Pussitetut terveiset

Keskustaansa kehittävä kesäpäivän pitäjä on rakentanut kylän kruunuksi uimahallin, kirjaston ja kulttuuritalon. Mutta Kangasalaa ei tunneta niistä. Kansan suussa Kangasala on parkkipirkkojen pitäjä.

Jokainen keskustassa omalla autolla poikennut on saanut sakot. Monelle lainkuuliaiselle kansalaiselle ne ovat elämän ensimmäiset ja ainoat, ja siksi ikimuistoiset. Kokenuttakin kaaharia sakot kouraisevat aina yhtä mukavasti. Siksi parkkisakot ovat ihmisiä yhdistävä keskustelunaihe, kun kaksi ihmistä tapaa kylällä tai keskustelee Kangasalasta.

 

Keskustan kehittäminen ei kanna toivottua hedelmää, koska ihmiset äänestävät renkaillaan. Pussitettu maksulappu tuulilasinpyyhkijässä ei hetkessä unohdu.

Maalaiskunnan keskustassa on totuttu ajamaan auto oven eteen. Jos se ei onnistu, vaihdetaan kauppaa. Parkkipirkot hiljentävät keskustaa lamaakin tehokkaammin.

Pysäköinninvalvojat kuuluvat keskustoihin, joissa kuljetaan ratikoilla ja metroilla. Maalaiskunnan keskustassa valvonnan aika voisi olla sitten, kun autoille on ensin järjestetty pysäköintipaikat.

 

Kangasalan keskustaa kehitettäessä on mietitty yksityisautojen lisäksi bussiyhteyksiä ja kevyen liikenteen sujuvuutta. Kehittäminen on pahasti kesken, siitä kertoo kulttuuritalon avajaisiin kutsutuille toimitettu parkkiohje. Kokeneempikin iltarastikävijä sai tutkia karttaa hetken aikaa selvittääkseen missä voisi olla pysäköintipaikka.

Kulttuuritalokävijät odottavat hartaasti, että autot saadaan parkkihalliin piiloon parkkipirkoilta. Siihen saakka talon ohjelmaan pitää järjestää väliajat tasaisin määräajoin. Tarjoilua ei tarvita, sillä tauolla yleisö kipittää kiiltonahkakengissään pitkin keskustaa kääntämään pysäköintikiekkoa.

Selvennykseksi lukijoille, jotka eivät ole pysäköineet Kangasalla: keskustassa on pulaa pysäköintipaikoista, ja autojen vaihtuvuus vähissä keskustaruuduissa pyritään varmistamaan aikarajoituksella. Maalla parkkikiekko unohtuu helposti, ja vain muutamaa korttelia vahtaavat parkkipirkot iskevät hämmästyttävällä nopeudella ja tehokkuudella kiekottomaan kulkupeliin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?