Sahalahden Marttojen teemailta: Pirkko Arstila opasti valmistamaan hyvää teetä

Teen laji määrää veden lämpötilan ja haudutusajan

Sahalahden Marttojen teeillassa vieraili Pirkko Arstila, joka neuvoi, miten valmistetaan hyvää valkoista, vihreää ja mustaa teetä. Tilaisuus pidettiin Tampereella Kahvila Runossa, jonka yläkertaan avattiin juuri teehuone teekattauksia varten.

 

Hyvältä maistuvan teen valmistaminen on kellontarkkaa työtä. Se tuli selväksi Sahalahden Marttojen järjestämässä teemaillassa, jossa teeasiantuntija, entinen uutisankkuri Pirkko Arstila opetti tuon juoman valmistusniksejä.

Kun halutaan saada hyvää haudutettua teetä, aina kiehuvan kuumaksi keittävän vedenkeittimen omistaminen ei riitä, vaan tarvitaan vedenkeitin, jossa on säädettävä asteikko. Oikean haudutusajan mittaaminen sujuu kellotauluun tuijottamista kätevämmin erityisellä ajastimella, teatimerilla.

–Liian paljon teelehtiä, liian kuuma haudutusvesi, liian pitkä haudutusaika. Ne ovat yleisimmät virheet, joihin teenvalmistajat tietämättään sortuvat, Arstila luetteli.

–Yritys hyvä, mutta tuloksena kitkerää juomaa, myrkkyä, jonka sekaan ihmiset kaatavat paljon maitoa, sokeria ja hunajaa, että paha maku peittyisi.

Lehtiä ei saa jättää lillumaan

Teelajeista vain musta tee kestää kiehuvan kuuman veden. Valkoisen ja a vihreän teen haudutuslämpötilana toimii 70-80 astetta.

Pirkko Arstila mittaa kolme pienehköä ruokalusikallista teelehtiä yhtä vesilitraa kohden. Valkoista teetä hän neuvoo hauduttamaan kolme minuuttia, vihreää teetä kaksi minuuttia ja mustaa kolmesta viiteen minuuttiin.

–Japanilaisen vihreän teen hauduttamisessa pitää olla tarkkana. Sen valmistuessa en vastaa edes kännykkään, tuijotan vain kannua.

Kun teatimer piippaa merkiksi haudutusajan päättymisestä, Arstila siivilöi lehdet heti pois pannusta.

–Yksi iso virhe on, että lehdet jätetään teen sekaan lillumaan. Lehdistä voi valmistaa pari kertaa teetä uudelleen tai ne voi syödä esimerkiksi munakkaassa pinaatin asemasta.

Käyttämättömiä teelehtiä hän neuvoo säilyttämään kannellisessa peltipurkissa pimeässä. Jos tee on ollut kaapissa kolme vuotta, se on jo niin vanhaa, että joutaa heitettäväksi pois.

Tee pitää vireänä koko päivän

Pirkko Arstilalla on tapana tehdä aamulla kannullinen teetä, jota hän juo pitkin päivää. Tee piristää ja toimii samalla hyvänä janojuomana.

–Teessä on yhtä paljon kofeiinia kuin kahvissakin. Mutta erona kahviin on se, että kun kahvin vaikutus tuntuu nopeasti ja häviää nopeasti, niin tee on hidasta ja samalla vireystilan pitkään säilyttävää.

–Valkoinen tee kirkastaa ajatuksia. Sitä kun juotte illalla, niin suunnittelette uusien verhojen laittamista koko seuraavan yön, Arstila nauratti Kahvila Runoon kokoontuneita Marttoja.

Teelaatujen tuntijan taitavuudella Arstila juo erilaista teetä omien tarpeidensa mukaan, piristävää uupumukseen, rauhoittavaa rentoutusta vaativissa tilanteissa. Pieni peltirasiallinen valkoisia teehelmiä kulkee hänellä aina käsilaukussa mukana.

–Se on minun omaa dopingiani. Jos en pysty valmistamaan niistä teetä, niin pureskelen helmiä sellaisenaan. Messuilla pitkien päivien aikana pää pysyy kristallinkirkkaana, vaikka selkä ja jalat olisivat aivan tohjoina.

 

Pussitee esanssilta maistuvaa teenöhnää

Teepensaan lehtien sisältämä L-teaniini aminohappo rauhoittaa, poistaa stressiä ja tuo helpotusta jännitystiloihin. Se myös lisää vastustuskykyä.

–Jos on flunssaa, niin juo teetä, Pirkko Arstila kehotti.

Silläkin on terveyden kannalta merkitystä, millaisissa olosuhteissa teepensas kasvaa. Mitä korkeammalla vuoristossa pensas on, sitä hienompaa teetä sen lehdistä tulee. Mitä hitaammin teepensas kasvaa, sitä enemmän lehtiin kertyy ihmisen elimistöä suojaavia ja puolustavia antioksidantteja.

Pussiteestä Arstila sanoi muutaman varoittavan asian.

–Pussissa on esanssilta maistuvaa teenöhnää, joka liukenee veteen muutamassa sekunnissa. Sitä ei kuulu liottaa ohjeen mukaista 3-5 minuuttia.

 

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>