Sykkeen laskiaiskonsertti: Elävän musiikin yhdistys marssitti esiin uusia tähtiä

Kolme sukupolvea samalla lavalla

Syke marssitti lavalle nelisenkymmentä soittajaa ja laulajaa.

Musiikkipitäjä Pälkäne esitteli sunnuntaina osaamistaan yhteiskoululla. Elävän musiikin yhdistys Sykkeen Uutta ja vanhaa -konsertti marssitti lavalle nelisenkymmentä soittajaa ja laulajaa.

Venska Virtanen.

Läpileikkaus oli kattava. Avauspuoliskolla pääosissa olivat Veli-Matti Virtasen, Jarmo Tikan, Jarmo Rantasen ja Jukka Kittilän kaltaiset ikisykkeeläiset. Jälkipuoliskolla valokeilaan astuivat seuraavan sukupolven soittajat sekä taustalaulajat ja -muusikot. Nostalgiaohjelmistoon painottunut viihdekonsertti muuttui monipuoliseksi musiikki-ilotteluksi.

Illan kohokohtiin kuuluivat Elina Järvisen ja Eetu Järvisen esittämät Emma Salokoski ja Ed Sheeran -tunnelmapalat Veden alla ja I see fire. Kitara kädessään syntynyt Eetu Järvinen näppäili soitintaan kadehdittavalla vaivattomuudella ja Elina Järvinen oli saanut lauluunsa voimaa sitten edellisen Syke-konsertin. Hyvät naiset ja herrat -acappella-yhtyeen Petri Tuomioja ja Ari Järvinen tukivat nuoriso-osastoa kitaran ja basson kanssa.

Toisen polven muusikko Lauri Kokkola pysytteli ensimmäisen puoliajan taustalla koskettimien äärellä. Tauon jälkeen hän hyppäsi isänsä saappaisiin ja esitti kitaran kanssa Juha Vainio -klassikon Albatrossi. Sitäkin toimivampi oli yhdessä Haanloukas teamin kitaristi Arttu Tuomisen kanssa tunnelmoitu Poets of the fall -laina Carnival of rust. Juhametsäperämäinen lavatähti ja rankemman rockin parissa viihtyvä kitarasankari puhalsivat mahtibiisiin aivan uutta hehkua.

 

Vera Suutari urakoi duetoissa

Heikki Nyman

Hyvät naiset ja herrat (Ari Järvinen, Arto Karppinen, Petri Tuomioja, Noora Rosberg, Pauliina Jaakkola ja Minna Liljedahl) tarjoilivat parin kappaleen verran maistiaisia uudesta ohjelmistostaan. Rytmiryhmäksi innostunut yleisö piti entistä reippaammasta acappella-meiningistä.

Lumoavaääniset seireenit Noora Rosberg ja Päivi Kosonen sekä Youtube-hitiksi Vesku Loiri -parodiallaan noussut Heikki Nyman saivat rinnalleen Vera Suutarin. Monen esiintyjän kanssa duetoineen Suutarin nimi olisikin pitänyt olla keikkajulisteessa ensimmäisten joukossa.

Sykkeen kunniamerkillä palkittu Petri Tuomioja toi tavoilleen uskollisesti konserttiin uuden tuotoksen. Vastatuuleen -kappaleessa saattoi kuulla Sir Elwood -sävyjä. Myös Mikko Huuhtanen esitteli Huuma-yhtyeensä kanssa uuden Tappelupukarit -kappaleen. Se on saanut innoituksensa omaa reviiriään vaalivien pikkukyläläisten ja vieraspaikkakuntalaisten torikohtaamisesta.

Tuomiojasta tuli kahdeksas soittajan selkänahalla palkittu sykkeeläinen. Yhdeksännen selkänahan sai korvaamattomiin taustavoimiin kuuluva kasööri Marita Saario.

 

Elävää musiikkia koko kunnasta

Heikki Rönni

Elävän musiikin yhdistys on monen muun järjestön tapaan häivyttänyt tehokkaasti vanhoja kunta- ja seurakuntarajoja. Aitoon ääninä toimivat Ari, Eetu ja Elina Järvinen, Luopioisten solistina Päivi Kosonen. Seurakunnan osuudesta vastasivat Pälkäneen ja Luopioisten kanttorit Ritva Huomo ja Johanna Lemmetyinen.

Huikeaääninen Lemmetyinen heläytti illan korkeimmat sävelet ja osoitti, että Kanttorit lavalla -kaksikko voisi esiintyä vaikka konserttisalissa.

Kaksi ja puolituntinen spektaakkeli ei tuntunut pitkältä, vaan nälkää ja kipinää jäi seuraaviin konsertteihin. Yleisö olisi kuunnellut monta esiintyjää enemmänkin. Myös artisteilla olisi ollut takataskussaan lisäkappaleita, jos aikaa olisi ollut enemmän. Esimerkiksi Heikki Rönni tunnetaan verrattomana viihdyttäjänä, joka hallitsee uudet ja vanhat kappaleet. Nyt kunnanhallituksen Syke-edustaja ihastutti yleisöä Märkää asvalttia -kappaleella. Monessa liemessä keitetty solisti muisti kiittää bändiä, sillä Rönnikään ei joka päivä pääse esiintymään yhtä ison ja taitavan kokoonpanon kanssa.

 

Kivi-bändi aloitti suoraan huipulta

Inka Valkeapää (vasemmalla) soitti kitaraa ja Valtteri Raatikainen rumpuja Kostian koulun Kivi -bändissä.

Pohjalahti Boys (Sami Perkiö, Aksel Kiviniemi, Patrik Kiviniemi ja Annika Lampinen) toi puhaltimillaan uutta väriä konserttiin. Illan päätteeksi nelikko puhalsi tahdit ”soittajien ulosmarssille”.

Juontaja Aimo Kokkola tulkitsi, että konsertin uutta ja vanhaa -nimi tarkoitti sekä musiikkia että esiintyjiä. Uutta edusti muun muassa ensiesiintymisensä tehnyt Kostian koulun Kivi -bändi. Toisen jakson alkajaisiksi lavalle astuneet kymmenvuotiaat soittajat aloittivat uransa suoraan huipulta.

Puolitoista kulttuuritalollista kuulijoita koonneen konsertin liput meinasivat loppua jo pari päivää ennen H-hetkeä. Konserttiaamuina penkkejä aseteltiin seiniin saakka sen verran tiiviimmin, ettei ketään tarvinnut käännyttää ovelta.

Uutta ja vanhaa -konsertti oli huikea osoitus vajaan 7000 asukkaan kunnan osaamisesta. Konsertin kasaaminen perustuu muutamaan avaintekijään.

Miehet kaiken takana: Kimmo Verkkosaari ja Tuomas Lehmusvirta.

Peruspilareita ovat ammattitason ääni- ja valomiehet sekä kaiken kokoon juokseva ”promoottori”. Kimmo Verkkosaari ja Tuomas Lehmusvirta muuttivat haukutun jumppasalin konserttisaliksi. Verkkosaari sai laajan soitinkirjon hienoimmatkin vivahteet kuulumaan peräpenkkiin saakka ja Lehmusvirta loi valoillaan joka kappaleen tunnelmaa tukevan värimaailman.

Hannu Laaninen piti isällisellä otteella langat käsissään sekä harjoituksissa että konsertissa. Aiemmin Sykkeen puheenjohtaja on hoitanut vastaavan urakan talkoilla, nyt kulttuuritoimen palkkalistoilla oleva Laaninen pääsi kokoamaan konserttia palkkatyönä.

Monipuolisen musiikki-illan mahdollisti huipputaitava Haanloukas Team (Timo Ojala, Lauri Kokkola, Jussi Manninen, Riku Ylinen, Aukusti Koivisto ja Arttu Tuominen). Tyylistä ja tunnelmasta toiseen siirtynyt bändi osoitti, että Pälkäneellä osataan soittaa muutakin kuin rautalankaa ja iskelmää.

Ensi vuonna 30-vuotisjuhliaan viettävä elävän musiikin yhdistys kokosi kulta-aikoinaan lähes sunnuntaisen veroisen spektaakkelin joka äitienpäiväksi. Melkoinen osa yleisöstä on kulkenut mukana alusta alkaen. Itse asiassa lavalle on saatu enemmän uutta verta kuin katsomoon. Uutta kuulijakuntaa kasvaisi, jos konserttitahtia pystyttäisiin taas tiivistämään.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?