Kaavoituskatsaus: Lamminrahkaa viivästyttävä valitus ja Suoraman sekä Vatialan alueiden täyttäminen voivat lisätä investointitarvetta kouluilla

Valtuusto viritti painetta kylien kaavoittamiselle

– Ristiriitainen, luonnehti vasemmistoliiton Jorma Mäntylä Kangasalan kunnan tämänvuotista kaavoituskatsausta valtuustokokouksessa.

Sellainen vaikutelma välittyi eittämättä myös kuulijoille, sillä yhtäältä katsausta kehuttiin monipuoliseksi, maaseudunkin huomioivaksi ja sisällöltään ”poikkeuksellisenkin dynaamiseksi”, mutta toisaalta esimerkiksi kaavoitushankkeiden keskittyminen taajama-alueelle sai paljon kritiikkiä.

Mäntylän mukaan asiakirjan ongelmat liittyivät etenkin jo aiempina vuosina puhuttaneisiin väestönkasvuennusteisiin, mutta myös liikennejärjestelyihin ja ympäristöstä piittaamattomuuteen.

Hän näytti kuitenkin varovaisesti vihreää valoa sille, että kaavoituksen voimavaroja keskitetään hetkeksi Suoraman, Vatialan ja Lamminrahkan alueisiin. Perussuomalaisten Jari Leinolle tämä oli kuitenkin huolen aihe. Leino sanoi ymmärtävänsä nauhataajama-alueen tiivistämisen, mutta muistutti sen olevan eri asia kuin suuria investointipaineita aiheuttava massakaavoittaminen.

Kaavoituskatsauksen mukaan asuntojen kysyntä kohdistuu etenkin palveluiden läheisyyteen, mistä syystä asemakaavoituksessa painotetaan tänä vuonna palveluiden läheisiä alueita. Tarkoituksena on samalla välttää kalliita lisäinvestointeja.

– Todellisuus näyttää olevan päinvastainen. Tällä varmistamme, että emme pysy investointisuunnitelmassa, Leino huomautti.

Moni muukin valtuutettu yhtyi perussuomalaisten Jari Leinon huoleen Vatialan ja Suoraman koulujen tilojen riittävyydestä, jos alueille tuodaan paljon uusia asukkaita ja samanaikaisesti Lamminrahkan koulun valmistuminen uhkaa viivästyä. Valtuustossa kaivattiin kaavoitussuunnitelmiin myös muun kuin nauhataajaman huomioimista.

Hän otti esimerkiksi Vatialan ja Suoraman koulut, joissa lisätilaa uusille oppilaille ei ole lainkaan. Samanaikaisesti Lamminrahkaan suunniteltu kouluhanke on viivästymässä, koska kaavasta on valitettu. Kunnanjohtaja Oskari Auvinen arvioi valituksen voivan viivästyttää projektia jopa kolmella vuodella.

Leino lupasikin esittää syksyn budjettikokouksessa rahoitusta Vatialan koulun laajennukseen ja remonttiin.

– Ei niitä lapsia voi taivasallekaan jättää.

Sivistystoimenjohtaja Leena Pajukosken mukaan koulukokonaisuutta tarkastellaan huhtikuun lopulla valmistuvassa kouluverkkosuunnitelmassa, jossa pähkäillään myös Suoraman ja Vatialan avuksi mietityn Kyötikkälän koulun tilannetta. Valtuustossa toivottiin, että kouluverkkotyöryhmässä on huomattu vilkuilla myös kaavoituskatsausta, jonka pitäisi linjata lähivuosien kehittämisalueet.

 

Kunnianhimoa kylien kehitykseen

Kokoomuksen Mika Ollila arvosteli yksisilmäistä taajamien täyttämistä, joka polkee alleen vaihtoehtoisia tapoja ajattelulle ja toiminnan kehittämiselle.

– Meillä tärkeimmät haja-asutusalueet, kuntaliitosalueet kuin myös vanhan kunnan puolelta löytyvät alueet, ovat alueita, jotka kaipaavat juurikin uutta ja innovatiivista ajattelua, hän huomautti.

Ollilan mukaan muuallakin voisi toimia samalla kunnianhimolla kuin Lamminrahkassa ja tänä vuonna alkavassa kunnan strategisen yleiskaavan laadinnassa tulisikin huomioida vahvuutena koko kunnan alue – ja käyttää mahdollisuus vaihtoehtoisen asumisen toteuttamiselle.

Jorma Urkko (kok) oli samoilla linjoilla. Hän ihmetteli Sokan alueen kaavoituksen taannoista jäädyttämistä, vaikka Sahalahdella sijaitsee maakunnallisestikin tärkeä työpaikka-alue. Urkon mukaan asukkaita saataisiin syrjemmällekin, jos tontteja hinnoiteltaisiin samalla logiikalla kuin taajama-alueella eikä hintoja keinotekoisesti nostettaisi.

Sosialidemokraattien Pekka Lahti ilmoitti ryhmänsä jäävän odottavalle kannalle etenkin Kuhmalahden rantaosayleiskaavan osalta – kaavan luvattiin viime vuonna tulevan työn alle Sahalahden kaavahankkeen jälkeen.

Keskusta-alueen kaavoituksen viemiselle painavasti eteenpäin löytyi myös kannatusta.

– Keskustan yrittäjät katoavat yksi toisensa jälkeen, muistutti Timo Keskinen (kd).

Keskustan palveluita ollaan tukemassa lisäämällä asukasmäärää kaavoituksen kautta. Uimahallin ja linja-autoaseman alueiden kaavoitusta ollaan viemässä eteenpäin tänä vuonna, ja lisäksi väkeä pitäisi saada Mäntyveräjään, Pikkolaan ja tiiviille pientalorakentamiselle kaavailtuun Herttualaan.

Valtuustossa kannettiin huolta myös teollisuustonttien tarjonnasta. Kallion alue alkaa olla täynnä, ja Asemalla tehtyä pientä laajennusta lukuun ottamatta paikkoja ei juuri ole tarjolla. Kunnan suunnitelmissa on käydä tänä vuonna keskusteluja jo toimivien yritysten kanssa, josko näillä olisi siivuttaa tonteistaan lisätiloja muiden yritysten käyttöön.

Kunnan kaavoituskatsaus, joka listaa tämän vuoden tärkeimpiä kaavahankkeita, on luettavissa esimerkiksi Kangasalan kunnan kotisivuilla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?