Olavi Virta 100 vuotta: Nostalgiset postikortit kertovat iskelmätähdestä ja 50-luvusta

Anja Wähling teki Olavi Virta -kortit

Toiseen Olavi Virta -korttiin on listattu iskelmäkuninkaan muita ammatteja. Kuvan herkkä väritys on Anja Wählingin käsin maalaama.

Olavi Virran syntymästä tuli lauantaina kuluneeksi sata vuotta. Suomalaisten sydämiin laulanut artisti kiinnostaa edelleen. Susanna Haaviston käsikirjoittama Legendan elämä ja laulut -konsertti oli Kangasala-talon ensimmäinen etukäteen loppuunmyyty tilaisuus. Tangokuningas Amadeus Lundberg ja Hannu Lehtonen tulkitsivat Olavi Virran kappaleita helmikuun alussa.

Olavi Virran synnyinpitäjä Sysmä muistaa suurta poikaansa juhlavuoden aikana monin tavoin. Toukokuun puolivälissä Sysmän keskustassa paljastetaan Kimmo Pyykön suunnittelema Hopeinen kuu -muistomerkki.

Myös Laitikkalan kesäasukas Anja Wähling kantaa kortensa kekoon. Kädentaitaja on painattanut Olavi Virta -keräilykortteja, joiden kuvat ovat 1950-luvulla levy-yhtiölle työskennelleen Alvar Kolasen ottamia.

Kortteihin on tallennettu palanen 1950-lukua, jolloin elettiin iskelmäviihteen nousu- ja kultakautta. ”Ohjelmallisten iltamien ja tanssien suosio kasvoi. Seurantalojen ja kesälavojen parketit kävivät ahtaiksi ja lisätilaa saatiin rantamalla suurpaviljonkeja. Olavi Virta levytti ja esiintyi ahkerasti ja hänen nimensä komeili levymyyntitilastojen kärjessä. Osa hänen tulkitsemistaan kappaleista soi ikivihreinä edelleen” (katkelma korttien taustateksteistä).

– Olen korttituottajana osallistunut monena kesänä Sysmän kirjakyläpäiville. Ajatus Olavi Virta -aiheisten erikoiskorttien tekemisestä syntyi viime vuoden tapahtumassa. Omat isovanhempani ovat myös Sysmästä kotoisin ja paikkakunta on jo lapsuudesta asti minulle tuttu, Anja Wähling kertoo.

Kaksi ensimmäistä Olavi Virta -korttia saatiin painosta helmikuun puolivälissä. Niitä löytyy muun muassa Hauhon Raku Rahista (Kirkkotie 4), jossa on maaliskuun puoliväliin saakka esillä Wählingin 20-vuotista kädentaitajauraa juhlistava näyttely.

20. maaliskuuta alkaen Olavi Virta -kortit ovat myynnissä Pälkäneen Nuijalla, kun Keltainen Talo avaa talvitauon jälkeen. Wählingin Mielikuvien poluilta -juhlanäyttely on esillä Nuijalla toukokuussa. Hämeenlinnassa talvet asustava Wähling vihjaa, että työpöydällä on myös kolmas, Nuijaan ja Olavi Virtaan liittyvä korttiaihe.

Anja Wähling teki nostalgisia keräilykortteja, jotka juhlistavat Olavi Virran syntymän satavuotisjuhlaa. Toukokuussa kädentaitaja tuo 20-vuotisjuhlanäyttelynsä Nuijalle.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?