Sakari Vanhanen: Ylöjärven seurakunnan tiedottaja aloitti kotipaikkakuntansa Kangasalan kirkkovaltuustossa

Raikkaasti perinteitä kunnioittaen

Yksi Kangasalan seurakunnan kirkkovaltuuston uusista luottamushenkilöistä on Sakari Vanhanen. Hänet tunnetaan vahvasti myös Ylöjärven seurakunnan tiedottajana, jossa tehtävässä Vanhanen on ahkeroinut jo reilun vuosikymmenen ajan.

Vaikka Vanhanen on uusi kasvo Kangasalan seurakunnan kirkkovaltuustossa, kirkon luottamushenkilötyö ei ole hänelle täysin vierasta.

– Opiskeluaikoinani Kuopiossa olin mukana paikallisen evankelisluterilaisen seurakunnan kirkkovaltuustossa. Ehdin toimia tehtävässä pari vuotta. Kausi jäi puolittain kesken, kun sain työpaikan Ylöjärven seurakunnasta.

– Opettavaista kokemusta ehdin kuitenkin hankkia kirkkovaltuustossa työskentelystä, Vanhanen ynnää.

Luonnollisesti myös Ylöjärven seurakunnan tiedottajan tehtävä on auttanut kangasalalaista näkemään seurakunnan toimintaa kokonaisuuden valossa.

– Osallistun työni johdosta kirkkovaltuuston kokouksiin silloin tällöin myös Ylöjärvellä. Tässäkin mielessä valtuustotyöskentely on minulle tuttua.

Sakari Vanhanen tahtoo olla päättäjä, joka omalta osaltaan voisi madaltaa kirkkoon astumisen kynnystä.

– Paikallinen ja elinvoimainen kotiseurakunta on tietysti kaiken lähtökohta. Jotta seurakuntalaiset löytäisivät tiensä kirkkoon, toiminta voisi olla antoisaa, mielekästä ja yhteisöllistä, hän tiivistää.

Päivätyö Ylöjärvellä mahdollistaa sen, että joskus samoja asioita voi tutkailla kotiseurakunnan näkökulmasta.

– Ilman muuta asioita tulee mietittyä myös siitä vinkkelistä. Ylipäätään koko kirkolla on meneillään valtakunnallisessakin mittakaavassa suuri rakennemuutos, joka koskettaa jokaista seurakuntaa.

– Ylöjärven ja Kangasalan seurakunnat ovat hyvin samantyyppisiä. Ne ovat väkimääränsä suhteen aika lailla yhtenevät. Sitten myös jäsenten ikärakenne on samanlainen. Molemmissa seurakunnissa on paljon lapsiperheitä. Kolmas iso yhdistävä tekijä on molemmissa jo tapahtuneet seurakuntaliitokset, Vanhanen listaa.

 

Tämän päivän kiellellä

Sakari Vanhanen kokee, että monipuolinen toimintatarjotin on yksi Kangasalan seurakunnan valteista. Tuore kirkkovaltuutettu näkee, että kotiseurakunnassa vankat perinteet sekä uudet ja raikkaat ajatukset lyövät kättä päälle.

– Meillä on tarjolla sitä toimintaa mitä kirkolla on ollut jo vuosikymmeniä tai jopa vuosisatoja. Lisäksi Kangasalan seurakunnassa on ollut rohkeutta tehdä uudenlaisia avauksia, jotka ovat juuri nykyajan juttuja, Vanhanen viestittää.

Hän iloitsee esimerkiksi viime pyhänä Kangasalan kirkosta lähetetyn radiojumalanpalveluksen upeasta ja reippaasta musiikillisesta toteutuksesta.

Perheen isän roolin näkökulmasta Vanhanen luonnollisesti korostaa perheiden hyvinvointia seurakuntayhteisössä.

– Perheille on tarjolla paljon erilaista toimintaa. Pidän tätä toiminnan osa-aluetta erityisen tärkeänä.

Hyvän tarjonnan oheen tarvitaan myös kykyä viestiä tehokkaasti. Tässä mielessä Ylöjärven seurakunnan tiedottaja Sakari Vanhanen on todellinen huippuvahvistus Kangasalan seurakunnan kirkkovaltuuston kokoonpanoon.

– Ihmisillä on tällä hetkellä ehkä joissakin asioissa tietty vierauden kokemus suhteessa kirkkoon. Haasteemme on viestiä siten, että asiamme kolahtaa tämän päivän ihmisille. Lisäksi viestimme pitää olla ymmärrettävää. Kirkon perinteissä on valtava vahvuus. Se on henkinen perintömme. Samaan aikaan haasteenamme on kohdata ihmiset tämän päivän kielellä ja tavoilla, Vanhanen kiteyttää nykyaikaisen seurakunnan toiminnan ytimen.

 

 

Ylöjärven seurakunnan tiedottaja Sakari Vanhanen tekee entistä aktiivisemmin töitä myös kotiseurakuntansa Kangasalan hyväksi, kun hänet valittiin syksyllä uuteen, vastikään toimintansa aloittaneeseen kirkkovaltuustoon.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?