Heikko vauvavuosi: Luopioisiin syntyi vuonna 2014 kolme vauvaa ja Aitooseen yksi

Vauvat ovat tulleet muskariin

Vauvat on tullut muskariin, pikkuväki laulaa Pihla Hailin ja Erja Soinin pikkuisille. Hailin vajaan kuukauden ikäinen tyttö ei innostu itseä isommasta käsinukkeoravasta, joka kiertää esittäytymisen aikana lapselta toiselle.

Pörröinen orava kiertää piirissä kädestä toiseen. Lasten silmät loistavat, kun he odottavat, milloin käsinukke sattuu omalle kohdalle.

Pienimmät muskarilaiset eivät kuitenkaan tiedä tästä mitään, vaan tuhisevat unessa.

– Vauvat on tullut muskariin, isommat lapset ja äidit laulavat heille.

Luopioislaisen Pihla Hailin sylissä heräilevä vajaan kuukauden ikäinen käärö vastaa levottomalla kähinällä ja saa tutin suuhunsa. Paria viikkoa vanhempi aitoolaisen Erja Soinin vauva jatkaa uniaan.

Koolla on kolmasosa Luopioisten kirkolle viime vuonna syntyneistä vauvoista ja ainoa 2014 Aitooseen syntynyt uusi kyläläinen. Päättynyt vuosi oli poikkeuksellisen kehno vauvavuosi Pälkäneellä ja erityisesti Luopioisten suunnalla. Kun vielä nimettömät vauvat seitsemän vuoden kuluttua elokuussa 2021 lähtevät kouluun, luokat jäävät pieniksi, jos kyliin ei kohdistu lapsiperheiden muuttoryntäystä.

Luopioisissa vauvatilanteeseen ei ole tiedossa suurta muutosta alkuvuodestakaan. Luopioisten MLL saa odottaa pitkälle kevääseen ennen kuin yhdistys pääsee onnittelemaan vuoden ensimmäistä luopioislaista.

Uusien vauvojen sijaan Luopioisissa päätettiin juhlia viime vuonna syntyneitä. Tiistaisen perhekahvilan muskarihetken jälkeen he saivat pienet lahjat.

 

Perhekahvila tavoittaa paremmin keskustassa

Puolitoistavuotias Aleksi Syrjä (etualalla) on ollut reipas isoveli. Erja Soinin käsityksen mukaan tyttö oli Aitoon ainoa vauva viime vuonna.

Pienet tytöt ovat toiset lapset sekä Pihla Hailille että Erja Soinille. Kotona hoitoapuna häärivät innokkaat isosiskot ja veljet. Kahden ja puolen vuoden ikäinen Maisa Haataja ja vuoden nuorempi Aleksi Syrjä ovat ottaneet uudet perheenjäsenet innolla vastaan. Sen sijaan aikansa vauvan kanssa jakavat vanhemmat saavat välillä kuulla kunniansa.

– Sen kyllä huomaa, että Aleksi alkaa jo iltapäivästä kysellä isiä, jos hänen työpäivänsä menee pitkäksi, Erja Soini sanoo.

Puolentoista vuoden vanha Aleksi Syrjä esittelee perhekahvilan väelle pikkusiskonsa mekkoa.

– Täytyyhän sitä kirkolle lähtiessä laittaa vähän hienompaa päälle, kun on pojan jälkeen pieni prinsessa, Erja Soini nauraa.

Kauaa ei Aleksi kuitenkaan jaksa keskittyä pikkusiskoon, vaan häipyy kavereiden pariin. Seurakuntatalolla on lapsille hyvät tilat ja lelut. Leikkimään pääsee myös pihalla.

Perhekahvilan muutto Haaparinteestä seurakuntatalon alakertaan on otettu tyytyväisenä vastaan. Keskellä kylää on helppo poiketa touhuamaan ja kahvittelemaan. Keskiviikkoaamuisin samassa paikassa kokoontuu myös seurakunnan perhekerho.

MLL:n perhekahvilaa pidetään iltaisin, jotta työssäkäyvätkin pääsevät mukaan. Joskus leikkivät lapset voi vaikka jättää hetkeksi toisen vahdittavaksi ja poiketa rauhassa kaupassa.

 

Sama elämäntilanne yhdistää

Haatajan pikkuneiti syntyi uuden vuoden aattona.

Nykyisin pienten lasten äidit pitävät tiiviisti yhteyttä Facebookin välityksellä. Vauvaperheen arjesta raportoidaan lähes reaaliaikaisesti ja hienoja kuvia jaetaan parhaimmillaan monta päivittäin. Netin välityksellä yhteydenpito voi mennä melkein kilpavarusteluksi, ja saada tuntemaan itsensä riittämättömäksi. Siksi on välillä terveellistä tavata äitejä nokikkain ja nähdä että toisetkin painiskelevat samojen pulmien kanssa.

Erja Soini on tyytyväinen siitä, että Aitoossakin on toimintaa pikkuväelle ja heidän perheilleen. Seurakunta pitää perhekahvilaa Pysäkillä torstaiaamuisin. Lisäksi hän itse vetää yhdessä Maija Vartiaisen kanssa muskaria keskiviikkoiltaisin kello 18 Aitoon koulun salissa. Viime viikolla perhekahvilan väkikin pääsi mukaan muskarihetkeen.

Samassa elämäntilanteessa olevien äitien tapaamiset ovat kaikille tärkeä henkireikä. Erja Soini on edelleen säännöllisesti mukana porukassa, joka sai alkunsa ensisynnyttäjien ryhmästä. Nyt kaikilla alkaa jo olla toiset lapset, mutta porukan alkuperäinen idea toimii edelleen.

Äitien kesken kohdatessa kuulee toisten kokemuksia ja vinkkejä.

– Jos ei lähtisi liikkeelle, niin lasten kanssa mökkiintyisi kotona.

Soini on huomannut, että lapsillekin on hyvä päästä touhuamaan ikäistensä kanssa.

– Aleksi on paljon rauhallisempi kotona, kun saanut mennä kavereiden kanssa. Erityisen tärkeää se on tällaisille lapsille, jotka eivät ole hoidossa.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?