Talvisotahiihto: Hiihtämällä kunnioitetaan edellisten sukupolvien uhrauksia

Kuhmalahti-hiihto kuuluu Talvisotahiihtojen sarjaan

Kuhmalahden perinteikäs laturetki, Kuhmalahti-hiihto sivakoidaan tänä vuonna Talvisota-teemalla. Lauantaina 7.3. kello 10 alkaen Kuhmalahdella järjestettävä hiihto on yksi eri puolilla maata hiihdettävistä Talvisotahiihdoista.

75 vuotta sitten käydyn Talvisodan ihme oli osaltaan hiihtotaidon ansiota. Suomalaissotilaat pystyivät liikkumaan lumisessa maastossa ja säilyttämään paukkupakkasissa taistelukykynsä niin, ettei voimavaroiltaan ylivoimainen puna-armeija pystynyt valloittamaan maata.

Talvisodan torjuntavoitto turvasi Suomen itsenäisyyden ja loi perustan maan kehittymiselle nykyisen kaltaiseksi hyvinvointivaltioksi.

 

Sarja alkoi Saariselältä

Talvisotayhdistyksen järjestämä sarja alkoi Talvisodan syttymisen 75-vuotispäivänä, kun Saariselällä hiihdettiin Kiilopään Koukkaus. Kevättalven aikana laturetkeillään reilulla kymmenellä paikkakunnalla, muun muassa Mikkelissä, Savonlinnassa ja Kauhajoella. Päätöshiihto järjestetään sodan päättymisen vuosipäivänä 13.3. Alastarolla.

Kuhmalahti on Talvisotahiihdon järjestävistä paikkakunnista pienin. Lähiseudulla ainoa sarjaan kuuluva tapahtuma on viikkoa aiemmin Parolassa hiihdettävä Talvisotahiihto.

Talvisotateeman vuoksi Kuhmalahti-hiihdon lähtöpaikka siirretään Suojalle. Paikka henkii historiaa, sillä isoisät lähtivät aikanaan sotaan perinteikkään juhlatalon pihasta.

– Varainkeruun vuoksi Kuhmalahti-hiihdossa peritään tänä vuonna osanottomaksu. Tuotosta osa menee Talvisotayhdistyksille ja osa Suojan remonttirahastoon, Sakari Hinkkala kertoo.

Talvisotayhdistys rahoittaa hiihtovaroilla Helsingin Kasarmitorille pystytettävää kansallista muistomerkkiä. Kuvanveistäjä Pekka Kauhasen ”Valon tuoja” -muistomerkki paljastetaan itsenäisyyden satavuotisjuhlavuonna 2017. Lisäksi hiihdon tuottoa käytetään Talvisodan virtuaaliseen tietokeskukseen. Monikielinen nettipalvelu soveltuu esimerkiksi koulujen opetusmateriaaliksi.

Talvisotahiihtojen yhteistyökumppaneina toimivat Koululiikuntaliitto, hiihtoliitto, Suomen Latu ja Reserviläisurheiluliitto. Tapahtumasarjan suojelija on eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma ja hiihtojen kummeja Marjo Matikainen-Kallström ja Juha Mieto.

 

Täysi matka 40 kilometriä

Kuhmalahti-hiihdossa sivakoidaan lauantaina 7.3. Suojalta Vehkajärven Touhulaan. Edestakaista matkaa kertyy lähes 40 kilometriä. Täysmatkan lisäksi voi hiihtää myös lyhyemmän lenkin.

Hiihdon oheen kaavaillaan teemaan sopivaa historiallista ohjelmaa.

– Hiihtäjiltä ei edellytetä lumipukua, vaan normaali kelin mukainen varustus riittää, Sakari Hinkkala vakuuttaa.

Laturetki toimii kesäisten pyörätapahtumien tapaan: matkaan voi lähteä niin Suojalta kuin Touhulastakin. Aikaa ei oteta, eikä kilpailunumeroa tarvita.

Hiihto muodostaa yhdessä talvisen joulujuoksun ja keväisen Heimo Jaakkola -pyöräilyn kanssa Kuhmalahti-kierroksen. Kuhmalahden Kisa palkitsee kaikkiin kolmeen kuntoilutapahtumaan osallistuneet.

Kuhmalahti-hiihdossa ladulle mahtuvat kaikki hiihdon ystävät ikään ja taitotasoon katsomatta. Tänä vuonna laturetki tehdään Talvisota-teemalla.

Hiihto sopii kaikenikäisille

Talvisodan aikaan suuri osa suomalaisista oli raskaiden töiden ansiosta hyvässä kunnossa. Nykypäivänä hiihto tarjoaa tehokkaan keinon terveyden ja kunnon hoitamiseen.

Hiihto kokonaisvaltainen laji, jossa koko keho saa liikuntaa. Se kehittää sydän- ja verenkiertoelimistöä sekä parantaa lihaskestävyyttä ja -tasapainoa. Sauvoessa töitä tekevät isot lihasryhmät sekä keskivartaloa ja selkärankaa tukevat lihakset.

Hiihto sopii myös iäkkäille ja nivelvaivoista kärsiville, koska se ei aiheuta esimerkiksi juoksun tapaan niveliä kuormittavia iskuja ja tärähdyksiä. Laji sopii hyvin myös painonhallintaan ja aloittelijoille, koska vastus on säädettävissä sopivalla vauhdinjaolla. Toisaalta vaihteleva maasto tekee lenkistä intervallityyppisen: ylämaissa rasitus on kovaa, alamäet taas tarjoavat palautumisjaksoja.

Teknisesti helpompi perinteinen hiihtotyyli sopii paremmin aloittelijalle. Luistelutyyli tarjoaa lisähaastetta vauhdikkaammasta menosta pitäville.

Luontoliikunnan tiedetään vaikuttavan positiivisesti myös psyykkiseen terveyteen. Hiihtolenkki talvisen metsän siimeksessä irrottaa ajatukset tehokkaasti arjesta.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?