Löytöjen päivä: Käsillätekijäin ystävänpäivä on aarrearkku, joka täyttyy joka vuosi uudestaan

 

Huivi kuin lumiharso, muna kuin pajunkissa

Kumpi mahtaa olla kauniimpi? Anja ja Valde Lajunen vertailivat huolellisesti Anneli Jaanholdin (vasemmalla) neulomia huiveja.

Pajunkissoilla peitetty pääsiäismuna taittaa kauniisti valoa.

Anneli Jaanholdin keveitä seittimäisen hienoja pitsihuiveja on vaikea uskoa puikoilla neulotuiksi. Kun useita huiveja on levitetty näytteeksi auki, hänen myyntipöytäänsä peittää kuin hento lumiharso,

– Harrastukseksi tätä teen, Luopioisissa asuva Jaanhold selittää vaatimattomasti.

Hän osallistui viime sunnuntaina toista kertaa Käsillätekijäin ystävänpäivään, joka on Valkeakoski-opiston ja Kukkian Kädentaitajien yhdessä järjestämä käsityötapahtuma.

Käsityön opiskelijoiden, harrastajien, ihailijoiden, ja esimerkiksi lahja- ja koriste-esineiden etsiskelijöiden aarrearkku on jo useana vuonna avautunut ystävänpäivän aikoihin Pälkäneen yhteiskoululla. Paikalliset käsityöläiset pääsevät siellä esittelemään tuotteitaan, antamaan työnäytöksiä ja jakamaan ideoita sekä toisilleen että kävijöille.

Päivän henkeen kuuluu, että tuttujen tuotteiden joukkoon sujautetaan uusia ideoita – kuten tällä kertaa vaikkapa nyplätyt ruusut tai oikeilla pajunkissoilla päällystetyt pääsiäismunat.

 

Yksilöllisyys hurmaa

Anja ja Valde Lajunen ihastelivat Jaanholdin huiveja pitkään. Piti löytää merkkipäivälahja, ostopäätös oli tehty jo aiemmin, mutta valinta oli vaikea. Kaikki mallit olivat kauniita.

– Minä katselin jo joulumyyjäisissä näitä sillä silmällä, että tuollaisen haluan, Anja Lajunen kertoo.

Huivit eivät olleet ainoa syy tulla paikalle, sillä hän kuuluu Käsillätekijäin ystävänpäivän vakituisiin asiakkaisiin. Hän etsii sieltä sekä tarvikkeita ja ideoita että valmiita esineitä, sellaisia, joita ei muualta saa.

– Käsityöt ovat ihania! Täältä löytää kaikkea erilaista ja yksilöllistä – nytkin ehdin jo hankkia ristiäiskortin, vaikka meillä on kierros vasta alussa, hän kertoo.

Hän on itse innokas käsityöihminen. Yksi työnäyte, kauniin harmaansävyinen slipoveri, on parhaillaan aviomiehen yllä.

– Näitä minulla riittää vaikka joka pyhäksi erivärinen, Valde Lajunen kehaisee.

– Neuletöihin nappaan lähinnä ideoita, en yleensä osta, koska teen niitä paljon itse. Muuta kyllä ostan – ja melkein aina jotain sellaista tarttuu mukaan, mitä en olisi arvannutkaan ennalta, Anja Lajunen paljastaa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?