Aula LKV: Johanna Peltosen ja Jani Lepän mukaan hyvä kiinteistönvälittäjä myy unelmia, muttei koskaan kauppaa kohdetta väkisin tuputtamalla

”Ihminen tulee aina tarvitsemaan katon päänsä päälle”

Johanna Peltosen ja Jani Lepän mukaan television asuntokauppaohjelmat eivät anna realistista kuvaa keskivertokiinteistönvälittäjän arjesta.Jo parin vuoden ajan lehdissä on julistettu, ettei asuntokauppa käy. On lamaa, työttömyyttä, pankkien nihkeyttä lainojen antoon ja yleistä pelkoa tulevaisuudesta.

Jo parin vuoden ajan lehdissä on julistettu, ettei asuntokauppa käy. On lamaa, työttömyyttä, pankkien nihkeyttä lainojen antoon ja yleistä pelkoa tulevaisuudesta.

Maaliskuun alussa toimintansa aloittaneen valtakunnallisen kiinteistönvälitystoimisto Aula LKV:n yrittäjät tuntevat ilmiön, mutteivät suostu jäämään sen jalkojen alle.

– Mantraa asuntokaupan huonosta tilanteesta on jankattu kyllästymiseen saakka. Omalla kohdallani myynnit ovat kuitenkin alati kasvaneet, Aula LKV:n Kangasalan toimipisteellä töitä tekevä yrittäjä Johanna Peltonen sanoo.

Yrittäjä Jani Lepän mukaan lehdillä on tapana olla uutistensa suhteen valikoiva.

– Jos firmat joutuvat irtisanomaan työntekijöitä, siitä tehdään sivun juttu. Jos yritys puolestaan palkkaa lisää väkeä, siitä on hyvällä tuurilla pikku-uutinen sivun alalaidassa.

Ja vaikka ajat olisivatkin huonot, eivät ihmisten tarpeet asuntoihin tai niiden vaihtamiseen ole muuttuneet.

– Sitä synnytään, kuollaan, erotaan ja perustetaan perheitä aivan samalla tavalla kuin ennenkin. Ihminen tulee aina tarvitsemaan katon päänsä päälle, Peltonen toteaa.

 

Amerikassa eri meininki

Viisi vuotta alalla ollut Peltonen tietää, että esimerkiksi Yhdysvalloissa asuntoja kaupataan vallan toiseen tyyliin kuin Suomessa.

– Amerikassa asuntoasioita lähestytään positiivisen kautta. Parempiin aikoihin jaksetaan aina uskoa, Yhdysvalloissakin kiinteistönvälittäjänä toiminut Peltonen kertoo.

Yhdysvaltojen ja Suomen asuntokauppakulttuurissa on muitakin eroja. Yhdysvalloissa sekä myyjällä että ostajalla on yleensä omat välittäjät, minkä lisäksi eri firmojen kiinteistönvälittäjät tekevät yhteistyötä keskenään.

Tähän pyrkii myös Aula LKV.

– Myös muut kiinteistönvälitysfirmat saavat myydä kohteitamme. Kaikkien kannaltahan tärkeintä on, että kohde saadaan myytyä, Peltonen sanoo.

Peltosen ja Lepän mukaan Aula LKV:n päämääränä on tehdä kiinteistönvälityshommia hieman toisin kuin mihin Suomessa on totuttu. Heidän palveluihinsa kuuluu esimerkiksi ostotoimeksianto, jonka kautta asiakas voi tutustua kohteisiin, jotka eivät ole julkisessa myynnissä.

Yrityksellä on myös käytössä 3D-sisustusohjelma, jolla asiakas pääsee remontoimaan ja sisustamaan myynnissä olevaa kohdetta oman makunsa mukaiseksi. Ohjelmassa on kolmisen tuhatta sisustuselementtiä, joiden kokoa ja väriä voi säätää omien huonekalujen mukaisiksi.

– Ohjelma on erityisen kätevä, kun on hankkimassa kliiniä uudiskohdetta tai suurta remonttia vaativaa vanhaa taloa, Leppä toteaa.

 

Hyökkäävä myynti ei innosta

Millainen on hyvä asuntokauppias? Jos Peltonen ja Leppä juuri nyt etsisivät asuntoa, miten he haluaisivat itseään esittelytilanteessa kohdeltavan?

– En pidä hyökkäävän tuputtavasta myyntityylistä. Haluaisin saada rauhassa kierrellä talossa. Tärkeää on myös asiantuntevan tiedon saaminen kohteesta, ja se, että kysymyksiini vastataan, Leppä sanoo.

Peltosen mukaan tapa, jolla asunto yrityksen internetsivuilla esitellään, on myös tärkeä.

– Tekstin pitää olla myyvä, mutta kuitenkin realistinen. On totta, että asuntokauppias myy unelmia. Mutta myyntitekstin ja todellisuuden välillä ei kuitenkaan koskaan saa olla liian suurta kuilua.

Sisustus- ja asuntokauppa-ohjelmat ovat tämän päivän television valtavirtaa. Kiinteistökuningatar-Kaisa tai Miljoonakoti-Mira eivät Lepän ja Peltosen mukaan kuitenkaan anna realistista kuvaa keskivertoasuntokauppiaan arjesta.

– Päivät ovat pitkiä, ja työ vaatii toisinaan hirveästi kärsivällisyyttä.  Tekisi mieli ottaa omille myyntireissuille kamera mukaan, ja tehdä sellainen realistinen ohjelma vaikka Youtubeen, Peltonen nauraa.

 

Miksi asunto on myynnissä?

Johanna Peltosen mukaan asuntojen myyminen on omanlainen taiteenlajinsa.

– Kiinteistönvälittäjän on muokkaannuttava kuin kameleontti erilaisiin tilanteisiin.

Myyntihommissa tulee kohdattua jos jonkinlaisia ihmistyyppejä. Joskus välittäjä voi päätellä asiakkaan käytöksestä, että kauppa on papereita vaille valmis.

– Yllätyksiä kuitenkin tulee. Ja sitten on niitä näytöillä kävijöitä, jotka eivät puhu mitään. Heistä on usein vaikea päätellä, ovatko he kiinnostuneita kohteesta vai eivätkö, Leppä sanoo.

”Miksi asunto on myynnissä?, ja: ”Kauanko asukkaat ovat asuneet asunnossa?” Nämä ovat yleisimpiä näytöllä kysyttyjä kysymyksiä.

Kuka sitten tekee lopullisen päätöksen asunnon ostamisesta?

– No, kyllä minusta vähän tuntuu, että perheen rouvalla on tässä asiassa aika paljon valtaa, Leppä sanoo hymyillen.

 

 

 

 

Aula LKV/Aula Kodit Oy

- valtakunnallinen kiinteistönvälityspalvelu

- perustettu 1. maaliskuuta

- tällä hetkellä neljä toimipistettä, keväällä aukeaa Tampereen toimipiste

- Kangasalan toimipisteessä reilu viisi työntekijää

- Kangasalan toimipiste muuttaa kesällä Lentolan Prismaan

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?