Stora Enso: Varkaudessa valmistettava viilupuu täydentää itävaltalaista liimapuuta Pälkäneen tehtaalla

Viilupuuta liimapuun rinnalle

Uusi viilupuu korvaa ristiinlaminoidun liimapuun, jota tuodaan Itävallasta.

Stora Enso rakentaa Varkauteen uuden viilupuutehtaan. 43 miljoonaa euroa maksava tuotantolinja käynnistyy kesällä 2016. Sorvaustekniikkaan perustuva uusi viilupuu tulee täydentämään Itävallan tehtaalta tuotavaa liimapuuta ja kotimaista sahatavaraa.

Puurakentamisen panostava metsäjätti osti muutama vuosi sitten Pälkäneellä toimivan Eridomicin, joka on edelläkävijä suurten puuelementtien tuotannossa. Pälkäneellä on kehitetty uusia menetelmiä puukerrostalojen rakentamiseen. Tähän saakka rakenteet ovat perustuneet itävaltalaiseen ristiinlaminoituun liimapuuhun.

Uusi kotimainen viilupuu on painoon suhteutettuna jopa vahvempaa kuin teräs. Viilupuuta käytetään jatkossa myös massiivipuisissa rakennuselementeissä, joita Stora Enso nyt valmistaa Pälkäneellä ja Hartolassa liimapuusta.

Viilupuun valmistus sijoitetaan Varkauteen, koska tehtaalla oli valmista tilaa tuotantolinjaa varten. Uusi linja rakennetaan puretun paperikoneen paikalle. Varkaudesta löytyy myös teollista infrastruktuuria, tehokasta logistiikkaa ja paikallista raaka-ainetarjontaa. Tuotannon käynnistyessä tehdas työllistää Varkauden alueella suoraan tai välillisesti 150 ihmistä. Pälkäneen yksikkö työllistää reilut 30 puuelementtien rakentajaa.

Puuelementtien materiaaleilta edellytetään kovuutta ja jäykkyyttä.

Stora Enso valmistaa puuelementtejä Pälkäneellä ja Hartolassa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?