Risto Jalokinos: Pikonlinnalaisen ”tauluräätälin” maalaukset Kangasalan maamerkeistä Galleria Villa Armaassa

Kangasala-sarja johdattelee 150 vuoden takaiseen aikaan

Risto Jalokinos maalasi viime voimillaan Kangasalan yhdeksän merkkirakennusta.

Kangasalan kunta juhlii tänä vuonna 150-vuotista taivaltaan. Juhlavuoden kunniaksi Pikonlinnassa sijaitseva Galleria Villa Armas ripustaa esille Risto Jalokinoksen Kangasala-sarjan.

Vuosi sitten vakavan sairauden myötä pois nukkunut Jalokinos maalasi viimeisenä työnään Kangasalan merkkirakennuksia. Itseoppinut pikonlinnalaistaiteilija sai yhdeksänosaisen sarjan valmiiksi viime voimillaan.

Hurjassa luomisvimmassa ja tiiviillä tahdilla syntyneet teokset ovat loppuun asti harkittuja ja jäntevästi sommiteltuja. Niistä pursuaa inspiraatio, ilo ja flow, jonka taitelija onnistuu jakamaan katsojille.

Teokset johdattelevat 150 vuoden takaisiin Kangasalan syntyvuosiin ja kansallisromantiikan aikaan.

Kangasalan maamerkit heräävät Jalokinoksen maalauksissa elämään. Isoissa öljyväritöissä on kansallisromantiikan henkeä. Taiteilija ihaili muun muassa Edelfeltiä, jonka Ruokolahden eukot ovatkin tulleet vierailulle Kangasalan kirkolle ja nojailevat nyt kirkon kiviaitaan.

Teokset tarjoavat aikamatkan 150 vuoden takaiseen elämänmenoon: katsojan tekee mieli tervehtiä postin edessä vastaantulevaa pariskuntaa tai kirjakaupan edessä hevoskärryjään ohjaavaa miestä.

Näyttelyssä on mukana myös muita Jalokinoksen maalaamia tauluja eri vuosilta. Yksi erikoisuus on kolmen sukupolven ”yhteisteos” Viipurin pyöreästä tornista. Sen maalasi aikanaan Jalokinoksen isoisä, 1930-luvulla Viipurista Suomeen muuttanut säveltäjä, muusikko ja taidemaalari Aksel Jelagin. Myös akvarelleja maalannut isä Richard upotti tauluun siveltimensä. Lopilta Risto Jalokinos viimeisteli muun muassa tornin lähellä liikkuvien henkilöhahmojen vaatetuksen värit.

Myöhemmällä iällä maalaamisen aloittanut Risto Jalokinos kutsui itseään ”tauluräätäliksi”. Innoittajina toimivat kuuluisat kansallistaiteilijat, joiden teoksista Jalokinos ammensi siveltimen vetoja ja painoja, värien sekoittamista, valon ja varjon leikkiä.

Valokuvausstudio Foto Artea Kangasalan vanhalla urkutehtaalla pitänyt taiteilija tunnetaan myös persoonallista hää-, ylioppilas- ja lapsikuvista. Hän kehitti oman tapansa käsitellä mustavalkokuvia. Taiteilija loi niihin ajan patinaa käsin värjäten. Tätä taitoa hän kävi myös kouluttamassa muille tekniikasta kiinnostuneille valokuvaajille.

Edelfeltin teoksesta lainatut Ruokolahden eukot ovat tulleet vierailulle Kangasalan kirkolle ja nojailevat nyt kirkon kiviaitaan.

Kangasala-sarja

  • Risto Jalokinoksen maalauksia Kangasalan merkkirakennuksista
  • esillä: Galleria Villa Armas, Armas Branderin katu 8, Pikonlinna, Kangasala
  • avoinna: 11.2.–1.3. ke–pe klo 16–19, la–su 12–18

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?