Puolivälierät: Kangasala sai Kuusamon kovat ulkomaalaisvahvistukset kuriin

Kangasala heräsi ennen mitalipelejä

Omiaan kannustavan Pitkäjärven katsomon rytmi tarttuu LP Kangasalan pelaajiin. Kädet lyövät tahtia, kun joukkuekaveri astelee viivan taakse ja lähettää ottelupallon Kuusamon Pölkyn kenttäpuoliskolle.

Fiilis on jo korvannut keskittymisen, ja ottelun ratkaisua pitää hakea monta kertaa. Mutta tässä vaiheessa on jo varaa nautiskella, sillä ottelupalloja on jäljellä vielä toistakymmentä. Pian päästään juhlimaan välieräpaikkaa.

LP Kangasala on noussut sillasta puolivälieräsarjassa kuusamolaisia vastaan. Joukkue menetti kotietunsa häviämällä ensimmäisen pudotuspeliottelunsa Pitkäjärvellä. Helppojen virheiden sävyttämän avausottelun jälkeen joukkue kokosi itsensä ja vei toisen ottelun.

Mutta Kuusamon tiiviissä tunnelmassa Pölkky oli vahvempi, joten sillä oli mahdollisuus päättää ottelusarja perjantaina. Joukkue voitti avauserän ja johti jo toistakin, kunnes Kangasalan valmentaja Tuomas Alatalo teki ratkaisevat vaihdot.

– Kun saimme Jaki Ellisin ja Netta Tuomisen kiinni, Tumppi heitti kentälle Liisa Hurskaisen ja Salla Karhun, kuusamolaisten valmentaja Marko Kaakinen kehui kollegansa vetoa.

Kangasala kampesi toisen erän voittoon ja vei perään kaksi muutakin. Ratkaisu saatiin siirrettyä naistenpäiväksi Pitkäjärven saliin.

Sunnuntaina kentälle asteli päättäväinen kotijoukkue. Avausotteluiden hermoilusta ja aloittelijamaisista virheistä ei ollut tietoakaan. Kangasalalaiset vyöryivät koko joukkueen leveydeltä ja Kuusamo yritti vastata loistavilla ulkomaalaisvahvistuksillaan.

Senegalilaiselta Fatou Diouckilta ja ukrainalaiselta Olena Prokopenkolta alkoivat kuitenkin ehtyä sekä voimat että keinot. Kangasala esitteli avausotteluista puuttuneen elementin, torjunnan. Diouck ja Prokopenkio hakkasivat palloa käsiseinään. Kuusamolaisten päät alkoivat painua, kun pelivälinettä piti kerta toisensa jälkeen hakea omalta kenttäpuoliskolta. Pelin juoni näkyi LP:n Roosa Laakkosen tehopisteissä. Verkolla emännöinyt 191-senttinen keskitorjuja ja keräsi jo ensimmäisessä erässä kymmenen pistettä.

Kuusamo hävisi avauserän taistellen ja yritti vielä toisessakin pistää hanttiin. Vieraat eivät löytäneet pitkällä erätauolla tarvittavaa hurmosta, vaan se vaikutti katsomossa ja Kangasalan puolella. Kuusamo sai pallon enää Kangasalan virheistä tai huolimattomuuksista. Kotijoukkue vei erän näytöstyyliin ja keskittyi viimeisten pallojen ajan voitonjuhliin.

 

Tehokaksikko saatiin kiinni

Pölkyn valmentaja Marko Kaakisen mielestä ottelusarja ratkesi Kuusamossa neljännen ottelun toisessa erässä.

– Meillä oli mahdollisuus pistää sarja poikki, mutta emme käyttäneet tilaisuuttamme.

Pitkittyneessä sarjassa palkittiin kesällä tehty työ ja materiaalin laajuus. Kangasala oli fyysisesti vahvempi ja penkiltä löytyi ratkaisuhetkillä tarvittavia pelaajia.

Loukkaantumiset harvensivat Pölkyn kokoonpanoa pudotuspelien alla. Avainpelaajien tuuraajat olivat sekä valmentajan että vastustajan yllätykseksi liekeissä. Mutta heidän jälkeensä penkille ei enää jäänytkään tarvittavia apuja, ja lopulta materiaali osoittautui liian ohueksi.

Peli perustui liikaa Fatou Diouckiin ja Olena Prokopenkoon. Kun Kangasala sai tehokaksikon kiinni, voittajasta ei ollut epäselvyyttä.

Kangasala ei kuitenkaan voittanut vastustajan väsymisen, vaan oman hyvyytensä ansiosta. Avausotteluissa kangerrellut verkkopeli oli sunnuntaina vahvaa. Peliä oli vaikea lukea, kun kotijoukkueen parhaana palkittu passari Alison Landwehr tarjosi paikkoja koko hyökkäyskalustolle. Torjunta toimi ja syöttöpeli horjutti vastustajan vastaanottoa.

Kapteeni Liisa Hurskainen myönsi, että olisi ollut pieni pettymys, jos runkosarjan nelonen ei olisi selvittänyt tietään mitalipeleihin.

– Tuntui, että sarja olisi vietävissä kolmessa ottelussa, mutta Kuusamo pelasi hyvin etenkin viisieräiset pelit. Meiltä ei löytynyt niissä sankarin viitalle ottajaa.

 

Haastajana Hämeenlinnaan

Kangasala on tällä kaudella kuulunut naisten lentopalloliigan ennätystasaiseen keskikaartiin. Joukkueet ovat voittaneet toisiaan ristiin, ja yllätykset jatkuivat myös pudotuspeleissä, kun Rovaniemen WoWo pudotti Oriveden.

Kangasalan runkosarja oli ailahteleva. Siksi ei ollut itsestään selvää, että joukkue etenee mitalipeleihin neljäntenä keväänä peräkkäin.

Muut välieräjoukkueet Viesti, HPK, ja WoWo voittivat vastustajansa suoraan kolmessa pelissä ja pääsivät valmistautumaan mitalipeleihin muutaman päivän pidempään. Toisaalta Kangasala on herätelty parhaiten kiihkeään pudotuspelitunnelmaan.

Joukkue lähtee haastajana välierään HPK:ta vastaan. Hämeenlinna on voittanut kauden aikana kaikki kuusi liiga- ja cup-otteluaan Kangasalaa vastaan.

– HPK on ulottuva dieselporukka, joka jaksaa painaa samaa peliä joka tilanteessa, Kangasalan kapteeni Liisa Hurskainen sanoo.

Valmentaja Tuomas Alatalo on hyvillään, kun fyysisesti ja henkisesti raskaan puolivälieräsarjan jälkeen ehditään hengähtää pari päivää.

– Olen aistinut kopissa hienon hengen. Vaikka pudotuspelejä tahkotaan tiiviillä tahdilla ja fyysinen väsymys painaa, kaikki ovat intoa täynnä kauden tärkeimmissä peleissä.

Kaksi ensimmäistä välierää pelataan Hämeenlinnassa keskiviikkona ja perjantaina. Pullerille järjestellään keskiviikoksi fanimatkaa, ja kyytiin pääsee myös Pälkäneeltä. Pitkäjärvellä finaalipaikasta taistellaan lauantaina, tiistaina ja tarvittaessa perjantaina 20. maaliskuuta.

 

Naisten lentopalloliigan pudotuspelit

  • 5. puolivälierä: LP Kangasala – Pölkky 3–0 (25–17, 25–16, 25–15)
  • Kangasalan parhaat pistenaiset: Chantale Riddle 15/+13, Roosa Laakkonen 12/+10, Liisa Hurskainen 11/+7
  • Otteluvoitot 3–2
  • Kangasala kohtaa välierissä HPK:n. Finaaliin selviää neljällä voitolla.
  • Ensimmäiset ottelut pelataan ke 11.3. ja pe 13.3. Hämeenlinnassa. Kotiottelut Pitkäjärvellä la 14.3. klo 17, ti 17.3 klo 18.30 ja tarvittaessa pe 20.3.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?