Sydän-Hämeen järvet tavanomaista alempana

Sydän-Hämeen järvien pinnat olivat helmikuun puolivälissä hieman ajankohdan keskiarvoja alempana.

Längelmäveden pinta on kymmenen senttimetriä alempana kuin vuoden 1970 jälkeen keskimäärin. Kukkialla ero on neljä senttimetriä. Ennusteiden mukaan vedenkorkeudet pysyttelevät samoissa korkeuksissa maaliskuulle saakka.

Säännöstellyillä järvillä vedenpinta on tavanomaista korkeammalla. Näsijärvellä ero on lähes 20 senttimetriä. Säännösteltyjen järvien vedenkorkeuksia lasketaan kevääksi, jotta niissä olisi tilaa lumen sulamisvesille ja Kokemäenjoen varrella vältyttäisiin tulvavahingoilta.

Lämmin sää ja vesisateet ohentavat lumipeitettä vauhdilla. Lumen sisältämä vesimäärä ei ole muuttunut oleellisesti. Etelä- ja Keski-Pirkanmaalla lumen vesiarvot ovat ajankohdalle tavanomaiset eli 50–60 millimetriä. Mittausten mukaan suurimpien järvien jäänpaksuudet ovat 10–15 senttimetriä keskimääräistä ohuempia.

Pohjavesitilanne on hyvä. Lauhan alkutalven vuoksi pohjavesivarastoihin on tullut hieman lisää vettä, ja pohjavedenpinnat ovat hieman ajankohdan tavanomaisia korkeuksia ylempänä.

 

Vedenkorkeuden ero vuosien 1970–2014 keskiarvosta

Veden-
korkeus
17.2.2015

Näsijärvi, Tampella

+0,19

Pyhäjärvi, Näppilä

–0,04

Vanajavesi, Toijala

+0,14

Kukkia, Pälkäne

–0,04

Längelmävesi, Kaivanto

–0,10

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?