Juniori kärsii liian isoista varusteista

– Varusteiden tulisi olla aina sopivia, vaikka monet vanhemmista varmaan sortuvat hankinnoissa ”kasvunvaraan”, arvioi Sappeen rinnetoiminnan johtaja Kosti Puurunen.

Liian isot sukset vaikeuttavat niiden hallittavuutta, ja liian isoissa monoissa jalka pääsee liikkumaan – mikä tekee suksien hallitsemisesta entistäkin vaikeampaa. Puurusen mukaan suksien mitan tulisi olla noin 15-20 senttimetriä lyhyemmät kuin laskija. Lapsella monoissa puolestaan tulisi jäädä varpaille vain pikkuisen ylimääräistä tilaa; mielellään vähemmän kuin kengissä. Iso apu on jalkamittari, johon turvaudutaan myös Sappeen suksimyymälässä.

Useimmiten vanhempien säästöhaluista juontuva liiallisen kasvunvaran ongelma on pyritty Sappeessa ratkaisemaan Puurusen mukaan junioripaketeilla, joilla varusteita pystyy vaihtamaan sopivankokoisiin ilman, että koko kalustoa tarvitsee ostaa uutena joka talvi.

Pienimmille laskijoille on tarjolla vaihtoehtona myös pulkkia ja rattikelkkoja, joille tehty mäki sijaitsee omalla erillisellä alueellaan aivan mäen päällä, hiihtokoulun kopin vieressä.

– Kannattaa tietty huomioida, ettei heti laita tai päästä lasta liikkeelle ylimmästä kohdasta, vaan kokeilee ensin hieman alempaa, miten mäki luistaa. Mäellä on kuitenkin mittaa tuollaiset 100-150 metriä, Puurunen huomauttaa.

Mikään ei estä kokeilemasta mäen vauhtia myös itse, ja näin moni Puurusen mukaan tekeekin.

– Se on suosittu rinne, hän tietää.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?