Laitikkalan kuituosuuskunta: Laajakaista rakennetaan osin talkoilla

Ensimmäiset valokuitukelat odottavat jo asennusta

Valokuitua vedetään Lahdentien ja kunnanrajalle noin seitsemän kilometriä. Huolellinen suunnittelu alentaa kustannuksia, sillä esimerkiksi jokainen jatkos maksaa toista tonnia.

Laitikkalaan aletaan tällä viikolla vetää valokuitua, joka mahdollistaa vaikka gigabitin nettiyhteydet. Lahdentieltä kunnan ja läänin rajalle ulottuvan laajakaistaverkon rakentaa Laitikkalan kuituosuuskunta.

– Toimitimme viime viikolla osuuskunnan perustamispaperit kaupparekisteriin ja ostimme ensimmäisen kolmen kilometrin kelan valokaapelia, osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Pekka Moisio kertoo.

Hänen lisäkseen osuuskunnan hallitukseen kuuluvat Kalle Rönni ja Timo Heikkilä. Osuuskunta lähettää lähiaikoina laajakaistapostia laitikkalalaisille. Reilut 30 asukasta ja kesäasukasta on ilmoittanut olevansa kiinnostunut valokuidusta.

Esittelykierroksella Moisio arveli, että liittymän hinta asettuu 1000–2000 euron väliin, ja sadan megabitin yhteyden saa noin 50 euron kuukausihinnalla. Hinta-arvioissa on pysytty: liittymä maksaa 1500 euroa ja sadan megan yhteys 50 euroa.

 

Puhelinlangat ovat poistumassa

Sähkö- ja puhelinpylväät ovat poistumassa Laitikkalan maisemasta. Puhelinoperaattori on irtisanonut kiinteät puhelinliittymät maaliskuun lopusta alkaen. Samalla katkeavat ADSL-yhteydet, ja ainoaksi nettivaihtoehdoksi uhkasi jäädä mobiili.

Kylä oli maan ensimmäisiä 4G-yhteydet saaneita maaseudun kohteita. Mutta nopeakin mobiiliyhteys tökkii, kun saman maston kautta kertyy riittävästi liikennettä tai verkossa on häiriöitä.

Laitikkalassa hoksattiin, että kylälle voitaisiin rakentaa valokuituyhteydet samaan kaivantoon, kun Elenia ryhtyy muuttamaan pylväiden sähköjohtoja maakaapeleiksi­. Heikkilän tilan nuori isäntä selvitti lehmien hoidon ja juustotilan muiden askareiden lomassa, löytyisikö laajakaistasta kiinnostuneita riittävästi.

Hanke toteutuu noin 30 liittyjän voimin, kun rakennustöiden hinnasta saatiin talkoiden avulla puristettua iso osa pois. Vain pieni osa verkosta on tulossa Elenian kaivantoihin, ja suurin osa vedetään itse.

– Ensimmäisissä laskelmissa näytti siltä, että kaivuutöille kertyy hintaa 50 000, jopa 100 000 euroa. Suunnitelmia muokkaamalla, paikallisella urakoitsijalla ja talkootyöllä rakentamisen hintaa on saatu painettua huomattavasti alemmas, Pekka Moisio kertoo.

 

Tonttiosuuden voi hoitaa itse

Osuuskunta on neuvotellut tarvittavan lainan valmiiksi. Se nostetaan, kun varmistuu, että laajakaistasta kiinnostuneet lähtevät osuuskuntaan mukaan.

Liittymispaperit lähtevät lähiaikoina. Sadan euron osuusmaksu tulee maksuun, kun hallitus on hyväksynyt jäsenhakemukset. Liittymismaksu peritään sitä mukaa kun yhteyksiä rakennetaan.

Osuuskunnan suunnitelmissa on viedä valokuitu tontin rajalle saakka. Osuuskunnan urakoitsijan kaivuri voi vetää liitosjohdon seinään saakka edullisella tuntitaksalla. Liittyjä voi hoitaa tonttiosuuden myös itse, jos haluaa varjella palkintonurmia ja istutuksia.

Laitikkala on kyläksi tiivis: Lahdentieltä kunnan rajalle kertyy vain pari kilometriä. Kaapelia kaivetaan ja aurataan silti maahan noin seitsemän kilometriä. Kaapeli tulee metrin syvyyteen, joten sen päältä voi ajaa kyntöauroilla.

– Matkan varrella löytyy varmasti jotain sellaista, mitä siellä ei pitänyt olla. Kivet ja muut esteet on kierrettävä tai kaivettava, Pekka Moisio kertoo.

 

Osuuskunta voi laajentaa muihin kyliin

1500 euron liittymismaksulla ei saada kerättyä verkon rakentamisen hintaa. Kuukausimaksut sisältävät operaattoreille maksettavan hinnan lisäksi osuuskunnan lainaosuuden. Operaattorina toimii Sonera.

Valokuitu siirtää laitikkalalaisten nettiyhteydet aivan uudelle tasolle. Laajakaistasta ollaan kiinnostuneita myös muissa kylissä. Osuuskunta ratkaisee myöhemmin, millä ehdoilla ja hinnalla verkostoa mahdollisesti laajennetaan.

– Verkkoa rakennettaessa varaudutaan siihen, että kaapelia jatketaan Iltasmäen suuntaan. Joka kylälle ei kannata perustaa omaa osuuskuntaa, Pekka Moisio kertoo.

Hän uskoo, että laajakaistahanke voi tuoda muutakin kuin nopean netin.

– Talkooponnistus tiivistää kylää.

Laitikkalan kuituosuuskunnan puheenjohtaja Pekka Moision tavoittaa numerosta 040 759 4549 ja osoitteesta pekka@juustola.fi.

Pekka Moisio selvitti pikavauhdilla, löytyisikö Laitikkalasta riittävästi laajakaistaliittyjiä, jotta valokaapelit päästäisiin vetämään samalla kun sähköjohtoja muutetaan maakaapeleiksi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?