Seurantalot: Kangasalan Nuorisoseura sai jälleen Suomen Kotiseutuliiton korjausavustusta

110 vuotta täyttävä Pirtti on pysyvä kunnostuskohde

Kangasalan Mieslaulajat ja Pikantit yhteisesityksessä Kangalan Pirtin portailla kesänavauksessa vuonna 2013.

Kangasalan Nuorisoseura ry. on yksi 17 pirkanmaalaisesta yhdistyksestä, joille Suomen Kotiseutuliitto on myöntänyt tänä vuonna korjausrahaa. Viime vuonnakin avustussumman saanut Pirtti kuittaa nyt 4000,00 euron avustuksen, jolla peitetään vesiputkiston ja wc-kalusteiden uusimisesta kertyneitä kuluja.

Uutta korjattavaa löytyy sitä mukaa kuin rahoitusta saadaan. Arvokkaan vanhan rakennuksen ylläpito käy työstä.

– Seuraavana tehtävälistalla taitaa olla salin lattian lakkaus, sitten näyttämön verhojen uusiminen, ulko-oviremontti, portaiden laittamista ja lattiamateriaalien uusimista, luettelee seuran puheenjohtaja Vesa Virtanen.

Yhteensä Pirkanmaalle tuli 170 600 euroa avustusta. Suurimman tänä vuonna myönnetyn yksittäisen avustuksen sai Akaassa toimiva Kylmäkosken Työväenyhdistys, jolle myönnettiin 40 000 euroa työväentalon vesikaton uusimiseen.

Koko maahan Kotiseutuliiton korjausavustusta jaettiin yhteensä 1,7 miljoonaa euroa kaikkiaan 189 yhdistykselle.

Avustusten jaosta päättää Suomen Kotiseutuliitto Seurantaloasiain neuvottelukunnan laatiman esityksen pohjalta. Neuvottelukuntaa kuuluvat seurantaloja omistavien yhdistysten keskusjärjestöt sekä Opetus- ja kulttuuriministeriö, Ympäristöministeriö, Museovirasto ja Kuntaliitto.

 

Tasavuosia kesällä

Korjausavustuksen saaminen ei ole itsestään selvyys. Suomen Kotiseutuliitto pystyi tänä vuonna myöntämään avustusta 64,4 prosentille hakijoista, ja saatu summa on harvoin yhtä iso kuin haettu. Suomessa riittää iäkkäitä seurantaloja, joihin uppoaa vuosittain melkoinen määrä kunnostus- ja kiinteistönhoitokuluja, mutta myös tilojen kysyntä on suurta.

– Emme mekään saaneet niin paljon kuin haimme, mutta kaikki raha on toki kotiin päin, Vesa Virtanen sanoo.

Kangasalan nuorisoseurantalo on erittäin kovassa käytössä. Virtasen mukaan viime vuonna käyttökertoja oli vähintään 270.

– Talvikautena päivässä on usein kaksi tai kolmekin tapahtumaa. Sillä käytöllä paikat kuluvat nopeasti, mutta meistä tuntuu tietysti mukavalta nähdä, että Pirttiä tarvitaan, Vesa Virtanen sanoo.

Ensi kesänä vietetään Pirtin 110-vuotisjuhlaa, joten taloa ehostetaan kevään aikana myös tasavuosijuhlallisuuksia ajatellen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?