Matti Nykänen: Yleisön ei tarvitse pidätellä, vaikka minä vietän sata päivää ilman viinaa

Kultaa olympialaisissa ja levymyynnissä

Matti Nykänen esiintyy Sappeen Huipussa 21. maaliskuuta.

”Elämä on laiffii.”

”Ehkä otin, ehkä en, so not, kunhan hyppy kulkee.”

”Fifty-sixty.”

”Elämä on ihmisen parasta aikaa.”

”Jokainen tsäänssi on mahdollisuus.”

Matti Nykänen oli nuori mäkihyppääjä, kun hänet tempaistiin julkisuuteen. Hänen sanomisiaan ja tekemisiään on seurattu suurennuslasin kanssa kolme vuosikymmentä. Tältä ajalta on jäänyt elämään melkoinen määrä Matti-sloganeita.

– En minä sanomisia etukäteen mieti tai suunnittele. Ne tulevat ihan extempore. Huumorimielessä heitetyt jutut kehittyvät ja jäävät elämään ihmisten puheissa, Nykänen sanoo.

 

Lööppeihin ei koskaan totu

Iltapäivä- ja juorulehtiä on vuosikymmenten aikana myyty rekkalasteittain Nykäs-jutuilla.

– Jollei lehdessä ole ollut mitään Matista pariin, kolmeen viikkoon, niin ihmisethän ajattelevat, että mitä nyt on ihan oikeasti sattunut jotakin, Nykänen nauraa.

Hän myöntää, ettei lööppijulkisuuteen koskaan täysin totu. Monta yötä on mennyt juttuja miettiessä.

– Ympärilleni on rakennettu monenlaista härdelliä, enkä aina tunne itseäni jutuista. Ei kaikkea minusta kirjoitettua voi hyväksyä, vaan monikin asia jää painamaan mieltä. Mutta paineita oppii kestämään – tai ainakin niiden kanssa pystyy elämään, kun kotona on asiat hyvin ja rinnalla ihminen, joka ymmärtää.

 

En osannut kuvitella, että tästä tulisi ammatti

Matti Nykänen on mukana 100 päivää ilman viinaa -ohjelmasarjassa.

Kaikkien aikojen mäkikotka hyppäsi viihdemaailmaan, kun urheilu-ura oli 1990-luvun alussa lopuillaan.

– Ei silloin olisi totta puhuen osannut kuvitellakaan, että laulaminen johtaa ammattimaiseen tekemiseen, Matti Nykänen myöntää.

Hän on keihäänheiton olympiavoittaja Tapio Rautavaaran ohella ainoa suomalaisurheilija, joka on yltänyt kultaan sekä olympialaisissa että levymyynnissä. Nykänen myi kultaa vuonna 1992 julkaistulla Yllätysten yö -esikoisellaan. Siltä löytyvät V-tyyli ja Vain mäkimies voi tietää sen ovat edelleen takuuvarmoja tunnelmannostattajia keikoilla.

– Alkuun ihmiset lähtivät keikoille vähän niin kuin vitsillä: että mennään katsomaan, millaisessa kunnossa poika on. Silloin oli mukana vielä kaikenlaista asiaankuulumatonta. Mutta se vitsi on muuttunut. Nyt liikkeellä on erittäin ammattitaitoinen bändi, jolla riittää rahkeet mihin vain.

Bailubändin maine sopii Nykäselle hyvin: hän haluaa, että porukalla on hauskaa, ja kaikki lähtevät tyytyväisinä kotiin.

– Heitämme keikoilla myös muutamia uusia biisejä. Neljättä levyä on väsätty jo muutama vuosi, ja mielestäni uudet kappaleet alkavat olla jo kohtuuhyviä. Uudella levyllä tyyli on ennallaan, mutta laulullisesti ja melodiallisesti se tulee poikkeamaan vanhoista.

Reilu vuosi sitten Matti Nykänen levytti Teflon Brothers -räpryhmän kanssa. Yhteistyö ei kuitenkaan enteillyt genrenvaihtoa.

– Ei minusta saa räppäriä; se vaatisi ihan toisenlaiset systeemit. Minulla ei ole tällä hetkellä mitään intressejä lähteä muuttamaan tyyliä.

 

Pitkiä päiviä tien päällä

Tammikuu on keikkarintamalla vuoden hiljaisinta aikaa.

– Bändin jäsenet viettävät lomaa ja käyvät ulkomailla. Satunnaiset keikat hoidetaan duona tai triona. Siinä on se hieno puoli, että pääsee soittamaan pienemmissä paikoissa.

Nykänen on oppinut arvostamaan kyläbaarien yleisöä sekä artisteja, jotka niitä kiertävät.

– Ei kaikilla ole mahdollisuutta lähteä festareille ja isoihin keikkapaikkoihin. Pikkupaikkojen keikat ovat monesti hienoja sekä yleisölle että esiintyjälle.

Moni entinen huippu-urheilija jää kaipaamaan kilpailutilanteen nostattamaa adrenaliinipiikkiä ja itsensä voittamisen tuottamaa tunneryöppyä. Nykänen myöntää parhaimmillaan kokevansa esiintyessään samanlaista tyydytystä ja nautintoa kuin ennen mäkihyppykisoissa.

– Onhan lavalle kapuaminen vähän samanlainen tilanne kun ainakaan kiipesi torniin ja yleisö kannusti montussa.

Toisaalta myös keikkaelämän karumpi puoli on tullut Nykäselle tutuksi.

– Esimerkiksi eilen heräsin aamukuudelta. Koko päivän ajan oli monenlaista hommaa, ja illaksi ajoin Hesaan keikalle. Kotona olin aamulla neljän jälkeen.

 

Veteraanien MM-kisat kutkuttavat

Viidenkymmenen ikävuoden rajapyykin ohittaneen artistin on pidettävä kunnostaan huolta, jotta jaksaa painaa pitkin maata.

– Teen usein kävelylenkin tai lumitöiden päälle vatsalihaksia, punnerruksia, leukoja ja venyttelen. Sen ansiosta vetreys on pysynyt kohtalaisena.

Talven tullen Nykänen tuntee myös vetoa mäkeen. Vielä neljä vuotta sitten hän kävi leiskauttamassa veteraanien maailmanmestaruuden. Tänä talvena mies ei ole vielä hypännyt kertaakaan.

– Haluja olisi tälläkin hetkellä hypätä, mutta se ei oikein sovi keikka-arkeen. Väsyksissä ei mäkeen kannata lähteä. Jos terveys ja aikataulut antaisivat periksi, niin maaliskuun puolivälissä olisi taas veteraanien MM-kisat Taivalkoskella.

Nykänen uskoo, että hyppy lähtisi vanhasta muistista.

– Oleellista on vauhtiin totutteleminen. Viikon mäkiharjoittelun se vaatisi, että pystyisi osapuilleen hyppäämään.

Nykänen korostaa, ettei hän ole antanut kenellekään lupauksia MM-kisoista. Mikäli mies intoutuu kisoihin mukaan, hän suuntaa Taivalkoskelle pian Sappeen maaliskuisen keikan jälkeen.

 

Uskon mäkihypyn tulevaisuuteen

Matti Nykäsen innoittamana mäkitorneihin kiipesi uusi sukupolvi suomalaisia hyppääjiä. Janne Ahosta lukuun ottamatta tämä polvi alkaa olla jo sivussa, eikä tilalle tunnu nousevan uusia huippuja.

Nykänen ei kuitenkaan ole huolissaan mäkihypyn tulevaisuudesta.

– Onhan tässä ollut vähän lamaa, mutta nuoria on tulossa. He ovat jo antaneet hyviä näyttöjä.

Nykänen palkittiin kaksi vuotta sitten Suomen urheilugaalassa elämänurapalkinnolla. Pian sen jälkeen hänen piti esiintyä Sappeessa. Keikka kuitenkin peruuntui viime hetkellä. Lehtien mukaan syy oli sama kuin Nykäsen aiemmissakin vaikeuksissa.

– Ei viinalla maailmaa paranneta, vaikka niin sanotaankin.

 

80. päivä ilman viinaa

Matti Nykänen on parhaillaan mukana 100 päivää ilman viinaa -televisiosarjassa.

– Kun Liisa Akimof soitti ja pyysi mukaan ohjelmaan, suostuin ilman muuta. Se sattui hyvään saumaan, ja samalla pääsen tekemään hyväntekeväisyyttä SPR:n hyväksi.

Nykänen korostaa olevansa mukana itsensä vuoksi, ei näyttämisen halusta.

– Se on tietenkin hienoa, jos olen esimerkki muillekin ja kannustan kokeilemaan raittiutta.

Hän ei laske, koska sata raitista päivää tulee täyteen.

– En ole koskaan ajatellut, että nyt on synttärit ja pitää vetää pää täyteen. Tai että pitää ottaa suruun tai lähteä revittelemään iloon. Enkä ole koskaan lyönyt lukkoon, että huomenna en ota ja ylihuomenna otan.

Nykänen karsastaa pakko-sanaa.

– Ohjelmassa pyritään olemaan sata päivää selvin päin. Minä olen ajatellut olla juomatta ainakin sen sata päivää ja tiedä vaikka pitempäänkin. Minusta on hyvä katsoa, miten keho ja terveys muuttuu, kun ei ota edes sitä saunakaljaa. Olen jo huomannut, että väsymys on poistunut. Eikä ajatus pyöri sen saunakaljan ympärillä.

Ohjelma on pannut monet katsojatkin miettimään omaa alkoholinkäyttöään – ja tenttaamaan Nykäseltä kadulla, onko tipattomuus pitänyt.

Kun Nykänen kapuaa Sappeen lavalle 21. maaliskuuta, kyse on 80. päivästä ilman viinaa. Keikoilla hän ei kuitenkaan julista raittiutta.

– Jokainen ottaa tai ei ota. Se on vapaaehtoinen homma.

Ehdokkaaksi on taas kyselty

20 vuotta sitten Nykänen oli SMP:n listoilla eduskuntavaaliehdokkaana. Myös kevään vaaleissa häntä on kosiskeltu ehdokaslistoille.

– Seuraan kyllä Suomen ja maailman tilannetta ja olen kiinnostunut politiikasta, mutta itselläni ei ole kiinnostusta lähteä siihen mukaan. Lisäksi olen sellainen persoona, että tulisin varmasti jossain vaiheessa väärin ymmärretyksi.

Nykänen sanoo kunnioittavansa päättäjiä, jotka tekevät taloudellisesti vaikeassa tilanteessa kovasti töitä.

– Ihmisiä pelotellaan turhaan esimerkiksi velkaantumisella. Monella alalla kauppa käy ja maailma pyörii edelleen.

 

Matti Nykänen

Mäkihyppääjä:

  • 5 olympiamitalia: kultaa suurmäestä 1984 ja 1988, normaalimäestä 1988 ja joukkuemäestä 1988, hopeaa normaalimäestä 1984
  • 14 MM-mitalia (joista 6 maailmanmestaruuksia)
  • 46 mäkihypyn maailmancupin osakilpailuvoittoa vuosina 1981–1989
  • mäkihypyn maailmancupin kokonaiskilpailun nelinkertainen voittaja (1983, 1985, 1986 ja 1988)
  • Keski-Euroopan mäkiviikon kaksinkertainen voittaja (1983 ja 1988)

 

Laulaja:

  • Kolme albumia: Yllätysten yö (1992), Samurai (1993) ja Ehkä otin, ehkä en (2006).
  • Viimeinen single Jokainen tsäänssi on mahdollisuus (2013).

 

Nykänen esiintyy Sappeen Huipussa lauantaina 21.3.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?