Avantouinti: Joko tänä talvena on Simo Hillon vuoro nousta mestariksi?

Kylmää kyytiä

– Hyvä startti on avantouintikisoissa todella tärkeä, Hillo painottaa.

Simo Hillo ei aio olla ikuinen kakkonen. Moninkertaisen avantouinnin hopeamitalistin tavoite on tänä talvena napata vihdoinkin kultaa. Kangasalalainen erityisopettaja aikoo haastaa Oulun maaliskuisissa SM-avantouinneissa avantomestari Tero Matkaniemen tosissaan.

– Tero on vienyt voiton 19. peräkkäisissä SM-kisoissa. Itse olen ollut lähes poikkeuksetta kakkosena vuodesta 2005 lähtien. Aion tehdä kaikkeni, ettei Tero vie 20. peräkkäistä mestaruutta nimiinsä, Hillo suunnittelee.

Matkaniemi ja Hillo ovat käyneet vuosien varrella tiukkoja taistoja hyisessä vedessä, mutta tähän asti ne ovat aina kääntyneet Joensuun Jääkarhuja edustavan Matkaniemen hyväksi.

– Olemme Teron kanssa hyviä kavereita jo kilpauintivuosiltamme, ja arvostan häntä suuresti. Kamppailumme ovat aina olleet avantouintia parhaimmillaan, rehellisiä ja reiluja, Hillo tarkentaa.

Hillon ennätys on viime talvena 25 metrin rintauintimatkalla uitu 15,41 sekuntia. 25 metrin uiminen avannossa eroaa melkoisesti saman matkan uimisesta allasolosuhteissa. Avantouijat starttaavat matkaan vedestä hartiat veden alla. Lähtöä edeltävät lähettäjän komennot ”riisukaa vaatteet” ja ”laskeutukaa veteen”. Uimatikkaista saa ponnistaa jaloilla vauhtia, joten lähdöllä on suuri merkitys.

Rintauinnin tekniikkakin on avannnossa erilainen kuin altaassa, sillä uimarin päälaki ei saa kastua.

– 25 metriä kauhottuaan sitä tietää kyllä uineensa. Avannossa ei niinkään tule kylmä, sillä mielessä on vain päästä mahdollisimman nopeasti maaliin. Adrenaliinitaso on kisojen aikana kyllä huipussaan, Hillo miettii.

Kilpailuissa menestyminen edellyttää sitkeää harjoittelua läpi vuoden. Simo Hillo harjoittelee paitsi avannossa myös kuntosalilla ja uimahallin uima-altaassa. Mies on myös ahkera pyöräilijä.

 

Avantouintikisoissa uimarin päälaki ei saa kastua lainkaan. Kuvaushetkellä Vesijärven vesi oli 0,5–asteista ja ilma kymmenen pakkasasteen tienoilla.

MM-nelonen

Simo Hillolla on kotimaan kisojen lisäksi kokemusta myös kansainvälisistä kisoista. Viime vuonna kangasalalainen puolusti Suomen värejä MM-kisoissa Rovaniemellä. Hän sijoittui 25 metrin vapaauinnissa neljänneksi ja rintauinnissa seitsemänneksi. MM-tasolla uidaan SM-kisoista poiketen myös henkilökohtaista vapaauintimatkaa sekä 400 metrin kestävyysmatkaa, jonka aikaraja on 12 minuuttia.

– Pitkän matkan miehet ovat kovia kundeja. Tuollaisen matkan uiminen avannossa vaatii fysiikalta todella paljon, ja kunnioitan suuresti heitä, jotka kestävät rääkin lähes 0-asteisessa vedessä. Olen itse uinut pisimmillään 100 metrin matkan, ja viimeiset metrit olivat jo todella vaikeita, Hillo mainitsee.

MM-avantouinnnit järjestetään kahden vuoden välein. Seuraavat MM-kilpailut uidaan Siperiassa reilun vuoden päästä. Hillo ei ole vielä varma, matkustaako paikan päälle, mutta hän aikoo joka tapauksessa kilpailla jatkossa myös maailmanmestaruustasolla.

Hillo edustaa Uimaseura Kangasalan Kuohua. Seuralla on muitakin innokkaita kilpailijoita, ja kangasalalaiset ovatkin viime vuosina hallinneet avantouinnin vapaauintiviestiä. Ensimmäinen Suomen mestaruus tuli kuntaan vuonna 2011, minkä jälkeen se on myös kunnassa pysynyt. Tänä talvena kuohulaisten tavoitteena on napata jo viides peräkkäinen viestikulta. Joukkueen kapteenina toimii Panu Hagström.

– Vuosi sitten toimme SM-kisoista kotiin yhteensä 10 mitalia, Hillo kertoo.

 

Totuttelun kautta

Avantouimarit totuttelevat kylmään veteen syksystä lähtien. Jokaviikkoiset kastautumiset kylmenevässä vedessä mahdollistavat ympärivuotisen uimisen. Vaikka keho on tottunut kylmään, kisoissa voi tulla vastaan tilanteita, joihin ei ole osannut valmistautua.

Hillo muistelee, että vuoden 2011 SM-kisat käytiin Joensuussa todella arktisissa olosuhteissa. Pakkasta oli yli 25 astetta, ja kisapaikan pumput kävivät täysillä, jotta avanto saatiin pidettyä auki.

– Itse kisa sujui tavanomaisesti, eli sijoituin kakkoseksi, mutta jäin juttelemaan uinnin jälkeen hetkeksi laiturille saatuani lämmintä vaatetta päälle ja lämmintä mehua mukiin. Hetken päästä huomasin, että crocsini olivat jäätyneet laituriin kiinni. Siinä meni hetki ennen kuin kengät saatiin irti laiturista, Hillo naurahtaa.

Kangasalalainen päättää usein työviikkonsa kylmään kylpyyn Vesaniemessä. Perjantaisin paikalla on paljon muitakin avannossa kävijöitä. Vaikka Hillo treenaa lajiaan tosissaan, hän nauttii myös rennosta rupattelusta muiden avantouimareiden kanssa.

– Aina on hyvä keli uida ja nauttia! Mitä kylmempi keli, sen hienompaa avantoon on mennä. Avannosta tulee niin uskomattoman hyvä fiilis, että suosittelen kaikkia ennakkoluulottomasti kokeilemaan, Hillo sanoo.

 

Simo Hillo:

– Kangasalalainen 42-vuotias erityisluokanopettaja.

– Osallistunut avantouintikisoihin vuodesta 2003 lähtien. Aloitti kilpauinnin 7–vuotiaana ja ui kilpaa nuoreksi aikuiseksi asti. Kilpailee Masters-tasolla edelleen.

– Vuodesta 2005 lähtien sijoittunut vuosittaisissa avantouinnin SM-kisoissa henkilökohtaisilla matkoilla kerran pronssille, muulloin hopealle. Vapaauintiviestissä Uimaseura Kangasalan Kuohun joukkue on voittanut mestaruuden vuodesta 2011 lähtien joka vuosi.

– Oli perustamanssa Uimaseura Kangasalan Kuohua vuonna 2009.

– On mukana triathlonurheilijoiden uintitekniikan valmennuksessa.

– Asuu vaimonsa ja 8– sekä 11–vuotiaiden poikiensa kanssa Ruutanassa.

 

Avantouinnin SM-kilpailut:

– Järjestetään tänä vuonna 21. kertaa.

– Kilpailumatkoina 25 metrin rintauinti ja 4x25 metrin vapaauintiviesti.

– Kisoihin osallistuu yleensä yli tuhat uimaria

– Sarjoja on kaikenikäisille, nuorimpien sarja alle 20-vuotiaille.

Kevätuinnit Vesaniemessä

Uimaseura Kangasalan Kuohu järjestää Kevätuinnit Vesaniemessä lauantaina 7. helmikuuta kello 12.00 alkaen. Kisat ovat avoimet kaikille halukkaille.

Sarjoja on alle 20–vuotiaista yli 70–vuotiaiden sarjaan saakka. Kisoissa uidaan kilpasarjan lisäksi myös norppa- ja kuuttisarja. Norppasarjalaiset vain kastautuvat veteen. Kuuttisarjassa uidaan 25 metrin matka, mutta ilman ajanottoa.

Päivän ohjelmassa on lisäksi leikkimielinen haasteviesti Kangasalan 150–vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Haasteviestissä uidaan asiaankuuluvasti 150 metrin matka 3–6 -henkisin joukkuein. Viestin voi suorittaa vaihtoehtoisesti myös kuivalla maalla pulkalla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?