Perjantai oli palokunnalle pahin

Perjantai oli Pirkanmaan pelastuslaitoksen vilkkain viikonpäivä viime vuonna. Perjantaipäiville osui kaikkiaan noin 1540 hälytystehtävää, kun rauhallisimmalle päivälle – sunnuntaille – kertyi vuoden aikana tehtäviä noin 1250. Eniten tehtäviä oli heinäkuussa ja rauhallisinta helmikuussa, jolloin hälytysmäärä jäi noin puoleen heinäkuun vajaasta 1200:sta.

Kaikkiaan pelastustoimella oli runsaat 10 100 tehtävää eli noin 140 vähemmän kuin edellisvuonna. Vaikka viime vuoden tilastojen mukaan pelastusyksiköiden tehtävien määrä väheni, niin pelastuslaitoksen kaikkien lähtöjen määrä kasvoi, sillä ensihoidon tehtävät lisääntyivät. Pirkanmaan pelastuslaitoksen yksiköt lähtivät erilaisiin ensihoidon ja pelastustoimen tehtäviin 125 kertaa vuorokaudessa.

Pälkäneellä ensivastetehtävät työllistivät palokuntaa eniten; liikenneonnettomuudet, vahingontorjunnat ja avunantotehtävät eivät edes yhteensä teettäneet niin paljon tehtäviä. Kangasalla ensivastetehtävien jälkeen pelastuslaitoksen pitivät kiireisenä eniten paitsi liikenneonnettomuudet myös automaattihälytykset. Viime vuonna Pälkäneellä palokunta kutsuttiin apuun 243 kertaa ja Kangasalla 441 kertaa. Tehtävien määrä putosi Pälkäneellä edellisvuodesta parillakymmenellä ja Kangasalla lähes sadalla.

Suuronnettomuuksiksi luokiteltavia tulipaloja, joissa omaisuutta tuhoutui yli puolen miljoonan euron edestä, sattui koko Pirkanmaalla viisi. Näistä Pälkäneellä tapahtui metsätyökoneen tulipalo.

Ei vain ihmisen aiheuttamia

Eläimen aiheuttamia tulipaloja kirjattiin viime vuonna yhdeksän, kun vuonna 2013 niitä oli vain yksi. Nyt jo pelkästään koirien aiheuttamia tulipaloja oli kaksi. Kummassakin tapauksessa koira oli saanut lieden päälle, ja lieden päällä ollut palava materiaali oli sytyttänyt tulipalon. Muut eläinten aiheuttamat tulipalot olivat esimerkiksi lintujen ja pienjyrsijöiden aiheuttamia. Eläimet olivat jostain syystä päässeet sähkölaitteisiin, aiheuttaneet oikosulun ja sytyttäneet tulipalon. Myös voimajohtoihin lentäneet linnut olivat maastoon pudottuaan aiheuttaneet maastopalon.

Ihmisen aiheuttamia tulipaloja tilastoitiin viime vuonna noin 530.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?