Iso nielaisee pienen

Pälkäneen yrityskanta on poikkeuksellisen pienyritysvaltaista. Suuri osa yrittäjistä on yksinyrittäjiä, jotka työllistävät itsensä, koska muuten työpaikkoja on vähän tarjolla.

Kymmeniä ihmisiä työllistäviä yrityksiä on vähän. Stora Enson puuelementtitehdas ja Aitoon koulutuskeskus ovat Pälkäneen mitassa suuryrityksiä. Ne molemmat kuuluvat kunnan suurimpiin yksityisiin työnantajiin.

Viime viikon uutiset kertoivat, että Stora Enso aikoo lakkauttaa Pälkäneen tehtaansa. Lopputilin saa viitisenkymmentä rakentajaa, suunnittelijaa, myyjää ja muuta työntekijää.

Aitoon koulutuskeskuksesta puolestaan on tulossa osa isompaa Kiipulan koulutus- ja kuntoutuskeskusta.

Pessimistisimmät näkevät uutisten taustalla yhteneväisyyttä. Eridomicistakin tuli ensin suurin toivein osa metsäjättiä, kunnes Stora Enso pisti reilut neljä vuotta yrityskaupan jälkeen lapun luukulle.

 

Aitoon koulutuskeskus on erityisoppilaitoksen statuksen saatuaan kasvanut ja kehittynyt vauhdilla. Keskittämisen ja tehostamisen nimiin vannova yhteiskunta edellyttää kuitenkin entistä isompia yksiköitä. Aitoon yksityiskoulu löysi samanhenkisen kumppanin Janakkalasta.

Aitoolaiskoulu on rakentanut Jouttesselän rannalle hulppeat puitteet. Ikävä kyllä seinät eivät nykymaailmassa enää takaa toiminnan säilymistä. Stora Ensokin rakensi ensi töikseen lisätilaa Pälkäneelle.

Valkeakoskella nähtiin vielä hurjempi esimerkki: ensin sellutehtaaseen upotettiin kymmeniä miljoonia euroja ja parin vuoden päästä se lakkautettiin. Jättiyhtiön kansainväliset omistajat eivät mieti tehtyjä investointeja, vaan tulevaisuuden näkymiä.

Aitoon koulutuskeskuksen ylläpitäjä pitää kuitenkin avaimet omissa käsissään: Emäntäkoulu Oy jää kiinteistöjen omistajaksi ja Kiipula tulee niihin vuokralaiseksi.

 

Stora Enso katsoo saaneensa Pälkäneeltä tavoittelemansa tietotaidon nykyajan puurakentamisessa. Tehtaan vanha omistajasuku on siirtynyt tai siirretty sivuun, ja nyt suurelementtien tuotanto voidaan viedä Varkauteen.

Pälkäneellä työtä vaille jää kymmeniä työntekijöitä. Se on iso kolaus paikkakunnalle. Työntekijöille romahdus on vielä suurempi, sillä taantuman aikaan rakennusalalla ei ole helppo työllistyä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?