Fantasy Fishing: Otto Blomqvistin yrityksen erityisosaamista on kasvatuksellisten kalastusretkien järjestäminen lapsille, nuorille ja erityistä tukea tarvitseville

Mielen kuohut tasaantuvat kalastamalla

Otto Blomqvist muutti Pälkäneelle kolme kuukautta sitten – rakkauden perässä tietenkin. – Suuren vesistömääränsä vuoksi Pälkäne on mitä oivallisin paikka kalastusmatkailuyrityksen pyörittämiseen, Blomqvist sanoo.

Kolmasluokkalaisen Otto Blomqvistin mielestä kaikkein hauskinta elämässä on kalastaminen. Hän käyttää siihen kaiken vapaa-­aikansa. Koulun jälkeen rynnätään kavereiden kanssa vavat olalla läheisen joen rannalle. Tärkeintä on yhdessä olo. Mutta kukaan porukasta ei voi väittää, etteikö saaliin saaminen hieman röyhistäisi rintaa ja saisi päätä nousemaan piirun verran ylöspäin.

Vuodet vierivät, koittaa teini­ikä ja aikuisuus, monet asiat muuttuvat, mutta kalastus pysyy Blomqvistin elämässä. Hän valmistuu nuoriso­- ja vapaa-­ajan ohjaajaksi, ammattikalastusoppaaksi ja hankkii teoriatietoa opiskelemalla ammattikorkeakoulussa yhteisöpedagogiksi. Vuosien työnsarka nuorisotyön ja lastensuojelun eri tehtävissä vahvistaa halua kehittää alalle jotakin uutta, jotakin sellaista, joka voisi vaikuttaa ennaltaehkäisevästi nuorten syrjäytymiseen.

– Tietenkin vastaus oli kalastus, Blomqvist nauraa. – Rakkauteni kalastukseen leimahti palavasti jo lapsena, eikä liekki ole vieläkään sammunut, 27-­vuotias, Fantasy Fishing ­nimisen kalastusohjelmapalveluita tarjoavan yrityksen – perustanut Blomqvist sanoo.

 

Luottamusta ja toiseen tutustumista

Tuli, vesi, ilma ja maa – nuo ikiaikaiset voimaa ja sisäistä rauhaa tuovat elementit ovat vahvasti läsnä kalastuksessa.

– Kautta aikojen kaikissa maailman kolkissa vettä on pidetty terveyttävänä ja eheyttävänä elementtinä. Tuli sen sijaan vangitsee mielen ja kannustaa läsnäoloon.

Nuoriso­- ja lastensuojelutyössä Blomqvist vei lapsia ja nuoria kalastamaan. Toisinaan kalastusretkille lähdettiin yhden lapsen tai nuoren kanssa, toisinaan ryhmänä.

– Koen kasvatukselliset kalareissut todella tärkeinä, sillä niiden aikana oppii aina jotakin uutta nuoresta. Välillä ollaan hiljaa, välillä nuori saattaa intoa ja ylpeyttä puhkuen kertoa, kuinka hän lapsena oli papan kanssa kalareissulla ja kuinka pappa sai jättikokoisen hauen.

Joskus reissuilla nousee esiin pelkoja ja jännityksiä, joita sitten joudutaan kohtaamaan ja käsittelemään.

– Monien reissujen aikana olen huomannut, kuinka nuoren luottamus minua kohtaan on kasvanut.

Viiden vuoden ajan Blomqvist kehitteli ideaa kalastusohjelmapalveluita tarjoavasta yrityksestä. Hän kirjoitti kolme opinnäytetyötä vain huomatakseen myöhemmin, että kaikki niistä olivat tavalla tai toisella liittyneet sekä kalastukseen että kasvatukseen, ja kuljettaneet Blomqvistia kohti alitajuista unelmaa.

– Tällä hetkellä teen yrittäjän hommia sivutyönä, mutta toivon tulevaisuudessa kykeneväni elättämään itseni ja perheeni päätoimisella yritystoiminnalla. Kumppanini työskentelee myös kasvatusalalla ja on tukena yritystoiminnassa.

 

Jokaisessa on jotakin hyvää

Vuonna 2012 Blomqvist voitti Suomen kalastusmatkailun innovaatiokilpailun pääpalkinnon. Idea yrityksestä, jonka erityisosaamisena olisivat kasvatukselliset kalastusaktiviteetit nuorille, lapsille ja erityistä tukea tarvitseville henkilöille, herätti tuomariston mielenkiinnon. Palautteessa puhuttiin luonnon elvyttävästä voimasta, ja kalastukseen liittyvien elämysten vaikutuksesta myönteisen minäkuvan kehittymiselle. Kalastuksen todettiin tuovan vastapainoa nuoren kokemille kaoottisuuden, hajoamisen ja kontrollin menetyksen tunteille.

Otto Blomqvistin mukaan minäkuvan kehittymisen ja onnistumisen tunteiden lisäksi kalastaminen tarjoaa yhteisöllisyyden kokemuksia ja parantaa vuorovaikutustaitoja.

– Kalastaminen ja kalastusretket ovat osa elämyspedagogiikkaa, ja siten yksi kasvatuksellinen vaihtoehto monen muun perinteisen kasvatusmallin rinnalla. Joskus niiden lisäksi tarvitaan myös lääke­ ja psykoterapeuttista hoitoa. Tietenkään en pidä kalastusta ainoana oikeana työkaluna kasvatuksen saralla. Mutta se on minun juttuni, sellainen juttu, jossa koen olevani hyvä, Blomqvist toteaa.

Erityis-­ ja elämyspedagogiikkaa opiskelleena Blomqvist uskoo jokaisessa ihmisessä olevaan hyvään. Siihen hyvään huomiota kiinnittämällä ihminen saa mahdollisuuden kasvaa henkisesti

– Kertaakaan nuoriso­- ja lastensuojelutyössä minulle ei ole tullut sellaista oloa, että lapsi tai nuori olisi luonnostaan paha tai ilkeä. Uskon, että suurin osa ihmisten ongelmista johtuu ympäristön ja kasvatuksen yhteisvaikutuksesta. Kenenkään kohdalla toivoa ei ole menetetty. Vaikka nuorella olisi kuinka paljon ongelmia ja haasteita elämässään, on hänellä aina myös toivoa eheytyä, löytää oma elämänpolkunsa ja päästä sinuiksi itsensä kanssa, Blomqvist sanoo.

 

Fantasy Fishing:

­ pälkäneläisen Otto Blomqvistin helmikuun alussa perustama kalastusohjelmapalveluihin ja käsintehtyihin perhoihin erikoistunut yritys

­ erityisosaamista kasvatuksellisten kalastusaktiviteettien järjestäminen lapsille, nuorille ja erityistä tukea tarvitseville henkilöille

­ kalastusretkien teemoina pilkki­, koski­, jigi­ tai perhokalastus

­ järjestää myös kalastusaiheisia opetus­ ja koulutustilaisuuksia sekä perhonsidonnnan opetusta

­ valmistaa erilaisia perhoja kalastukseen sekä koru­ ja tauluperhoja

­ tekee yhteistyötä Sappeen matkailukeskuksen kanssa

­ lisää tietoa: http://www.fantasyfishingfinland.com

­ https://www.facebook.com/fantasyfishingfinland

­ Fantasy Fishing tavattavissa muun muassa kuoreenlippoamistapahtumassa Kaivannon kanavalla 8. toukokuuta

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?