topi Tala hoitaa salilla ja muun liikunnan parissa. Myös moottoriurheilu kiinnostaa, jos vain löytyy laji, jossa voisi kohdata ihan uudet haasteet.

– Kun saan paranneltua kesällä loukkaantuneen alaselän, voisin kokeilla mönkijäkisoissa. Siinä kolmipyöräisen kokemuksesta voisi olla hyötyä, Tala sanoo.

Veljekset ovat jättäneet pienen takaportin raolleen myös krossiradoille: jos Suomi saisi reilun parinkymmenen vuoden tauon jälkeen MM-osakilpailun, Talat voisivat palata radalle.

– Suomen tason saavuttaisi nopeasti, vaikka tulisi parin vuoden taukokin. Itse asiassa nyt kolmekymppisenähän vasta alkaisi olla parhaassa iässä sivuvaunukrossiin: tässä lajissa nuoret reikäpäät eivät yleensä näe ruutulippua.

Topi (kuvassa) ja Teemu Tala saavuttivat sivuvaunukrossissa sen, mihin amatööri voi yltää.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?