Stora Enso: Pälkäneen elementtitehdas aiotaan sulkea

Elementtituotanto siirtyy Varkauteen

Stora Enson Pälkäneen tehtaalla valmistetaan suuria elementtejä puusta. Parhaillaan käynnissä olevat lomautukset uhkaavat muuttua lopputiliksi, sillä metsäjätti aikoo siirtää elementtituotannon Varkauteen.

Stora Enso aikoo sulkea viitisenkymmentä henkilöä työllistävän Pälkäneen elementtitehtaan.

Pälkäneellä valmistetaan suuria puuelementtejä ristiinliimatusta puulevystä, jota tuodaan Itävallasta. Tehtaalla osattiin pelätä pahinta, kun Stora Enso kertoi talvella rakentavansa viilupuutehtaan Varkauteen. 43 miljoonaa euroa maksava tuotantolinja käynnistyy kesällä 2016 ja työllistää suoraan tai välillisesti 150 ihmistä. Nyt yhtiö paljasti keskittävänsä myös elementinvalmistuksen Varkauden tehtaan yhteyteen.

Pälkäneen lisäksi metsäjätillä on suurempi elementtitehdas Hartolassa. Päätökset Pälkäneen tehtaan sulkemisesta ja irtisanomisista tehdään yt-neuvotteluiden päätyttyä. Irtisanottaville voidaan tarjota töitä Stora Enson muissa yksikössä.

Kankaanmaan teollisuusalueella sijaitseva elementtitehdas on Risto ja Anita Lindholmin elämäntyö. Vuonna 1994 perustettu perheyritys myytiin vuoden 2010 lopulla Stora Ensolle. Metsäjättiä kiinnosti suurelementtiosaaminen, jota tarvitaan muun muassa puukerrostaloissa.

Pälkäneen tehtaan väki kuuli tehtaan lakkautussuunnitelmista pakkolomilla. Lomautukset jatkuvat kesään saakka.

 

Venymisestä palkkioksi lopputili

– Pälkäneen tehtaan väki painoi pitkää päivää viime vuoden kesästä tämän vuoden tammikuuhun asti, että Helsingin Eskolantien kohteen moduulit saatiin toimitettua. Ylityökorvauksetkin siirrettiin työaikapankkiin, ja palkkioksi on tulossa lopputilejä. Pahalta näyttää ja tuntuu, Puuliiton puheenjohtaja Jari Nilosaari sanoo.

 Hän ihmettelee supistuksia puurakentamisessa, jonka tulevaisuuteen ja kasvunäkymiin Stora Enso on ilmoittanut luottavansa.

Nilosaaren mukaan Stora Enson on yt-neuvotteluissa kuunneltava aidosti henkilöstöä.

– Jaan yt-neuvottelujen kohteeksi joutuneiden työntekijöiden huolen tulevaisuudesta. Kaikki vaihtoehdot irtisanomisten välttämiseksi on selvitettävä. Jos irtisanomisia kuitenkin tulisi, on yrityksen lunastettava lupauksensa työtä vaille jäävien työllistämisessä. Yrityksen sisäisten siirtojen mahdollisuus on kartoitettava ja työntekijöiden uudelleen sijoittumista avoimilla työmarkkinoilla tuettava.

Nilosaaren mielestä Stora Enson aikaisemmin käyttämien muutosturvan elementtien pitää kuulua kaikille irtisanottaville riippumatta siitä onko kysymys tuotantoyksikön lakkauttamisesta tai ei.

Puuliiton puheenjohtaja muistuttaa muita työnantajia siitä, että mikäli Stora Enson yt-neuvottelut johtavat irtisanomisiin, työmarkkinoille vapautuu kovan luokan ammattilaisia puurakentamisen saralla.

Stora Enson ilmoitus on kova kolaus Pälkäneelle, jonka suurimpia yksityisiä työnantajia elementtitehdas on.

Pälkäneen puuelementti uhkaa hiljentyä kokonaan, sillä Stora Enso aikoo siirtyä valmistuksen Varkauteen, jossa aletaan ensi vuonna tuottaa viilupuuta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?