Aitoon koulutuskeskus: Pertti Kurikan Nimipäivät ei ole kehitysvammaisten, vaan Pertin, Karin, Samin ja Tonin bändi

Oikea bändi voitti

– Jeee! Olen nähnyt Kovasikajutun, ja minulla on Pertti Kurikan Nimipäivien t-paita ja levy, helsinkiläinen Valtteri Kleemola sanoo.

Ehkä kymmenesosa käsistä nousee ylös, kun Aitoon koulutuskeskuksen rehtori Seppo Rinne kysyy maanantain iltapäiväkahveilla, ketkä opiskelijoista katsoi lauantaina Uuden musiikin kilpailun. Sieltä täältä nousee käsiä, kun rehtori tiedustelee, kuka kuuluu kisan voittaneen ja Euroviisuihin valitun Pertti Kurikan Nimipäivien faneihin.

Punkkarit eivät kuulu nuorten suosikkeihin, vaan musiikkimaku painottuu konepoppiin.

– Olen Robin-fani. Mutta kyllä minä Pertti Kurikan Nimipäivistä tykkään, koska hekin ovat kehitysvammaisia, tamperelainen Henri Sornikoski sanoo.

Muun muassa Selkosanomien kautta Pertti Kurikan Nimipäivien vaiheita seurannut Sormikoski piti Uuden musiikin kilpailussa peukkuja bändin puolesta.

– Alkuun tuntui, ettei se saa ollenkaan pisteitä. Luulin jo, ettei Pertti Kurikan Nimipäivät voitakaan, kun pistelasku ei edennyt normaalissa järjestyksessä.

Etukäteen Sornikoski epäili, ettei yhtyeestä pidettäisi, koska soittajat ovat kehitysvammaisia.

– Mutta sitten kävikin ihan toisinpäin.

 

Bändi murskaa ennakkoluuloja

Aitoon koulutuskeskuksessa annetaan ammatillista erityisopetusta ja valmentavaa koulutusta opiskelijoille, joista suuri osa on kehitysvammaisia. Opiskelijoiden joukosta löytyy eri alojen lahjakkuuksia ja erityiskykyjä.

Puoli Suomea intoilee nyt kehitysvammaisten punkbändistä. Opiskelijat tuntuvat ajattelevan, ettei Euroviisuihin lähde kehitysvammaisten yhtye, vaan Pertti Kurikan, Kari Aallon, Sami Helteen ja Toni Välitalon bändi.

– En katsonut Uuden musiikin kilpailua, mutta Pertti Kurikan Nimipäivien voitosta kerrottiin uutisissakin. Olen nähnyt myös yhtyeestä kertovan Kovasikajuttu-elokuvan, ylöjärveläinen Milla Vaittinen sanoo.

Bändin menestys voi toimia esimerkkinä kehitysvammaisille ja innostaa heitä käyttämään kykyjään. Milla Vaittisen mielestä vielä tärkeämpää on se, jos yhtye hälventää kehitysvammaisiin kohdistuvia ennakkoluuloja.

– Minuakin kiusattiin nuorempana kehitysvamman vuoksi. Ehkä ihmisten on helpompi suhtautua erilaisuuteen, kun he näkevät, millaisia kehitysvammaiset ovat.

Samalla hyvällä asialla oli myös television A2-kehitysvammaisten teemailta.

– Uskon, että tietoisuus lisää ihmisten arvostusta kehitysvammaisia kohtaan. Se auttaa näkemään muissa ihmisissä uusia puolia ja vähentää haukkumista, Vaittinen sanoo.

 

Pertti Kurikan Nimipäivät esiintyi kesän 2013 Kirkastusjuhlilla. Yhtyeen laulaja Kari Aalto vietti kymmenen vuotta lapsuudestaan ja nuoruudestaan Kangasalla. Lauantaina yhtye valittiin Suomen Euroviisuedustajaksi.

 

 

Mitä mieltä Uuden musiikin kilpailusta?

Juha Eronen, Akaa ja Mikael Bashmakov, Tampere

– Pertti Kurikan Nimipäivät voitti. Se on hyvä ja tulos on hyvä.

 

Henri Sornikoski, Tampere

– Luulin jo, ettei Pertti Kurikan Nimipäivät voitakaan, kun pistelasku ei edennyt normaalissa järjestyksessä.

 

Milla Vaittinen, Ylöjärvi

– Pertti Kurikan Nimipäivät saa ihmiset hyväksymään kehitysvammaiset ja muut erilaiset.

 

Jyri Kuusipohja, Sysmä

– Pertti Kurikan Nimipäivät oli minun suosikki. Hienoa, että se voitti.

 

Valtteri Kleemola, Helsinki

– Jeee! Olen nähnyt Kovasikajutun, ja minulla on Pertti Kurikan Nimipäivien t-paita ja levy.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?