Vanhukset vaihtoivat kertakäyttöastioihin

Vuotokohtaa ei löydetty lauantai-illan aikana Tehdastien ja Asevelitien risteyksestä. Työt taukosivat yön ajaksi, ja etsintää jatkettiin sunnuntaiaamuna, kun paikalle saatiin piikkauskone, jolla asvaltti ja lähes metrinen routakerros murtuu. Vuodon etsintä ja paikkaaminen on edellisiä isoja vesikatkoja vaikeampaa.

Pälkäneen vuotava vesijohto sijaitsee Kostiakodin ja palvelutalon yläpuolella. Vesikatkon vuoksi vanhukset syövät pahvilautasilta. Lisäksi vessaa huuhdotaan vähemmän ja suihkua sekä pyykinpesua lykätään.

– Tällä kertaa tiedotus toimi kunnan suunnasta hyvin. Kunnanjohtaja Janita Koivisto oli lauantaina ajoissa yhteydessä, ja ehdimme täyttää kaikki mahdolliset astiat vedellä ja tarkistaa, että kertakäyttöastioita on riittävästi, Mika Pietilä kiittelee kunnan toimintaa.

Lopulta vedentulo ei lakannut aivan kokonaan, vaan sunnuntainakin sai lirutettua vielä hieman vettä. Astianpesukoneet ja pyykkikoneet ovat kuitenkin pois pelistä, kun vedenpaine on olematon.

– Kertakäyttöastioilla ja vaihtovaatteilla pärjätään toistaiseksi, vaikkeivät koneet toimikaan Pietilä sanoo.

 

Palokunta jakaa vettä

Vesi on poikki Kostianvirran eteläpuolella Tommolan, Lastenlinnan, Kankahaisten ja Paavolanharjun alueella. Keskustassa virran pohjoispuolella vesi juoksee normaalisti.

Harhalan ja Etelä-Pälkäneen vesiosuuskunnan alueelle vesi pystyttiin myöhään illalla palauttamaan, mutta korjaustoimenpiteiden vuoksi se joudutaan katkaisemaan uudelleen aamulla.

Vettä jaetaan omiin astioihin Onkkaalan paloasemalla.

Vuotokohtaa ei löydetty lauantai-illan aikana Tehdastien ja Asevelitien risteyksestä. Työt taukosivat yön ajaksi, ja etsintää jatkettiin sunnuntaiaamuna, kun paikalle saatiin piikkauskone, jolla asvaltti ja lähes metrinen routakerros murtuu. Vuodon etsintä ja paikkaaminen on hankalan paikan vuoksi paljon edellisiä isoja vesikatkoja vaikeampaa.

 

Kommentit (7)

 1. veroeuro

  Näin tuoreena kuntalaisena haluaisin vähän tiedustella että onko missä kunnossa laajemminkin tuo kunnan infra varsinkin vesipuolella? Ja miten on suunnattu varoja tulevaisuudessa kunnossapitoon ja kehittämiseen verorahoista?

  Voisi olettaa että taajama-alueella ei tarvitsisi alkaa suunnitella puuceen pystytystä takapihalle ja porakaivoa nyt heti alkaa työstämään…?

  Ainakin nyt tietää käydä ostamassa vähän vesitonkkia varastoon ja hommata vaikka aurinkopaneelit katolle jos Kostianvirran eteläpuolen sähkölinjat ja muuntajat eivät vielä ihan priimakunnossa ole.

 2. Kuntalainen

  Hienoa toimintaa Janita…mutta, mutta eikös aikuisten oikeasti tuollainen tiedottaminen ja muu kuulu teknisen toimen viranhaltijoille??? Vesihuoltolaitoksen käyttöpäällikö oli varmaan kädet täynnä töitä vian etsinnässä ja vastaillessa äkäisten kuntalaisten puheluihin…missäs oli tekninen johtaja ja kunnan rakennusmestari??

 3. Nimetön

  Hevosvetoinen kiertävä 8-reikäinen kuivakäymälä pitäisi saada pikimmiten hankituksi tekniselle osastolle, josta sitä voisi sopivaksi katsotulla summalla lainailla tarvittaessa kriisialueille.
  Onneksi ei tällä kertaa koko kylä joutunut olemaan ilman vettä, kuten viime kesän helteillä kävi.

 4. Gil

  Voi hyvät hyssykät teitä uusavuttomia ruikuttajia. Ihan menee maailma radaltaan kun vesijohto katkeaa ja joutuu päivän tai kaksi elämään ilman juoksevaa vettä. Lähes maanjäristykseen verrattava katastrofi iski nyt kylään. Miten tästä koskaan toivutaan? Ja ehdottomasti pitää korvausvaatimukset pistää vetämään ja joku pitää saada tilille. Vettä saadaan näissä tilanteissa aina järjestettyä nopeasti tarjolle, yleensä palokunnan toimesta, ja sitä on ainakin tähän asti jaettu ilmaiseksi. Mutta onhan se ihan hirveätä kun ei pysty ottamaan sitä suihkua juuri siihen aikaan kun on tottunut.

 5. Vuosikymmenestä toiseen

  Nyt oli vain puoli kylää ilman vettä. Onneksi Sahantien alueen remontin yhteydessä asennettiin uusi pitävä sulku. Aiemmin olleen katkoksen aikana vesi katkaistiin Vesitornilta kun pitävää sulkua ei löytynyt. Kehitystä on siis tapahtunut ja tapahtunee uusien virkamiesten toimesta. Miksi pitäviä sulkuja on vain siellä täällä vesijohtoverkostoa. Miksi Etelä-Pälkäneellä vedentulo katkesi, kun vika on Onkkaalassa? Eikö ole sulkua Onkkaalan ja Harhalan välissä, minkä voisi laittaa kiinni lähes välittömästi kun vuoto huomataan, tällöin vika-aluettakin voidaan pienentää.

  Sulkujen kunnostamisesta ja huollosta on keskusteltu jo vuosikymmeniä, eikä mitään ole aikaiseksi saatu. Teknisessä lautakunnassa olevien pitäisi olla ”ajan hermolla” ja seurata teknisenpuolen toimintaa ja puuttua korjattaviin kohteisiin. Teknisessä lautakunnassa on mukana sama henkilö vuosikymmenestä toiseen, joten ainakin hänen olisi pitänyt tiedostaa vesihuollonkin ongelmat. No ei ”muistanut” lämpölaitoksen aluetta täytetyn jätemailla vaikka ikänsä on katsellut alueella tehtyä toimintaa ja niin kuntalaiset maksoivat ylimääräiset kulut.
  Päättäjien pitää muistaa, että he ovat vastuussa toiminnastaan lautakunnissa, jos ei ole taitoa tai ymmärrystä päätöksentekoon, pitäisi ainakin ymmärtää pyytää eroa tehtävästään.

 6. Nimetön

  Nyt oli vain puoli Pälkänettä kuivana. Taisi Sahantien alueen remontissa asennetusta sulusta olla nyt hyötyä. Aikaisemman putkirikon yhteydessä ainoa pitävä sulku löytyi Vesitornilta. Vuosikymmeniä on mennyt ettei pitäviä sulkuja ole putkilinhohin saatu asennettua. Näillä olisi merkitystä vika kohdan rajaamisessa mahdollisimman pieneksi. Miten Onkkaalassa tapahtunut putkirikko voi lopettaa vedentulon Etelä-Pälkäneellä. Harhalassahan on vedenottamo, eikä sieltä olisi ainakin jonkin verran pumpata vettä myös Tommolan suuntaan? Vesihuolto paranee, kun Aitoosta tuleva putki saadaan toimintaan, mutta onko siitäkään apua putkirikko tapauksessa? Tuskin tälläkään kerralla olisi ollut, kun uusiputki on yhdistetty Aitoontiellä vanhaan verkostoon, eikä pitäviä sulkuja ole. Toivottavasti uusi vesilaitoksen käyttöpäällikkö osaa asiansa ja aloittaa sulkujen tarkistamisella ja uudistamisella.
  Vesiasiat kuuluu teknisenlautakunnan alaisuuteen. Sen toiminta on ollut heikko, kun huomioi pitämättömät sulut ja putkirikkojen toistuvuudet. Teknisenlautakunnan jäsenenä on ollut sama henkilö vuosikymmeniä, joten ainakin hänen olisi pitänyt tunnistaa ongelmat jo aikoja sitten, eikä ummistaa silmiään. No ei hän ”tiennyt tai muistanut” lämpölaitoksen aluella tehtyä maantäyttöä jätemaalla, vaikka koko ikänsä on läheltä katsellut alueella tapahtunutta toimintaa.
  Lautakunnissa ja muissa kunnallisissa tehtävissä olevan luottamushenkilön on päätöksenteossa muistettava vastuunsa. Jos taito tai ymmärrys riitä pitäisi edes ymmärtää erota tehtävästään.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?