Virta varmistuu, netti lähtee

Hyvät uutiset: pätkivät sähkölangat korvataan myrskyn kestävillä maakaapeleilla. Huonot uutiset: samalla pylväistä puretaan puhelinkaapelit, joten jatkossa puoli Pälkänettä jää mobiiliyhteyksien varaan. Muutos koskee Kankaanmaan teollisuusaluetta sekä Onkkaalantien länsipuolista eli Mallasveden puoleista osaa kylästä.

Esimerkiksi Valkeakoskella sähköyhtiö vetää valokuidun joka kotiin samalla kun langat lasketaan pylväistä alas. Kuitu ei ole kallista, ja varautuminen maksaa itsensä korkojen kera takaisin sitä mukaa kun ihmiset haluavat ottaa huippunopean yhteyden käyttöön.

Pälkäneellä sen sijaan ollaan jäämässä mobiilin varaan. Muutama tuhat pälkäneläistä ei operaattoria kiinnosta, ja verkkoyhtiö Elenia keskittyy vain sähköverkon rakentamiseen.

Meillä ollaan palaamassa sadan vuoden takaiseen aikaan. Silloinkin perustettiin paikallisia puhelinosuuskuntia, että kylälle saatiin yhteydet.

 

Pälkäneen laajakaistayhteydet ovat maan 244. parhaat. Sijoitus 317 kunnan joukossa romahtaa syksyllä, kun kiinteä puhelinverkko poistuu toiselta puolelta keskustaa.

Viestintäviraston valokuituvertailu on pälkäneläisittäin vielä synkempää luettavaa. Vain reilussa parissakymmenessä kunnassa on takapajuisemmat yhteydet kuin Pälkäneellä.

Kaskisissa, Kumlingessa ja Kustavissa valokuidun saa joka kotiin. Utajärvellä, Rautavaaralla, Luodossa, Utsjoella ja Honkajoella 95 prosenttia asukkaista on valokuidun äärellä. Pälkäne on valokuituyhteyksissä maan 289. paras kunta.

 

Operaattorit ovat estäneet tehokkaasti Pälkäneen pääsemisen nykyaikaan. Kun reilut 15 vuotta sitten tarvittiin nopea yhteys kunnantalojen välille, paikalliset bittinikkarit ehdottivat Timo Ojalan johdolla, että maahan vedettäisiin omat kaapelit. Operaattori ei kuitenkaan suostunut kytkemään paikallisten rakentamaa kuitua verkkoonsa.

Lopullisesti hanke kaatui, kun kunta osti operaattorilta kalliin ratkaisun. Pälkäne maksoi yhteyksistä muutamassa vuodessa saman hinnan, jolla olisi rakennettu oma laajakaista.

Soneran edustaja piti torstaina Nuijalla perinteisen puheenvuoron: kaikki on mahdollista, mutta mikään ei onnistu. Väki pyysi valokuitua pirttiinsä ja firmaansa, mutta Timo Einola keskittyi maalailemaan ruusuisia kuvia tietoyhteiskunnasta.

4G ei ole tekniikan viimeinen sana, vaan numeroita riittää nelosen jälkeenkin. Operaattorit luottavat siihen, että ne saavat rahastettua mobiililla. Ne haluavat päästä vika-alttiista langoista. On helpompi keskittyä mastoihin ja tukiasemiin.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?