Maakuntakaava mahdollistaisi Sappeen seuraavan harppauksen

Sappee nousi ensimmäisenä esiin, kun Pälkäneen kunnanisät pohtivat, mitä hyötyä olisi parhaillaan selvitettävästä kuntaliitoksesta Kangasalan ja Kuhmoisten kanssa. Isommalla kunnalla olisi leveämmät harteet tukea matkailualueen kasvua ja kehittymistä.

Nilsiän Tahko on esimerkki siitä, millainen merkitys kuntaliitoksella voi olla matkailukohteelle. Kun Nilsiä liitettiin Kuopioon, Tahko nousi matkailun ykköskohteeksi maakunnassa.

Sappeen toimitusjohtaja Jouko Poukkasen mielestä Pälkäne on sopivan kokoinen kunta. Yhteistyö kunnan kanssa on toimivaa, ja kunnan tuki sellaista mihin vajaan 7000 asukkaan kunnan rahkeet riittävät. Hänen mielestään Sappeen seuraava askel ei ole kiinni kunnan päätöksistä, vaan maakunnan tahtotilasta.

– Parhaillaan laaditaan Pirkanmaan maakuntakaavaa. Siinä vedetään kehityslinjoja vuoteen 2040 saakka. Luonnoksissa nykyisistä kolmesta matkailun kehittämisalueesta mukana on enää Ellivuori, Poukkanen ihmettelee.

Hän pitää Sappeen kehittymisen kannalta olennaisen tärkeänä, että myös se nostettaisiin lopullisessa kaavaversiossa matkailun kehittämiskohteeksi.

– Se mahdollistaisi matkailualueen kehittämisen aivan uuteen kokoluokkaan ja kävijämäärän kaksinkertaistamisen nykyiseen verrattuna.

Muun muassa Himos on esimerkki siitä, mitä maakunnan tuki matkailualueelle voi merkitä. Himos sijaitsee Jämsässä, jossa on reilut parikymmentä tuhatta asukasta. Matkailualueen kehittämiseksi ovat tehneet paljon töitä sekä Keski-Suomen liitto että alueen päättäjät Mauri Pekkarisen johdolla.

 

Pitkän tähtäimen suunnittelu tärkeää

Sappee on noteerattu tähän saakkakin maakunnallisesti merkittäväksi matkailukohteeksi. Jouko Poukkasen käsityksen mukaan uuden maakuntakaavan merkitys on entistä suurempi.

– Kyse ei ole vain karttamerkinnästä. Maakuntakaavaan liittyy myös paljon selvityksiä. Kaavassa tehtävät linjaukset vaikuttavat tulevina vuosikymmeninä, kun jaetaan esimerkiksi maakunnallista matkailun kehittämisrahaa tai julkista rahoitusta ELY-keskuksen kautta.

23 vuotta Sappeeta johtanut Jouko Poukkanen tietää pitkän tähtäimen suunnittelun merkityksen.

– Trendeissä tapahtuvat muutokset eivät vaikuta maakunnallisesti päätettyihin isoihin linjoihin. Siksi olisi Sappeen kannalta erittäin tärkeää, että meidät noteerattaisiin tärkeäksi matkailukohteeksi.

Matkailun kehittymistä tuetaan sen alueelle tuoman rahavirran vuoksi. Tuotoista merkittävä osa on välillisiä ja vain pieni osa välittömiä.

 

Sappeen seuraaviin kehitysaskeliin varaudutaan uudessa kaavassa, jonka voimaantuloa yksittäisen maanomistajan valitus on viivästyttänyt. Uusi kaava mahdollistaisi golfkentän, kylpylän, palveluiden, lähes 400 loma-asunnon ja 30 vakituisen asunnon rakentamisen alueelle. Pälkäne pohtii myös loma-asuntomessujen hakemista Sappeen alueelle.
Sappeen kaavassa on varauduttu muun muassa kylpylään (numero 1 kartalla), golflkenttään (2), hotelliin (3), mökkeihin (4) ja palveluihin (5).

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?