Kokemusasiantuntijoita: Käsityötieteen professori etsii edelleen tietoja käsityön harrastajien kokemuksista

Kerro, miltä tuntuu käsin tekeminen

Käsityöharrastus voi olla monella tavalla mielihyvää tuottava ja jopa terapeuttinen. Tutkija etsii käsillätekijöiden omia kokemuksia.

Sinikka Pöllänen on käsityötieteen professori Itä-Suomen yliopiston Soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osastolta. Hän selvittää laajassa tutkimuksessaan muun muassa käsitöiden tekemiseen liittyviä hyvinvointikokemuksia sekä psykologis-sosiaalisina että yhteiskunnallis-sosiologisina ilmiöinä.

Noin vuosi sitten Sydän-Hämeen Lehdessä julkaistiin professori Pölläsen kirjoitelmapyyntö käsityön harrastajille, ja alueelta kertyi vastauksia erittäin hyvin.

Nyt hän toivoo lisää vastauksia ja mahdollisia haastateltavia. Sinikka Pöllänen kirjoittaa:

”Kerro käsityöstä ja käsityön tekemisestä. Tutkin käsityön merkitystä ihmisten arjessa sekä käsitöiden tekemiseen ja harrastamiseen liittyviä muutoksia yhteiskunnan muuttuessa.

Toivon, että kuvaat omin sanoin ja omalla tavallasi mitä käsityö, käsin tekeminen ja käsin valmistetut tuotteet merkitsevät sinulle nyt ja mitä ne ovat merkinneet elämäsi aikana.

Esimerkiksi, mitä käsitöitä teet, millaisia, milloin, kenelle, missä, yksin vai ryhmässä, mistä saat ideoita, neuvoja ja apua, miten olet taitosi oppinut, mitä materiaalit sinussa herättävät, mitä käsintehtyjen tuotteiden tekeminen ja käyttäminen merkitsee.

Toivon, että kerrot ennen kaikkea, miksi teet käsitöitä, mitä kaikkea se sinulle merkitsee osana elämää ja elämänkulkua. Jos koet sen lisänneet hyvinvointia ja jaksamista, niin kuvaa miksi ja miten.

Voit vastata nimettömästi, mutta kerro ikäsi, ammattisi ja paikkakuntasi. Jos tekemiseesi liittyy sosiaalinen media, niin kerro miksi ja miten.”

Vastaa kyselyyn

 

  • Kirjeellä: Sinikka Pöllänen, Itä-Suomen yliopisto, PL 86, 57101 Savonlinna
  • Sähköpostilla: sinikka.pollanen@uef.fi
  • Muista merkitä vastaukseen ikä, ammatti ja kotipaikkakunta
  • Liitä viestiin yhteystietosi, jos olet kiinnostunut olemaan haastateltavana

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?