Suomi Slalom: Kolmen tyylin laskijoiden paremmuus ratkotaan Sappeen finaalissa

Puoli kilometriä laskua ja kertoimet päälle

550 metriä pitkän – ajassa noin puolen minuutin mittaisen – laskun päässä odottaa Suomi Slalom -finaalin voitto. Ilmaiseksi voitto ei tule; sitä pääsevät tavoittelemaan kaikki ne, jotka ovat yltäneet kuumimpaan kärkeen pitkin talvea järjestetyissä Suomi Slalom -kisoissa eri puolilla Suomea. Sappeen matkailukeskuksen rinnetoiminnan johtaja Kosti Puurunen arvelee huhtikuisen finaalin tuovan Pälkäneelle satakunta kilpailijaa.

– Kyseessä on kaksipäiväinen tapahtuma. Laskupaikkaa ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta perinteisesti kisarinteenä on ollut Urjanrinne tai päärinne. Lopullinen valinta tehdään olosuhteiden mukaan, ja itse rata on tietenkin ratamestarista kiinni, Puurunen sanoo.

Suomi Slalom -kilpailut on tapana laskea helpohkolla, suurpujottelutyyppisellä radalla. Pujottelulle, lumilautailulle ja telemarkille on omat sarjansa, vaikka kaikki laskevatkin samalla radalla. Kisaan on sorvattu tasoituskertoimia, joiden avulla kaikki voivat laskea samassa sarjassa ikään ja sukupuoleen katsomatta. Paremmuusjärjestys ratkaistaan kertomalla kilpailijoiden varsinaiset kilpailuajat tasoituskertoimilla.

Esimerkiksi 7–8-vuotiaan pujottelijattaren kertoimeksi on laskettu 0,76 ja samanikäisen pojan puolestaan 0,78. Vaikkapa 26–29-vuotiaan mieslumilautailijan kerroin on 0,93 ja naislautailijan 0,84. Lisäksi kertoimeen vaikuttaa menestys aiemmissa Suomi Slalom -kisoissa, ja esimerkiksi hiihdonopettajia ”rangaistaan” 0,05:n lisäkertoimella.

Esimerkiksi Sappeessa Suomi Slalom -kisaa lasketaan ennen finaalia vielä kolme kertaa.

Varsinainen finaali lasketaan tänä vuonna miltei poikkeuksellisilla leveyspiireillä, kun yleensä pohjoisessa pidettävä kilpailu järjestetään Sappeen matkailukeskuksessa. Kosti Puurunen uskookin finaalin kääntävän kävijävirtaa himpun verran toiseen suuntaan eli pohjoisesta etelään päin.

– Olemme ilman muuta tyytyväisiä, että kisa saatiin tänne eteläiseen Suomeen. Suorituspaikkojen ja fasiliteettien on katsottu meillä olevan kunnossa, Puurunen tuumaa.

Huhtikuinen finaaliviikonloppu on samalla Sappeen laskettelukauden päätösviikonloppu.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?